שתף קטע נבחר

"ככל שההריון התקדם, כך פחדתי יותר ויותר"

שלומית הייתה קמה באמצע הלילה ומתחילה לבכות ומאיה לא הייתה בטוחה שהגוף שלה יעמוד בזה. מה עובר על נשים שמפחדות ללדת ואיך אפשר להפחית לחצים, להקטין חששות ולהגיע לחדר לידה רגועות יותר?

"ככל שההריון התקדם, כך פחדתי יותר ויותר", מספרת שלומית מזור, אמא לשניים (חצי שנה ושנתיים וחצי). "הייתי קמה באמצע הלילה, ובוכה בטירוף. הרגשתי שאני נמצאת על רכבת הרים שנוסעת במהירות ומגיעה לתהום, ואין לי איך לעצור את הרכבת ולרדת. הרגשתי שאני נמצאת במצב שהוא ללא מוצא. זאת הייתה תחושה נוראית".

 

נשים רבות חוות פחד מלידה. הן חוששות מהלידה עד כדי כך שהפחד הזה מקשה עליהן לנהל אורח חיים תקין ומלווה בסימפטומים בעיתיים, כגון: קושי נשימתי, דפיקות לב, בעיות שינה, כאבים פיזיים ודיכאון. הפחד הזה הולך וגובר ככל שהלידה מתקרבת ולעתים אף עלול להוות בעיה בלידה עצמה. האם ניתן להתמודד עם הפחד הזה באמצעים פרקטיים? ואם כן, מה כדאי לעשות?

 

אולי יעניין אותך גם:

- משפטים הזויים שנשים שמעו בחופשת לידה

- מחקר: "טפשת הריון" באמת קיימת ונמשכת שנתיים

- "ניסיתי לשכנע את בעלי להתגרש כי לא הצלחתי להיכנס להריון"

 

"תמיד פחדתי מלידה", מספרת מזור. "זה היה נראה לי משהו בלתי אפשרי לעשות. הדבר היחידי שהרגיע אותי הוא הידיעה שבלידה אבקש אפידורל". אבל אז הסתבר שיש בעיה: "הייתי בהריון ראשון והסתבר שטסיות הדם שלי נמוכות. זה אומר שקרישיות הדם נמוכה, ולכן הסבירו לי שיכול להיות שבמהלך הלידה אי אפשר יהיה לתת לי אפידורל. לא היה ברור מה יקרה כשאגיע לחדר לידה".

 

- כיצד התמודדת עם הבשורה?

"האמת היא שבשלב הזה פשוט איבדתי שפיות מרוב הפחד. שאלתי שוב ושוב: 'למה אני? למה זה קורה דווקא לי?'. שוחחתי עם נשים שילדו ללא אפדורל, בתקווה שהן יחזקו אותי, אבל זה ממש לא עודד אותי. שמעתי מהן כל מיני סיפורים, בעיקר חווויות קשות. אני אדם שמאוד מזדהה עם אחרים, כך שהסיפורים האלו השפיעו עליי לרעה. ידעתי שיש נשים שיש להן חוויה טובה בלידה אבל אני כל כך פחדתי שלא ראיתי את עצמי עושה את זה. ממש ממש פחדתי".

 

 ( )

גם מאיה גרון, אמא לשניים (4 ו-6), חששה מאוד מהלידה: "הלידה הראשונה שלי הייתה מאוד ארוכה וקשה", אומרת גרון. "היו לי צירים מעל 30 שעות, כאשר בשלב כלשהו איבדתי גם את ההכרה. בסופו של דבר הלידה הסתיימה בניתוח קיסרי, כאשר גם ההתאוששות מהלידה הייתה קשה. הייתי בהתאוששות במשך 12 שעות, בהן לא נתנו לי לעלות למחלקה ולראות את הילדה. המשפחה שלי לא הייתה לידי כי לא הרשו להם להיכנס, הרגשתי לגמרי לבד, זה היה חוסר אונים מוחלט".

 

- מתי הופיע הפחד מהלידה?

"החשש הזה הגיע לקראת ההריון השני. ככל שההריון התקדם מאוד פחדתי ובכל יום שעבר, כך החשש הלך והתחזק".

 

מאיה גרון: "ככל שההריון התקדם כך החשש התחזק" (צילום: אלבום משפחתי)
מאיה גרון: "ככל שההריון התקדם כך החשש התחזק"(צילום: אלבום משפחתי)
 

- מה היו הסיבות לתחושת הפחד?

"המערכת הרפואית ניסתה לשכנע אותי ללדת שוב בניתוח קיסרי אבל לא רציתי. זכרתי את כאבי התופת ואת העובדה שהיה לי קשה לתפקד אחרי הניתוח. יש שריר מרכזי שלא מתפקד וכשרציתי לדבר או להתעטש הרגשתי כאילו הידיים שלי קשורות. בנוסף, יש תחושה של אובדן אמון בגוף. שאלתי את עצמי: 'האם הגוף שלי יכול בכלל ללדת בצורה נורמלית, בדרך טבעית?'".

 

בסופו של דבר גרון עברה חוויה מתקנת בלידה השנייה לאחר שעברה קורס הכנה ללידה ואימון נפשי, והיום היא אף מטפלת ומגדירה את עבודתה כליווי אנשים להחלטות אמיצות. "נלחמתי מול הרופאים שאני לא הולכת לקיסרי. הייתי כל יומיים במיון כי חשבו שיש לי מיעוט מי שפיר והלחץ עליי היה גדול. למרות זאת הצלחתי להיות רגועה ושלווה. ילדתי בתוך שמונה שעות, זה היה ממש קצר וזו הייתה החוויה הכי מדהימה שהייתה לי".

 

 ( )

דנה מיכאלי, אחות מוסמכת ומיילדת בבית היולדות באיכילוב, ליס, אינה מופתעת מסיפורן של השתיים: "פחד מפני לידה הוא תופעה נפוצה", מסבירה מיכאלי. "כמעט כל יולדת חוששת מהלידה ברמה מסוימת. בעיקר מדובר בנשים שנמצאות לפני לידה ראשונה, אך לא רק הן. ישנן נשים שמגיעות אלינו ללידה עשירית, ומאוד מפחדות".

 

- מהן הסיבות לתופעה של פחד מלידה?

"יש לכך הרבה סיבות. קודם כל מדובר בחשש טבעי ומובן. חשש מהבלתי צפוי. הן מודעות לכך שהן מגיעות לטיפול שנעשה על ידי אנשים שהן לא מכירות ובסביבה לא מוכרת, כאשר הן מאושפזות. רמת החשש תלויה גם בעברה של היולדת עצמה, במה שהיא עברה וחוותה בלידות הקודמות. בנוסף לכך, ברשת יש סיפורים לא פשוטים של לידות, וזה משפיע עליהן. כמו כן, ישנן נשים שיש להן היסטוריה מפגיעה מינית, טראומה, ישנן כאלו שיש להן היסטוריה משפחתית לא פשוטה ועוד".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

- האם הפחד משפיע עליהן בפועל?

"בהחלט. יולדת חרדה מסוגלת להפסיק לעצמה את הלידה. המנגנון ההורמונלי של הלידה מאוד עדין. בלידה צריך להיות מופרש הורמון פיטוצין, ומה שמעכב את ההפרשה שלו זה הורמון סטרס. כך שיולדת לחוצה יכולה לעכב או לעצור לידה".

 

 ( )

"כל אישה חוששת לפני לידה, אך כשמדובר בחשש גדול יותר, כמו כל מתח שאנחנו חווים, הדבר עלול לפגום באיכות החיים", אומרת אביטל גרינפלד מרדכי, מדריכת הכנה ללידה שפיתחה שיטת אימון נפשי ללידה (שיטת קיי) ומטפלת בנשים שסובלות מפחד מהריון ומלידה.

 

- מהם הסימפטומים לכך שהחשש הוא חרדה של ממש?

"כאשר החשש מפריע לשינה רצופה וארוכה, כשיש דפיקות לב, בכי ומתח. החשש הזה עלול להשפיע גם על מצבה הפיזי של האישה. לדוגמה, אם היא סובלת ממחלה או מכאבי ראש או גב הם עלולים להחמיר. זה עלול להגיע עד מקרים קיצוניים יותר, כמו: צירים מוקדמים או הריון בסיכון".

 (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
(צילום: shutterstock )
 

- אילו עצות יש לך לנשים שחוששות מהלידה?

"חשוב להבין שיש קשר הדוק בין גוף ונפש, ולכן כדאי לכל יולדת למצוא משהו שעוזר לה להירגע, במהלך היום או לפני השינה, שבו היא שמה לב לנשימות וליכולת להרפות. גם אם זה לא מדיטציה שלמה, גם אם זה למשך דקה. זה לא משנה. להרפות, לשים לב לגוף ולחזור על כך מדי יום. לידה צריכה קשב לגוף והרפיה, זה הסוד.

 

"בנוסף, אם יש למישהי פחד שמשתלט עליה היא צריכה להבין שחרדה היא סרט עתידי שרץ אצלה בראש. על מנת להתמודד עמו עליה לשאול: מה אני מרגישה בגוף? ואז שמים לב לתופעות הגופניות. לדוגמה: נניח שהלב דופק במהירות. עוקבים אחרי זה, בהתבוננות, בסקרנות. לא בשיפוטיות ולא מתוך לחץ שיעבור. הרעיון הוא לעשות מעין רשימה של כל הסימפטומים של הגוף, ולעקוב אחריהם. זהו כלי טיפולי שעוזר בהרגעה".

 

 ( )

מיכאלי ממליצה לעבור קורס הכנה ללידה כדי להקטין את חוסר הוודאות ולעשות סיור, יחד עם בן הזוג, בחדר הלידה. כך שניכם מכירים את השטח (איפה חונים, לאן מגיעים), מבינים מה הנוהל ואז החרדה יורדת בעשרות אחוזים. "במידה ויש יולדת שאצלה הסיפור קצת יותר מורכב, למשל לקראת לידה שנייה, כדאי לעבור קורס פרטי", היא אומרת. "זה המקום לשוחח, להפיג חששות, לעבור על דברים ספציפיים שהיא עברה בלידה הקודמת".

 

- מה עוד יכול לעזור?

"יש מושג שנקרא 'דיבריפינג' - עיבוד חווית לידה, ויש יולדות שהולכות לטיפול קצר כזה. יש מיילדות שעוסקות בזה או פסיכולוגים והמטרה היא לעשות לאישה חוויה מתקנת. בנוסף, כדאי לתרגל מיומנות של טכניקת נשימה ולהגיע לחדר לידה עם דברים שמרגיעים את היולדת. ראיתי כאלו שמגיעות עם תמונה של כלב, כרית, חולצה, מוסיקה וכו'. מעבר לכך, כדאי לשים לב מי המלווים שלך בלידה: אמא לחוצה או בעל לחוץ משפיעים לרעה.

 

"בלידה עצמה פשוט כדאי לדבר, לומר לצוות מה מפחיד ומה מפריע. אל תחששו. לעיתים כך מתגלה שה'פיל' ממנו היולדת כך כך חוששת הוא בעצם עכבר. מיילדת שיודעת לזהות את הפחד ולנטרל אותו יכולה לעזור מאוד ליולדת. כאשר מדובר בדברים פשוטים כמו לשים עליה יד או להביט לה בעיניים והרעיון הוא להרגיע אותה וליצור אמון".

 

ומה קורה אחרי הלידה - התינוק צמוד אליך או שזה זמן למנוחה? צפו בבייבי טוק:  

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פחד שלא עובר
צילום: shutterstock
מומלצים