שתף קטע נבחר

יוזם מדיניות אי הפללה בפורטוגל: "אפשר לצפות לירידה במשתמשי הקנאביס בישראל"

ד"ר ז'ואאו גולאו, שיזם ב-2001 את מדיניות אי הפללה של משתמשי סמים בפורטוגל, טוען בראיון לאולפן ynet כי מדובר בהצלחה במדינתו: "הייתה ירידה במקרי המוות ובמספר המכורים - אנחנו מרוצים". על תוכניתו של השר ארדן: "עם טיפול ותמיכה, אפשר לצפות לירידה במשתמשים בקבוצות הבעייתיות"

 

 

בשבוע שעבר הודיע השר לביטחון פנים גלעד ארדן על שינוי במדיניות האכיפה נגד משתמשי קנאביס, תחת הכותרת "עוברים לאי-הפללה באחריות". בדיונים שערכה הוועדה שהקים השר ארדן, נבחנו כמה מודלים למדיניות אכיפה כלפי משתמשים ברחבי העולם, בהם המודל הפורטוגלי שבמסגרתו שימוש ב-25 גרם של סם ומטה לא מטופל כלל בפן הפלילי אלא מופנה לטיפול משרד הבריאות.

 

"לנו יש גישה כוללת לבעיית הסמים, עם סט של כללים בנוגע למניעה, טיפול, מדיניות הפחתת נשק ושילוב מחדש - כל זה מבוסס על הרעיון שהתמכרות לסמים היא בעיקר סוגיה חברתית ולא פלילית", מספר לאולפן ynet ז'ואאו גולאו, יוזם התוכנית לאי-הפללה בפורטוגל. "עשינו זאת ב-2001 ועכשיו אנחנו כמעט 16 שנים בגישה הזאת. אני חייב לציין ששימוש בסמים בפורטוגול עדיין אסור, אבל זו לא עבירה פלילית".

 

לטענתו של גולאו, יישום יעיל של המודל החדש בישראל יכול להוביל לירידה במספר המשתמשים בקנאביס: "אם אפשר לפעול גם בנושא של מניעה, ואם אתם יכולים לפעול בנושא של קבוצות המשתמשים הלא-מאורגנות, ולתת לאנשים האלה נגישות למומחים, טיפול ותמיכה, אפשר לצפות לירידה במשתמשים בקבוצות המשתמשים הבעייתיות".

 

כיצד השפיעה התוכנית על שימוש בסמים בפורטוגל? "מדובר במדיניות מורכבת ולכן אנו לא יכולים קבוע קשר ישיר בינה לבין השינויים, אבל נרשמו ירידות בכל האינדיקציות הקיימות - במקרי מוות ממנת יתר, הידבקות ב-HIV ובצהבת C, ובמספר הכולל של מכורים", מסביר גולאו ומוסיף: "הייתה גם ירידה בטאבו בנוגע לסמים ואנשים יכולים לדבר יותר בקלות בכל מקום. כך שאנחנו מרוצים מהשיטה הזו".  

 

המודל הישראלי מתמקד אך ורק בקנאביס, ואילו בפורטוגל גם החזקה של כמות קטנה של סמים קשים לא נאכפת פלילית והמשתמשים מופנים למשרד הבריאות. "קנאביס הוא בהחלט החומר שנמצא בשימוש הכי גבוה בפורטוגל וכ-16 אחוז מהאוכלוסיה הכללית התנסתה בו, אבל הבעיה הגדולה שהייתה לנו בחברה, בשנות ה-90 וה-2000, הייתה קשורה להרואין. הייתה לנו מגפה אמיתית, אבל החלטנו לפעול לאי הפללה של כל סם, כי מה שבאמת משנה הוא היחס של האזרחים לחומר, ולא החומר עצמו".

 

גולאו טוען כי את ההשפעה של המודל הפורטוגלי ניתן למדוד גם באחוזי הפשיעה: "הייתה ירידה בפשיעה מאז קבלת ההחלטה וזה נבע בעיקר בעקבות הזמינות של הטיפול ומרכזי התמיכה שאנחנו יכולים להציע לאזרחים עם בעיות כאלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים