שתף קטע נבחר

אין כבר טעם להתחסן עכשיו כשהחורף כאן?

מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בוולפסון מבקשת לעשות סדר ומסבירה למה גם עכשיו היא ממליצה למבוגרים להתחסן, מה ההבדל בין חיסון לשפעת מול דלקת ריאות ולמה החיסונים עצמם אינם גורמים למחלות

בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

החורף עוד כאן. בשבועות האחרונים עולות יותר ויותר שאלות בנוגע לחיסוני השפעת ודלקת הריאות. לבני הגיל השלישי הנמצאים בסיכון מוגבר לחלות במחלות החורף ולחוות סיבוכים ממליצים מומחי הרפואה להתחסן כנגד שפעת ודלקת ריאות. מה ההבדל בין החיסונים ולמה גם עכשיו, למרות שיש תחושה כי החורף עומד להסתיים מומלץ להתחסן? לפניכם עשרה מיתוסים שכיחים בנושא והסברים. 

  

עוד במדור 60 פלוס:

מניסיונם: מתי ואיך לעבור לדיור מוגן

סבתא: לא צריך ממתקים שהנכדים יאהבו

אופנועים וצניחה חופשית: החיים באקסטרים בגיל 70 

 

 

חורף ()
למרות השמש, הטמפרטורות נמוכות - החורף עוד כאן

1. שפעת ודלקת ריאות הן מחלות קלות יחסית 

לא תמיד. שתי המחלות עלולות לגרום לסיבוכים שונים, בפרט בקרב מבוגרים ואנשים עם מחלות כרוניות, שמצויים גם בסיכון מוגבר לחלות בשפעת ודלקת ריאות וגם בסיכון מוגבר לסבול מסיבוכים קשים כתוצאה מהן.

 

שפעת נגרמת על ידי וירוס האינפלואנזה ומתבטאת בשיעול, חום, נזלת, כאבי שרירים וחולשה. לעיתים היא עלולה לגרום לסיבוכים קשים יותר, החל בדלקות אוזניים ודלקת ריאות וכלה בפגיעה לבבית.

 

דלקת ריאות נגרמת כתוצאה ממספר וירוסים או חיידקים, שחודרים לדרכי הנשימה, וגורמים לתהליך דלקתי בבועיות הריאות בהן נעשה שיחלוף החמצן מהאוויר לגוף. המחלה גורמת בין היתר לקשיי נשימה, שיעול, חום וכאבי חזה, ועלולה במקרים מסוימים לגרום להתפשטות הזיהום דרך זרם הדם לשאר רקמות הגוף וכן להביא לאי ספיקה נשימתית. דלקת ריאות שהיא לעיתים סיבוך של שפעת היא בין גורמי המוות המובילים בישראל, בעיקר בקרב מבוגרים עם מחלות רקע ובעיקר בעונת החורף.

 

2. קור החורף גורם לשפעת ודלקת ריאות  

לא מדויק. הקור לכשעצמו לא גורם לשפעת או דלקת ריאות, אך הוא מקל על נגיפי השפעת לשגשג ולהתפשט, מה שמוביל לעלייה במקרי השפעת בעונה זו. מכיוון ששפעת עלולה להוביל לדלקת ריאות, שגשוג נגיפי השפעת "תורם" בסופו של דבר גם לעלייה במקרי דלקת הריאות. סיבה חשובה נוספת לשכיחות הגבוהה של מקרי השפעת ודלקת הריאות בחורף היא הנטייה של בני אדם להצטופף יחדיו בעונה זו במקומות סגורים ולא מאווררים.

  

3. מי שלא חלה בשפעת או דלקת ריאות שנים רבות, לא צריך להתחסן 

לא נכון. ניסיון העבר לא מנבא בהכרח את העתיד. אמנם יש אנשים שחסינים יותר מפני מחלות ויש כאלה שפגיעים יותר, אבל בסופו של דבר אנחנו לא יכולים לחזות בביטחון על סמך ניסיון העבר מי עלול לחלות בעתיד. המציאות מוכיחה כי גם מי שלא חלה בשפעת או דלקת ריאות במשך שנים ארוכות עדיין עלול לחלות בהן.

  

4. יש להתחסן מדי שנה 

בשפעת – כן, בדלקת ריאות - לא. נגיפי השפעת משתנים מדי שנה. בהתאם לכך משתנה גם תרכיב החיסון לשפעת משנה לשנה, וזאת בהתאם להערכות ארגון הבריאות העולמי באשר לזני הנגיפים שעלולים לגרום לתחלואת שפעת בחורף זה.

 

לעומת זאת, הזנים העיקריים של חיידק הפנוימוקוק, הגורם המוביל לדלקת ריאות, אינם משתנים בתדירות גבוהה ולכן יש להתחסן נגד המחלה רק אחת למספר שנים. לדלקת הריאות שני חיסונים שונים שמומלץ לקחת: חיסון ותיק בשם פנאומווקס 23 הפועל נגד 23 זנים נפוצים של הפנוימוקוק, וחיסון חדש ומתקדם בשם פרבנר 13 הפועל נגד 13 זנים של החיידק.

  

5. החיסונים אפקטיביים רק לצעירים 

לא נכון. האפקטיביות של החיסונים השונים לשפעת ודלקת ריאות נבדקת גם אצל צעירים וגם אצל מבוגרים ומצדיקה את לקיחתם:

 

לאורך השנים החיסונים יעילים בכ-80% באוכלוסייה הכללית ובאחוז מעט יותר נמוך אצל מבוגרים. לפי משרד הבריאות, חלק מהזנים שאחראים לתחלואת שפעת השנה לא נכללים בחיסון שהתבסס על הערכות ארגון הבריאות העולמי. תיאורטית הדבר עשוי להצביע כי יעילות החיסון לשפעת השנה נמוכה יותר מאשר בשנים קודמות. אנו רואים השנה תחלואה רבה בשפעת ככל הנראה עקב חוסר ההתאמה של החיסון לנגיף העונתי אולם התחלואה קלה משמעותית משנה שעברה. המרכיב החשוב במתן החיסון הוא מניעת הסיבוכים הקשים שמובילים לתמותה.

 

הרושם בינתיים הוא כי למרות חוסר ההתאמה מטרה זו הושגה. מוקדם עדין לקבוע האם מדובר בנגיף פחות אלים או שהחיסון למרות שלא הצליח למנוע הדבקה בשפעת מיתן באופן משמעותי את חומרת המחלה. החיסון מגן גם בפני זנים נוספים ובינתיים לא ראינו השנה תחלואה בזנים אלו שנכללו בחיסון. באשר לחיסונים לדלקת ריאות. מכיוון שמדובר בחיסונים שהזנים שלהם לא משתנים משנה לשנה, האפקטיביות שלהם נותרה גבוהה כפי שהייתה בשנים קודמות.

 

החיסון לדלקת ריאות אפקטיבי למספר שנים (צילום: index open) (צילום: index open)
החיסון לדלקת ריאות אפקטיבי למספר שנים(צילום: index open)

  

6. אין כבר טעם להתחסן עכשיו כשהחורף כאן 

לא נכון. מכיוון שהחיסונים לדלקת ריאות אפקטיביים למספר רב של שנים, אין חשיבות מיוחדת לשאלה באיזה חודש ועונה הוא ניתן. באשר לשפעת, עדיף להתחסן נגד המחלה עוד בעונת הסתיו שכן החיסון מקנה הגנה רק כשבועיים שלושה לאחר קבלתו. עם זאת, מכיוון שמגפת השפעת עודנה כאן וכך גם דלקת הריאות, מי שטרם התחסן, ובפרט מי שבקבוצת הסיכון, מומלץ שיעשה זאת כעת.

  

7. חיסון ילדים מפני שפעת ודלקת ריאות תורם גם למבוגרים 

נכון חלקית. כאשר רוב מוחלט באוכלוסייה מחוסן, הסיכון להעברת המחלה מאדם לאדם פוחתת, דבר המכונה חסינות עדר. כתוצאה מכך, גם מבוגרים שלא עברו חיסון נהנים מירידה בסיכון לחלות במחלה. עם זאת, חסינות העדר בישראל היא חלקית, שכן בניגוד ליפן למשל, אין חובה לחסן ילדים בבית הספר נגד שפעת, וכל עוד לא כולם מחוסנים נותר הסיכון להידבק במחלה. כך למשל, אם הנכד שלכם התחסן, מעטים מאוד הסיכויים שהוא ידביק אתכם, אבל עדיין אתם עשויים להידבק מילד אחר שלא חוסן.

  

8. החיסונים לשפעת ודלקת ריאות עלולים לגרום למחלות עצמן

לא נכון. רק חיסונים המכילים נגיפים מוחלשים יכולים להביא למחלה קלה. מכיוון שהחיסונים בזריקה נגד שפעת והחיסונים נגד דלקת ריאות מכילים נגיפים מומתים – נגיפים שנוטרלו בעת תהליך הרכבת החיסון – השפעת או דלקת הריאות אינן נכללות בתופעות הלוואי שלהן.

 

עם זאת, החיסונים עלולים לעיתים לגרום אצל מבוגרים כמו גם צעירים לעליית חום קלה ב-24 שעות שלאחר קבלת החיסון. במקרים אלו הדבר אינו מצריך טיפול כלשהו מעבר לאקמול ומנוחה. חשוב לזכור כי בחורף אנו עלולים להידבק גם בנגיפים שונים מנגיף השפעת, שגורמים להצטננויות, דבר שעלול לבלבל ולטעת בנו את המחשבה המוטעית כי ההצטננות נובעת מהחיסון.

 

9. חיסונים עלולים לגרום למחלות אימוניות 

לא נכון. מדובר בטענה חסרת תימוכין. על פי עבודות מחקר שנערכו בשנים האחרונות, ההסתברות לסבול מסיבוך רציני כתוצאה מחיסון לשפעת או דלקת ריאות עומד על 1.6 מקרים למיליון מחוסנים, פחות או יותר ההסתברות לזכייה בפרס הגדול בלוטו. היעילות הפוטנציאלית של חיסונים גבוהה לאין שיעור מסיכון זעיר זה.

 

10. רופאים מחויבים להתחסן נגד שפעת ודלקת ריאות

למרבה הצער לא. למרות ההמלצה כי כל רופא יתחסן מפני שפעת ודלקת ריאות, הרופאים בישראל אינם מחויבים לעשות זאת על פי חוק. כתוצאה מכך, חלקם לא מתחסנים ובכך מגבירים את הסיכון לחלות במחלות אלו ולהדביק את מטופליהם. במדינות מסוימות בארצות הברית, לעומת זאת, רופאים שאינם מתחסנים עומדים בפני סנקציות שונות.

 

 

 הכותבת הינה מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים במרכז הרפואי וולפסון

 

 

צפו בדיון עם פרופ' איתמר גרוטו ממשרד הבריאות אשר מתייחס לטענה שחיסוני השפעת השנה היו לא יעילים:

 

 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
הצטננות לא תמיד נגרמת משפעת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים