שתף קטע נבחר

תיק החקירה נגד הרצוג נסגר בשל היעדר ראיות מספיקות, בטאט ורמות יעמדו לדין בכפוף לשימוע

היועמ"ש קבע כי "אין ראיות מספיקות" להעמדתו לדין של הרצוג במסגרת החקירה שלפיה קיבל לכאורה תרומה אסורה לקמפיין הפריימריז בשנת 2013 וידע על כספים שהועברו לטובת קמפיין שלילי נגד שלי יחימוביץ'. עם זאת, נשקלת אפשרות להעמדתם לדין של שמעון בטאט, בכיר במטה הרצוג, ואיש העסקים גלעד רמות שהעביר לכאורה את התרומה האסורה

 

הרצוג (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הרצוג(צילום: גיל יוחנן)

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע על סגירת תיק החקירה נגד יו"ר האופוזיציה ויו"ר המחנה הציוני, יצחק הרצוג, בעילת "היעדר ראיות מספיקות". מנגד, לגבי בכיר במטה הרצוג - שמעון בטאט, וכן איש העסקים גלעד רמות נמצאה "תשתית ראייתית מספקת להעמדה לדין פלילי בגין ביצוע עבירות מתחום מימון בחירות".

 

הפרשה החלה בעקבות פרסום, שלפיו הרצוג סייע לחברות כוח האדם הסיעודי בהתנגדותן לרפורמה שנדונה בכנסת, ובסמוך לכך בעלי חברת כח האדם הסיעודי "מתן שירותי בריאות", גלעד רמות, מימן חלק מהקמפיין שניהל הרצוג לראשות מפלגת העבודה בשנת 2013.

 

על פי הפרסום, מנהל הקמפיין של הרצוג אותה עת, שמעון בטאט, תדרך והפעיל ישירות אדם לנהל קמפיין שלילי נגד ח"כ שלי יחימוביץ', שהתמודדה אז נגד הרצוג על תפקיד יו"ר מפלגת העבודה. עוד פורסם כי כחודשיים לפני המועד הקבוע לבחירת יו"ר מפלגת העבודה, סיכמו בטאט ועורך הקמפיין השלילי על שכרו של האחרון. כעבור זמן קצר רמות יצר קשר עם מבצע הקמפיין השלילי והעביר לו סך של 40,000 שקל, תוך שהוא מציין בפניו כי הוא פעיל בקמפיין של הרצוג.

 

שנתיים מאוחר יותר הנחה היועץ המשפטי לממשלה דאז, יהודה ויינשטיין, את משטרת ישראל לבדוק האם יש בסיס עובדתי לפרסום. במסגרת זו התברר כי האדם אשר הפעיל את הקמפיין השלילי נגד יחימוביץ', אשר זהותו לא פורסמה עד אז הוא עו"ד דניאל כהן.

שמעון בטאט (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
שמעון בטאט(צילום: שאול גולן)

על פי הודעת היועץ המשפטי לממשלה, "כהן נחקר על הדברים, ומסר כי בהתאם לסיכום שערך עם בטאט והרצוג, הוא ביצע קמפיין שלילי נגד יחימוביץ' במסגרת הקמפיין של הרצוג, באמצעות שליחת הודעות טקסט בתפוצה רחבה לחברי המפלגה, אשר הכילו קישורים לכתבות שונות ובהם תכנים פוגעניים לכאורה בקשר ליחימוביץ'.

 

"עוד מסר כהן כי בסמוך לסיכום האמור, הוא ערך סיכום נוסף עם בטאט לפיו שכרו עבור ביצוע הקמפיין השלילי יהיה 40,000 שקל, ונמסר לו כי סכום זה ישולם לו על ידי גורם מטעם מטה הבחירות של הרצוג. ואכן, לפי טענתו, מספר ימים לאחר הסיכום עם בטאט, יצר איתו קשר רמות והעביר לו סך של 40,000 שקל באמצעות שמונה שיקים על סך 5,000 ₪ האחד, המשוכים מחשבון חברת 'RPM גלובל ניהול פרוייקטים' שבבעלות רמות.

 

"לאור זאת, נגבו גם עדויות מאנשי התוכנה שכהן טען כי שכר לבצע את הקמפיין השלילי, נתפסו השיקים שהעביר רמות לכהן, בוצעו מחקרי תקשורת, נחקרו פעילים מענף חברת כח האדם הסיעודי, ונתפסו הדיווחים שהעביר הרצוג למבקר המדינה. אנשי התוכנה אישרו בהודעותיהם כי בהתאם להסכם עם כהן, הופעל על ידם קמפיין שלילי בקשר ליחימוביץ', בנוסף, פעילים מענף חברת כח האדם הסיעודי תיארו כי הרצוג פנה אליהם מספר פעמים בבקשה שיעסיקו את כהן. כמו כן, בדיווחי הרצוג למבקר המדינה, לא נמצא כל תיעוד לתשלום שהעביר רמות לכהן, או להעסקתו של כהן במטה הבחירות.

 

"בטאט ורמות נחקרו כחשודים בגין עבירת שוחד ועבירות הקשורות למימון מפלגות. רמות אישר בחקירתו כי העביר לכהן את שמונה השיקים המתוארים, אך מסר כי העברת שיקים אלה לכהן נועדה לשם תשלום עבור שירות משפטי שקיבל ממנו. רמות לא ידע להצביע בחקירתו על איזה שירות משפטי בדיוק קיבל מכהן. כהן שעומת עם גרסה זו של רמות, הכחיש שנתן שירות משפטי כלשהו לרמות, ועמד על גרסתו לפיה קיבל את שמונת השיקים מרמות בהמשך לסיכום עם בטאט, כתשלום עבור ביצוע הקמפיין השלילי בקשר ליחימוביץ'.

 

"בנוסף, בטאט אישר בחקירתו כי פנה לרמות בבקשה שיעסיק את כהן, אך הבהיר כי בקשתו להעסיק את כהן אינה קשורה לביצוע הקמפיין השלילי. כן תיאר בטאט, כי רמות - אותו הגדיר כ'אחד שרוצה לעזור לבוז'י' - דיווח לו שהעביר כסף לכהן".

 

היועץ המשפטי לממשלה מסר היום כי "לאור ממצאי החקירה, ועל פי חוות הדעת שהונחו בפניי, הנחתי את משטרת ישראל לחקור את הרצוג כחשוד בעבירות מתחום טוהר המידות, וכן להרחיב את החקירה כך שתכלול גם את בחינת דיווחו של הרצוג למבקר המדינה אודות מימון הקמפיין שערך. הרצוג הכחיש בחקירותיו כי התנגד לרפורמה בענף כח האדם הסיעודי בשל אינטרס אישי או כלכלי כלשהו. באשר לקמפיין השלילי שהפעיל כהן, הרצוג טען כי לא ידע בזמן אמת על כך שמתנהל קמפיין שלילי נגד יחימוביץ במקביל לקמפיין שהוא ניהל לראשות המפלגה, וכן הכחיש כי היה שותף לסיכום עם כהן על ביצוע הקמפיין השלילי נגד יחימוביץ' במסגרת הקמפיין שלו, וכי ידע שמימונו של קמפיין זה התבצע באמצעות רמות. לפיכך, לשיטתו של הרצוג, ממילא גם לא צויין הסכום ששילם רמות לכהן בדיווח ההכנסות למטה הבחירות שלו אשר נמסר למבקר המדינה על פי דין בתצהיר חתום על ידי הרצוג. הרצוג טען כי המסרונים אשר הכילו קישורים לכתבות שונות ובהם תכנים פוגעניים לכאורה ביחימוביץ' הופצו הרבה לפני תחילת הקמפיין שלו, ומכל מקום, הם הופצו ללא כל קשר אליו.

 

"הונחו בפניי חוות דעת ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל, פרקליט מחוז תל-אביב (פלילי), מנהל המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה, והמשנה לפרקליט המדינה (תפקידים מיוחדים). חוות הדעת נתחו את חומר הראיות, והתמודדו עם העולה ממנו. ביחס להרצוג, דעת הכל הייתה שאין תשתית ראייתית להעמידו לדין, ויש לגנוז את התיק נגדו. מנגד, ביחס לבטאט ורמות, דעת הכל הייתה שיש תשתית ראייתית מספקת להעמדתם לדין פלילי".

  

לדברי היועמ"ש,"גרסתו של הרצוג לפיה לא ידע בזמן אמת על כך שמתקיים קמפיין שלילי נגד יחימוביץ במקביל לקמפיין שלו, ושלא ידע כי קמפיין שלילי זה הופעל על ידי כהן במסגרת הקמפיין שלו, אינה עולה בקנה אחד עם עדותו של כהן, שיש לה תימוכין נוספים בחומר הראיות. אולם, גם אם מחומר הראיות כאמור ניתן היה ללמוד כי כהן אכן סיכם עקרונית עם הרצוג שיערוך קמפיין שלילי נגד יחימוביץ' במסגרת הקמפיין של הרצוג, עדין לא ניתן לייחס להרצוג כל מודעות, ברף הדרוש במשפט פלילי, לכך שרמות שילם לכהן עבור ניהול הקמפיין השלילי, בין בעצמו במישרין ובין באמצעות חברה שבבעלותו. שכן, בתמצית, אין בתיק החקירה כל ראיה ישירה המלמדת זאת, ואף לא ניתן להוכיח את ידיעתו של הרצוג, ברף הדרוש במשפט פלילי, גם בהתבסס על ראיות נסיבתיות או הגיונם של הדברים. לפיכך אני סבור כי יש לגנוז את תיק החקירה נגד הרצוג בעילת 'העדר ראיות מספיקות', וכך אני מחליט.

 

"ביחס לבטאט ורמות המצב הראייתי שונה. כפי שמתואר לעיל, קיימות בתיק החקירה ראיות ישירות, שנלמדו ממספר מקורות שונים, ואליהן התווספו ראיות עצמאיות ואובייקטיביות, המשתלבות יחדיו, המלמדות לכאורה על חלקם בביצוע העבירות, ועל מודעותם לכך. לפיכך אני סבור כי קיימת לגבי שניהם תשתית ראייתית מספקת להעמדה לדין פלילי בגין ביצוע עבירות מתחום מימון בחירות, ואף סבורני כי קיים אינטרס ציבורי המצדיק זאת. אשר על כן, פרקליט מחוז תל-אביב (פלילי) יודיע לשניים כי נשקלת אפשרות העמדתם לדין פלילי וימציא לעיונם כתב חשדות, ובהתאם לכך, ככל שהם חפצים בכך, יוכלו השניים, בטרם תתקבל החלטה סופית בעניינם, לטעון בפני פרקליט מחוז תל-אביב (פלילי) נגד אפשרות העמדתם לדין פלילי".

 

הרצוג מסר בתגובה להחלטת מנדלבליט: "אני מברך על החלטת היועץ המשפטי לממשלה, על דעת כל גורמי המשטרה והפרקליטות, לסגור את תיק החקירה בענייני. תמיד האמנתי שיוכח שפעלתי כשורה ולא נפל פגם בהתנהגותי ואני שמח שכך הוחלט כבר בשלב זה. אני מבקש להודות לעורכות הדין שליוו אותי בחקירה ובתהליך – נווית נגב ואיריס ניב-סבאג ולעורך הדין גיל סלומון על הסיוע".

 

עורך הדין דניאל חקלאי, סנגורו של גלעד רמות, מסר בתגובה: "מר רמות לא התכוון לבצע מעולם כל עבירה פלילית. הוא לא התכוון לתרום תרומה שאסורה על פי חוק המפלגות. מר רמות סבר שהוא משלם שכר טרחה לעורך דין פלוני תמורת סיוע משפטי מטעמו בנושא משפטי שהיה חשוב למר רמות הן בהיבט האישי והן בהיבט הציבורי. הוא לא ידע ולא יכול היה לדעת שישנה כוונה להעביר את הסכום שהוא סבר שישמש כשכר טרחה לצורך מימון קמפיין כלשהו במסגרת הבחירות המקדימות במפלגת העבודה. בקרוב ייערך שימוע בעניינו של מר רמות וננסה לשכנע את פרקליט מחוז ת"א ואת היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, להימנע מהגשת כתב אישום כנגד מר רמות. מר רמות משוכנע בחפותו. הוא מקווה שהיועץ המשפטי לממשלה יבין שאין מקום להגשת כתב אישום נגדו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים