שתף קטע נבחר

מאחורי כל תיק יש סיפור של משפחה שנכחדה

סיפורים רבים על בני משפחות שנכחדו בשואה נשארים מאחורי הקלעים ולעיתים אף לא מתגלים משום שאין דורש לרכוש שלמעשה מהווה את הזיכרון היחיד מאלו שאינם. חקירה היסטורית מהשנים האחרונות סייעה והובילה לסגירת מעגל מרגשת של נספה שואה ושל השבת נכס ליורשת יחידה

בשיתוף החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה

 

סיפור ההשבה המיוחד של נספה השואה א.ט. החל לפני שש שנים כשנכדתו של אדם בשם זה שהתגורר באוקראינה החלה בחיפושים אחר נכסיו ובידיה תעודות לידה ותעודות נישואין המעידים על קירבה משפחתית. בבדיקה מעמיקה נמצא כי סבה של האישה רכש שלוש חלקות קרקע בעיר מרכזית בגוש דן לפני מלחמת העולם השנייה. לאחר המלחמה ומשהתברר כי מדובר ברכוש נעדרים, הועברו החלקות לניהול הקק"ל.

 

מה עושים במקרים בהם יש דרישה לנכסים של אנשים שנספו בשואה ויש צורך בהוכחות מצד בני המשפחה לכך? עו"ד זיוית נודלמן-ארז, מנהלת אגף השבה וקהילה בחברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה, מסבירה: "במסגרת חקירה, פועלים חוקרי החברה באמצעות בניית אילן יוחסין בניסיון להתחקות אחר השושלת המשפחתית ולהגיע ליורשים החוקיים. בתיק זה נקבע כי לבעל הנכס היה בן אחד (אביה של המבקשת), ושמונה בנות. שמונה הבנות נספו עם משפחותיהן בשואה."

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

תפקידיה העיקריים של החברה - על פי חוק נכסים של נספי השואה (השבה ליורשים והקדשה למטרות סיוע והנצחה), התשס"ו-2006 - הינם איתור זכויותיהם של נספי השואה בישראל, כינוס הנכסים בידיה, איתור יורשיהם של הנספים שהיו בעלי הנכסים והשבת הנכסים לידיהם. נכסים שלא אותרו להם יורשים - מופנים על ידי החברה למטרת סיוע לניצולי שואה נזקקים.

 

בחזרה לסיפורה של נכדתו של א.ט. - כעת היה על החברה ועל המבקשת להוכיח את קרבתה לרוכש על מנת שתוכל לקבל את ירושתו. החברה איתרה מסמכים ארכיוניים הנוגעים לרכישת הנכס, בהם הופיע מקום מגוריו של בעל הנכס – עיירה קטנה בבריה"מ. לצורך הוכחת הקשר בין המבקשת ובין בעל הנכס, ערכה החברה חקירות רבות ומאומצות, אשר כללו פניות לארכיונים רבים במזרח אירופה ואף שימוש במספר חוקרים מקומיים לצורך איתור מסמכים ומידע.

 

בתום מלחמת העולם השנייה, ומתוך רצון עז להנציח את הנספים, החלו הניצולים למלא 'דפי עד' המתעדים את זכרון קרוביהם. מאז ועד היום, מתועדים כ-2.7 מיליון שמות של נספים, במאגר 'יד ושם'. שם נמצאו דפי עדות שמולאו בשנות ה-50 להנצחת בעל הנכס ובני משפחתו אשר נספו בשואה. כמו כן, במהלך החקירה עלה כי אביה של המבקשת פנה במהלך שנות ה-80 לגופים שונים בישראל בניסיון לברר אודות הנכס שרכש אביו, אך ללא הצלחה.

 

אביה של המבקשת בנו של נספה השואה א.ט. עזב את אוקראינה עוד טרם המלחמה לצורך לימודים והכשרה מקצועית, הצליח לברוח לבריה"מ ולמעשה כך ניצל מן השואה. הוא נפטר בבריה"מ; אשתו הראשונה ובנו הקטן, אשר נותרו בבריה"מ, נספו בשואה. המבקשת היא בתו היחידה והיורשת הבלעדית של הנכס.

 

כחצי שנה לאחר שהחברה מצאה כי סבה של היורשת הוא גם בעל הנכס, ומשלא הומצא לחברה צו ירושה מתאים, כנדרש, פעלה ביוזמתה, בהתאם לסמכותה לפי החוק הנכסים, והגישה באופן עצמאי בקשה למתן צו בדבר חליפיו של נספה השואה אל ועדת הערר של משרד המשפטים.

 

מהלך זה התאפשר כתוצאה מתיקון החוק שיזמה החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה, שנועד להקל על יורשיהם של נספי השואה, על מנת לאפשר להם הליך פשוט יותר, ומהיר יותר באופן ניכר מזה אשר מתנהל באופן רגיל בפני הרשם לענייני ירושה. חלופה זו מאפשרת לחברה להשיג את ייעודה באופן יעיל יותר, כך שכיום יכולה החברה להשיב נכסים בשווי משמעותי ליורשים רבים יותר באופן מהיר יותר.

 

לאחר הגשת המסמכים לוועדת הערר (שמעמדה כבית משפט), קבעה הוועדה כי סבה של היורשת נספה בשואה בשנת 1942 וכי היא זכאית לעיזבונו בשלמות, כיורשת יחידה. היורשת אשר חיה באירופה הגיעה לארץ על מנת לראות את החלקה שרכש סבה ולבקר בחברה להשבה ולהודות לעובדיה על פעילותם המסורה.

 

בסופו של התהליך הועברו שתיים מן החלקות לבעלותה; תמורת החלקה הנוספת התקבל פיצוי כספי. סך שווי שתי החלקות (חלקות פנויות בשטח של כ-500 מ"ר כל אחת, באזור מגורים), ושווי הכספים שהתקבלו מקק"ל עבור החלקה השלישית הוא כ-15.4 מיליון שקלים.

 

"הודות לעבודת המחקר המאומצת, נודע לנו המון מידע חדש על המשפחה ואני מצטערת שהוריי לא זכו בחייהם להגיע ליום המשמח הזה", אמרה היורשת.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

ד"ר ישראל פלג, מנכ"ל החברה להשבה מציין כי מדובר בהשבת נכס הגדולה ביותר ליורשת יחידה בסכום שיא של 15.4 מיליון שקלים. סכום זה מצטרף להישגיה המרשימים אשר הביאו להחלטות השבה בסכום כולל של כ-648 מיליון שקלים. בכך הגיעה החברה לתוצאה חסרת תקדים בקנה מידה עולמי של החלטות השבה, בהיקף של 31% מסך הנכסים שבנאמנותה.

 

"מאחורי כל תיק השבה עומד סיפור היסטורי של משפחה שנכחדה, והנכס הקיים הוא הזיכרון המוחשי שנותר. פעילות החברה היא לא רק שליחות אלא צוואה ממש, כפי שמלאה החברה במקרה זה של השבת הנכס לנכדתו של הנספה בשואה."

 

בשיתוף החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה מילנר
ד"ר ישראל פלג, מנכ"ל החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה
צילום: משה מילנר
צילום: משה מילנר
עו"ד זיוית נודלמן-ארז, מנהלת אגף השבה וקהילה בחברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה
צילום: משה מילנר
מומלצים