שתף קטע נבחר

חשש: איסור הכניסה של טראמפ יפגע גם בישראלים

אחרי איסור הכניסה לאזרחי שבע מדינות מוסלמיות: רשת CNN דיווחה כי ארה"ב עשויה לבקש מזרים להציג את פרטי המשתמש שלהם ברשתות החברתיות ואת אנשי הקשר בניידים עם נחיתתם. חשש: ישראלים ילידי המדינות המוסלמיות לא יוכלו להיכנס לארה"ב

 

 

האם זה יהיה הצעד הבא של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ  אחרי שהורה לאסור כניסה לאזרחי שבע מדינות מוסלמיות? הבית הלבן עשוי לחייב את פקידי המכס ורשויות הגבול לבקש ממבקרים זרים להציג בפניהם את פרטי המשתמש שלהם ברשתות החברתיות ורשימות אנשי הקשר בטלפונים הניידים שלהם. כך דיווחה אתמול (א') רשת CNN מפי גורם בממשל בוושינגטון.

 

המחאה בוושינגטון (צילום: AP) (צילום: AP)
המחאה בוושינגטון(צילום: AP)

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ    

 

הרעיון לבדוק את הפוסטים של אזרחים זרים ברשתות חברתיות הגיע בעקבות אירועי הטרור שבהם המחבל הביע דעות קיצוניות בפלטפורמות כמו פייסבוק וטוויטר לפני פיגועים. עם זאת, לא ברור עדיין אם הדרישה מזרים להציג את פרטיהם האישיים ברשתות החברתיות חוקתית.

 
האתר "פוליטיקו" דיווח בדצמבר 2016 שהממשל האמריקני החל לבקש בדיסקרטיות ממבקרים זרים לספק מרצונם את פרטיהם ברשתות החברתיות. ב-2014 דיווח האתר Intercept שממשלו של ברק אובמה אישר לבקש מידע רב יותר מאנשים שהיו ברשימות חשודים בטרור.

 

המחאה הגדולה ביותר - על רקע פסל החירות

ברחבי ארה"ב נמשכו גם אתמול והלילה הפגנות המחאה נגד החלטתו של טראמפ למנוע כניסה לארה"ב לאזרחי סוריה, סודן, סומליה, לוב, עיראק, איראן ותימן. עשרות אלפים מחו בכמה ערים בחוף המזרחי, בהן ניו יורק, וושינגטון ובוסטון. טראמפ אמר כי החלטתו לאסור כניסה של אזרחי מדינות מוסלמיות אינה חרם על מוסלמים, אלא למען שמירה על ביטחון המדינה. הוא הוסיף כי הוא יבחן את אשרות הכניסה לכל המדינות במהלך 90 הימים הקרובים.

 

הצו שעליו חתם טראמפ חוסם למעשה כניסה של פליטים סורים לארה"ב ומשעה את כניסתם לארה"ב של אזרחים מעיראק, איראן, סודן, תימן, לוב וסומליה. מאז החתימה על הצו נעצרו או גורשו מנמלי התעופה בארה"ב מאות בני אדם. הפגנת המחאה הגדולה ביותר הלילה נערכה בפארק באטרי בדרום מנהטן על רקע פסל החירות שנחשב במשך שנים רבות בהיסטוריה האמריקנית לסמל המהגרים, לשער הכניסה הראשון לארה"ב. הסנאטור הדמוקרטי צ'רלס שומר אמר להמוני המפגינים בניו יורק שהצו של טראמפ אינו אמריקני ומנוגד לערכי הליבה של המדינה. "מה שאנחנו מדברים עליו כאן הוא חיים ומוות להרבה מאוד אנשים", אמר שומר. "אני לא אנוח עד שהצווים הנוראיים הללו יבוטלו".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
בוושינגטון השתתפו יותר מאלף מפגינים במחאה בכיכר לאפייט בסמוך לבית הלבן, שצעקו בין היתר: "לא לשנאה, לא לפחד, פליטים מתקבלים כאן בברכה". באותה עת, בנמל התעופה הבינלאומי וושינגטון דאלס הפגינו כ-200 בני אדם נגד מדיניות ההגירה של הנשיא טראמפ. ראיה גראבובסקי, בת 30 מוושינגטון, נשאה שלט שעליו נכתב: "לעולם לא עוד משמעותו לעולם לא לכולם". מעל הכיתוב הופיעה תמונה של פליטים יהודים שברחו מגרמניה ב-1939 על גבי האונייה "סנט לואיס", סורבו כניסה לקובה וחזרו לאירופה. יותר מ-250 בני אדם שהיו על האונייה נרצחו בסופו של דבר על ידי הנאצים.

 

"כולנו מוסלמים"

"כל אחד צריך שיכבדו את זכויות האדם שלו בלי קשר ללאום או לדת", היא אמרה. סטיב בארנס, בן 58 שעובד בבית ספר למשפטים בפנסילבניה, הגיע להפגין בבית הלבן עם שלט: "כולנו מוסלמים". "זה כואב לי מבפנים. העברתי שנים בקידום החוקה האמריקנית וכעת אני רואה שקוראים תיגר על חלקים ממנה ובגלל זה אני כאן", הוא אמר.

 

בבוסטון התאספו יותר מעשרת אלפים בני אדם בכיכר קופלי בעיר, בהם הסנאטורית הדמוקרטית אליזבת וורן, מבקרת חריפה ביותר של טראמפ ומנהיגת האגף הליברלי במפלגתה. במיאמי הפגינו כ-300 איש, רבים מהם מוסלמים. בין היתר נכחו בהפגנה פליטים מסוריה שסיפרו על זוועות המלחמה והמשפחות שנותרו מאחור. הפגנות מחאה נוספות מתוכננות ביוסטון, דטרויט, סנט לואיס ולוס אנג'לס.

 

דיפלומטים אמריקנים ועורכי דין שמתמחים בהגירה לארה"ב מזהירים כי ישראלים שנולדו באחת מ-7 המדינות המוסלמיות שהנשיא טראמפ הוציא צו האוסר עליהם להיכנס לשטח ארה"ב למשך 90 יום – עלולים להיכלל ברשימת מנועי הכניסה, היות ובדרך כלל מי שנולד במדינה מסוימת תמיד ייחשב בעיני האמריקנים כנתין של אותה מדינה.

 

מפגינים בבוסטון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים בבוסטון(צילום: רויטרס)

גם במיאמי הפגינו (צילום: אורית בן-עזר) (צילום: אורית בן-עזר)
גם במיאמי הפגינו(צילום: אורית בן-עזר)

 (צילום: אורית בן-עזר) (צילום: אורית בן-עזר)
(צילום: אורית בן-עזר)

 (צילום: אורית בן-עזר) (צילום: אורית בן-עזר)
(צילום: אורית בן-עזר)


קונסולית אמריקנית ששירתה בעבר בשגרירות ארה"ב בתל אביב ומגדירה את עצמה כידידת ישראל סבורה שהישראלים ילידי אותן שבע מדינות מוסלמיות עלולים להיכלל ברשימה השחורה הזאת. "אם אתה אזרח של אחת המדינות האלה ואתה לא אזרח אמריקני, חל עליך איסור של 90 יום להיכנס לארה"ב. זה חל עליך גם אם יש לך אזרחות נוספת כגון ישראלית וגם אם יש לך אשרת הגירה תקפה, ויזת תייר, ויזת פליט, ואשרת עבודה. גם אם יש לך גרין קארד אתה כלול באיסור הזמני", היא אמרה, אף שמאוחר יותר הבהירו בבית הלבן שבעלי גרין קארד יכולים להיכנס לארה"ב.

 

מומחה לדיני הגירה: "ממליץ לישראלים לא לנסוע הזמן הקרוב"

עו"ד ליעם שוורץ שמתמחה בדיני הגירה לארה"ב אומר כי יש חשש כבד שישראלים ילידי אותן שבע מדינות לא יוכלו להיכנס לארה"ב במשך תקופת האיסור, ולכן "אני ממליץ לישראלים כאלה שלא לנסוע בזמן הקרוב לארה"ב עד שנראה מי נגד מי פה ונבהיר את העניינים. אני לא חושב שאני מגזים שאני אומר את זה. האיסור הוא חד-משמעי. לא נותנים להיכנס לארה"ב למשך 90 יום גם אם יש לך אשרת סטודנט או תייר. יש כבר דיווחים על תקריות בנמלי תעופה בארה"ב שאנשים לא מורשים להיכנס ומגורשים".

 

הצו של טראמפ כבר משפיע ישירות על אלפי ישראלים משום שהוא מבטל את התוכנית הקיימת זה כמה שנים לפטור מראיון אישי, שבמסגרתה מועמדים לוויזה בגילאים מסוימים - מתחת לגיל 14 ומעל גיל 80 - או מועמדים המחדשים ויזה קודמת לארה"ב, היו זכאים להגיש בקשה לוויזה ללא צורך בראיון קונסולרי. בעקבות הצו של טראמפ, כל מועמד לוויזה חייב לעבור ראיון בקונסוליה. ביטול התוכנית יגרום לעומס כבד על הקונסוליות האמריקניות בתל אביב ובירושלים, דבר שעלול ליצור תקופת המתנה ארוכה מאוד לקבלת מועד לראיון.

 

במשרד החוץ הישראלי החליטו לפנות לקונסול האמריקני בתל-אביב כדי להבין אם אכן הגזירה תחול על ישראלים ילידי המדינות המוסלמיות. נודע כי הקונסול האמריקני אמר כי הנושא לא ברור וכי השגרירות ממתינה להבהרות ממשרד החוץ בוושינגטון ורק אז יחזרו עם תשובות ברורות יותר.

 

ממשרד החוץ בירושלים נמסר: "אנחנו נמצאים בקשר עם הרשויות האמריקניות וממתינים בסבלנות להבהרות ולהסדרים הפרקטיים. אם נקבל הסברים משלטונות ארה"ב נעדכן את הציבור".

 

יבקש מזרים את פרטיהם ברשתות החברתיות? טראמפ בבית הלבן לצד היועץ לביטחון לאומי פלין והאסטרטג הראשי באנון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יבקש מזרים את פרטיהם ברשתות החברתיות? טראמפ בבית הלבן לצד היועץ לביטחון לאומי פלין והאסטרטג הראשי באנון(צילום: רויטרס)
מאיר כחלון, יו"ר ארגון יוצאי לוב בישראל, לא מתרגש מהצו של טראמפ. "גם כשאני נסעתי לארה"ב ראו בתעודה שלי שאני יליד לוב, אז עיכבו אותי קצת ושאלו שלוש-ארבע שאלות אם אני יהודי וישראלי וגמרו את הסיפור", הוא סיפר. "אין לי ספק שזה מה שיקרה עכשיו לגבי יהודים וישראלים שעלו מארצות ערב. אבל האמת היא שמה שטראמפ אומר זה נכון. הוא חייב להבטיח את עצמו. אני היום בקשר עם החבר'ה שנמצאים בלוב, בהם אין יהודים. ואני מקבל מידע מה קורה בשטח שם. זה איום ונורא. יש שם כאוס מוחלט וקבוצות של דאעש. לך תדע שלא מגיע לארה"ב ערבי מוסלמי מלוב והוא חבר דאעש ויתחיל לבצע פעולות נקם נגד המדינה".

 

בעולם לא אהבו את צו המוסלמים של טראמפ

הצו שפרסם טראמפ יוצר מתיחות גלויה בין וושינגטון לבין בעלות בריתה החשובות ביותר באירופה ובין מדינות רבות אחרות בעולם. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מתחה אתמול בצהריים ביקורת חריפה על הצעד השנוי במחלוקת של הנשיא האמריקני החדש, שגורם מאז שלשום למעצרם של נוסעים מוסלמים חפים מפשע בנמלי תעופה בארה"ב ולמניעת עלייה של נוסעים בעלי אשרת כניסה למטוסים שאמורים לקחת אותם לארה"ב. אתמול אחר הצהריים הגיב טראמפ על הביקורת וכתב בטוויטר: "המדינה שלנו זקוקה לגבולות חזקים ולבדיקות קפדניות למי שרוצה להיכנס אליה, ועכשיו! תראו מה קורה בכל רחבי אירופה - העולם בבלגן נוראי!".

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

גם ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, שרק ביום שישי נפגשה עם טראמפ, הבהירה כי היא מתנגדת לאיסור שהטיל. הדובר שלה פרסם אתמול הודעה שבה נכתב: "מדיניות ההגירה בארה"ב היא עניינו של הממשל האמריקני כפי שמדיניות ההגירה בבריטניה צריכה להיקבע על-ידי ממשלתנו. עם זאת, איננו מסכימים עם גישה מהסוג הזה, ולא זו הגישה שננקוט. אנחנו בוחנים את הצו הנשיאותי החדש כדי לראות מה משמעותו ואילו השלכות משפטיות יש לו, ובמיוחד כדי להבין מהי השפעתו על אזרחים בריטים. אם יהיו השלכות על אזרחים בריטים ברור שנעלה את העניין לפני הממשל האמריקני".

 

משרד החוץ של סודן זימן את מיופה הכוח בשגרירות האמריקנית לשיחה בעקבות החלטת טראמפ למנוע מאזרחי המדינה להיכנס לארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מפגינים בבוסטון
צילום: רויטרס
מומלצים