שתף קטע נבחר

מנופאי שהתפטר: "היה סדק במנוף, פחדתי למות"

לאחר התפטרותם הקולקטיבית של 240 מנופאים, ועדת העבודה והרווחה עסקה במחדלי הענף ומיד לאחר מכן כ-250 מנופאים הפגינו מול הכנסת במחאה על הפרות הבטיחות. ועד הפעולה של המנופאים הודיע כי יאסוף ויחשוף את כל עבירות הבטיחות. 22 מתוך 50 מעסיקות מנופאים נחקרות

מחאת המנופאים נמשכת: ועד פעולה שהקימו 240 מנופאים בענף הבנייה, אחרי התפטרות קולקטיבית במחאה על ליקוי בטיחות המסכנים את חייהם, הודיע היום (ד') בכנסת על החלטתו לתפקד כ"אגף מודיעין" שיאסוף ויחשוף את כל העבירות החמורות על חוקי הבטיחות מצד מעסיקיהם. דובר המנופאים, רועי וינשטיין, הודיע זאת בדיון דחוף של ועדת העבודה והרווחה על ההתפטרות במקביל להפגנה שהמתפטרים ערכו מחוץ למשכן הכנסת.

 

"אנחנו מפחדים מהשלכות ההזנחה על חיי העובדים והטשטוש שלה", אמר וינשטיין. "אם רשויות האכיפה נרדמו בשמירה, אנחנו נהיה כוח מתנדב שיסרוק את אתרי הבנייה ונאסוף מודיעין על רישיונות מזויפים, שגם המשטרה מתעלמת מהם, ונצוד את העובדים שמורשים לעלות לעגורנים ללא רתמות ביטחון ואפילו ללא קסדות מגן. אנחנו לא ניתן יותר לעבור בשקט על כל המחדלים האלה כשחיי אדם רבים בסכנה".

 

וינשטיין התריע מניסיונו על "מפקח שחתם בעיניים עצומות על דו"ח ביקורת כשאפילו לא הסתכל למעלה", ועל כך שאיימו לפטר אותו אם יתלונן. לדבריו "אין בתלושי השכר נתוני אמת לעומת השכר בפועל. כותבים 28 שקל לשעה ומשלמים 53 שקל. הכל בשחור, הכול עבריינות. מעלימים מס ועושים גם אותנו לעבריינים", אמר. "טוב לי יותר אם אשאר למטה לעבוד בניקיון כשלמעלה אין אפילו מקום לנוחיות".

מנוף שקרס במזג אוויר גשום ליד משרדי הממשלה בתל אביב (צילום: אלי ברשישת) (צילום: אלי ברשישת)
מנוף שקרס במזג אוויר גשום ליד משרדי הממשלה בתל אביב(צילום: אלי ברשישת)
 

המנופאי שגיא הלל סיפר: "ביום חמישי האחרון הייתי בסכנת מוות. התגלה סדק בבסיס המנוף כשאני למעלה. בקושי הצלחתי לחלץ את עצמי כשירדתי למטה בהרגשה שאני הולך למות. הייתי דוגמא למה שעלול לקרות כשיש מחדל. למנהל שפגשתי היה אכפת אם דיווחתי על התקלה לא איך אני מרגיש. הוא לא שאל לשמי ואפילו כוס מים לא הציע. הוא חשש רק מהחקירה שתהיה אם אתלונן, ואני לא יודע אם אחזור לעבוד במקצוע הזה".

 

מנהלת מינהל אכיפה והסדרה במשרד העבודה והרווחה, יפה סולימני, הסבירה כי המשרד מנהל חקירות ב-22 מתוך 50 חברות שמעסיקות מנופאים ושנפתחו נגדן 27 תיקים על הפרת חוקי הבטיחות. "השר החליט על צעדים שאמורים לשנות את הענף מהיסוד. הוא הנחה אותנו לגלות אם יש קרטל לתאום שכר ותנאי ההעסקה", אמרה.

 

צפו במנופאי שהוכרח לעבוד בתנאי רוחות חזקים: 

 

אורי רובין מהתאחדות בוני הארץ (הקבלנים) אמר שהם מתקשים להכיר במנופאים כגוף עצמאי. "זה לא תורם ליציבות. הם רוצים תוספת ייחודית של 20% לשכר, ואותנו מחייב רק הסכם קיבוצי עם ההסתדרות". ח"כ אילן גילאון (מרצ) גילה כי בהסתדרות נסחב המשא ומתן על ההסכם כבר יותר משנה. יו"ר איגוד עובדי הבניין, יצחק מויאל הגיב: "המנופאים דורשים 25 אלף שקלים בחודש, ואין לי אפשרות להשיג את זה עבורם".

 

ח"כ מאיר כהן (יש עתיד): "אני מאוכזב מטיפול ההסתדרות. המצוקות לא התחילו אתמול. מזמן הייתם צריכים לאגד את המנופאים לכוח מאוחד וחזק". היו"ר, ח"כ אלי אללוף (כולנו), סיכם: "התחום מוזנח ופרוץ. ההעסקה לא מוסדרת וללא פיקוח. עובדים שעות אינסופיות והשכר לא מדווח. הרבה רישיונות מזויפים מסתובבים בשטח וטיפול הרשויות רשלני. מינהל האכיפה השיב לפנייה שלי כעבור חודשיים, ואת התשובה לא הבנתי, למעט שהם מתנערים מאחריות. מנופאים טוענים שלהם משיבים אחרי שנה וחצי".

 

אלאלוף הודיע על הקמת צוות מהוועדה בראשותו שמגבש המלצות לתיקון המצב, ובשבוע הבא הוא ייפגש עם התאחדות בוני הארץ על מנת לקדם פתרונות למצוקות בענף ולעודד העסקה ישירה של מנופאים ופועלי בניין.

 

יו"ר איגוד המנופאים: "הפקרות של הפועל ושלום הציבור"

לאחר התכנסות הועדה התקיימה מול הכנסת הפגנה של כ-250 מנופאים, במחאה על הפרות הבטיחות בענף. וינשטיין הוסיף כי: "הועדה היום הייתה נקודת שיא, ממשלת ישראל הבינה לראשונה כי חוסר בטחון תעסוקתי הוא קרקע פוריה לבעיות בטיחותיות, כפי שמוכיח ענף הבניין. על ממשלת ישראל לשפר את יכולות האכיפה שלה, מה שקורה עכשיו הוא הפקרות של הפועל ושל שלום הציבור".

 

וינשטיין התייחס לפגישה שנערכה שלשום בין שר העבודה והרווחה חיים כץ ובין נציגי המנופאים, בה הכריז השר על החמרת האכיפה בענף הבנייה והוסיף: "אני אופטימי כשאני רואה תוצאות, לאחר שנפגשנו עם השר כץ יצאה תקנה לגבי קנסות (הטלת קנס בגובה 35 אלף שקל כנגד כל עבירת בטיחות בענף הבנייה- נ"י), מקווה שהציבור מבין שאנחנו שומרים על שלומו על חשבון הפרנסה שלנו"

 

בתוך כך, בעקבות מחאת המנופאים, ובהוראת שר העבודה והרווחה חיים כץ, משרד העבודה והרווחה הודיע כי מינהל הבטיחות במשרד יצא הבוקר למבצע איתור עגורנים המופעלים שלא כחוק. במסגרת המבצע צפויים צוותים משולבים של מפקחים וחוקרים ממשרד העבודה והרווחה, לפעול היום במקביל בעשרות אתרי בנייה בישראל, במטרה לאתר עגורנים המופעלים על ידי עובדים שאינם מוסמכים לכך.

 

במידה ויימצא כי עגורן מופעל על ידי מפעיל מנוף שאינו מחזיק ברישיון כנדרש - יטילו מפקחי המינהל צו בטיחות האוסר את המשך הפעלתו ותיפתח חקירה פלילית. החקירה תתמקד בעיקר במנהל העבודה ובקבלן המבצע של אתר הבנייה בו התרחשה הפרת חוק חמורה זו.

 

בהכנת הכתבה השתתף עומרי אפרים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים