שתף קטע נבחר

הצעת חוק: שר יוכל לבחור את היועץ המשפטי למשרדו

פרסום ראשון: ח"כ אוחנה מהליכוד הגיש את ההצעה שזוכה לתמיכת שרים בכירים, ומבקשת להפוך את תפקיד היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה למשרות אמון. "יש אובר משפטיזציה בממשלה", הסביר אוחנה, "יועץ נועד לסייע - ולא לטרפד". שרת המשפטים צפויה ליזום מהלך משלה בנושא

ח"כ אמיר אוחנה (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
ח"כ אמיר אוחנה(צילום: דוברות הכנסת)

הצעת חוק חדשה שזוכה לתמיכה בקרב שרים בכירים בממשלה עשויה לחולל סערה. ח"כ אמיר אוחנה מהליכוד הגיש היום (ד') הצעת חוק שמבקשת לשנות את שיטת בחירתם של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה, כך שייבחרו על ידי השרים כמשרת אמון. "יש אובר משפטיזציה בממשלה", הסביר אוחנה, "יועץ נועד לסייע - ולא לטרפד".

 

בשיחות שקיים אוחנה עם שרת המשפטים איילת שקד אישרה שקד כי אכן דרוש שינוי במצב הקיים והיא אף פועלת ביוזמה משלה כדי לשנות את המצב. לטענת אוחנה, המשילות תגבר אם היועץ המשפטי למשרד ייבחר על ידי השר המופקד על המשרד בדומה לנוהל בחירת מנכ"ל המשרד.

 

ח"כ אוחנה הוסיף כי ההצעה, שהוגשה בשיתוף עם התנועה למשילות ודמוקרטיה, אינה ייחודית לישראל וכי בארה"ב לאחר כל מערכת בחירות מסיימים היועצים המשפטיים של כלל משרדי הממשלה את תפקידם, ובמקומם ממנים השרים החדשים פקידים שתואמים את השקפותיהם.

 

"בשנים האחרונות חלו שינויים מרחיקי לכת בתפקידם ובמעמדם של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "כיום נתפס תפקידו של היועץ המשפטי לא רק כמייעץ, אלא גם כמי שיכול לפסול רעיונות ותהליכים אותם מקדם השר המופקד על המשרד במידה שלמיטב הבנתו יש בהם פסול חוקי או חוקתי. שינויים אלה מביאים לעיתים לקושי בפעילותו התקינה של המשרד הנובע ממחלוקות המתגלעות בין השר הממונה על המשרד לבין היועץ המשפטי".

 

בהצעה מזוכר כי במרס 2007 הוקם צוות בין משרדי שמינו היועץ המשפטי לממשלה ומנכ"ל משרד ראש הממשלה דאז כדי לבחון סוגיות הנוגעות למערך הייעוץ המשפטי למשרדי הממשלה. אותו צוות קבע, בין השאר, כי "תפקידו של יועץ משפטי למשרד הוא מתן לבוש משפטי הולם למדיניות המשרד (...) מודגש בדו"ח כי יש לצפות מהיועץ שלא להסתפק בשלילת הצעות המשרד, אלא לפעול ככל שניתן למציאת פתרונות משפטיים שיאפשרו את ביצוע מדיניות המשרד".

 

ח"כ אוחנה הוסיף וסיכם כי "יועץ משפטי אמור לסייע לשר להגשים את המדיניות בהתאם להשקפת עולמו ולא להיות שר-על שמטרפד ומסנדל. שר שלא 'מתיישר' לפי היועמ"ש למעשה לא יכול להזיז אותו והוא מוצא את עצמו מסונדל למשך שנות כהונתו עם מעט מאוד יכולת תמרון. הדבר מעניק כוח רב מדי ליועצים המשפטיים שלא נבחרו ויוצר 'אובר-משפטיזציה' בממשלה. ישנם מספיק גורמים מפקחים ומבקרים: הכנסת, מבקר המדינה, מבקר המשרד, ואם יש צורך במקרים קיצוניים - גורמי האכיפה ובתי המשפט. יש עודף בבירוקרטיה - על חשבון העשייה".

ח"כ יואל חסון. "רוצים להפוך את ישראל למדינת קיסרים" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ יואל חסון. "רוצים להפוך את ישראל למדינת קיסרים"(צילום: גיל יוחנן)
 

ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) יצא נגד הצעת החוק, ואמר: "שליחיו של נתניהו ממשיכים לנסות ולמוטט עוד אחד מעמודי התווך של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית. זהו עוד חוק אומלל מבית מדרשו של ראש הממשלה היוצא נתניהו שמטרתו היחידה היא להרתיע את מערכות האכיפה והחוק. נתניהו ושליחיו לא יודעים שובע ורוצים להפוך את מדינת ישראל למדינת קיסרים - אסור להתעלם וצריך להתעורר. אני קורא לשרת המשפטים איילת שקד לא לתת יד להצעת החוק האומללה של ח"כ אוחנה, הצעת חוק שנועדה להפוך את היועצים המשפטיים משומרי סף לבובות מריונטה".

 

ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי בירך על היוזמה, ואמר: "זה חוק חיובי וחשוב שיתמוך במשילות ויחזק את הרשות המבצעת ואת שלטון העם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הכנסת
ח"כ אמיר אוחנה
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים