שתף קטע נבחר

6 תרופות סבתא לדלקת אוזניים שעלולות להזיק לילדים

כאבי אוזניים הם הסיבה השכיחה ביותר בפנייה לרופא אף אוזן גרון ילדים. זה מציק, כואב, לעיתים מלווה בחום והלב שלנו נכמר כשאנחנו רואים את ילדינו סובלים. לפני שאתם ממהרים לתרופות סבתא, כדאי לדעת שלעיתים הנזק יעלה על התועלת. לפניכם 6 מיתוסים שהגיע הזמן להפריך

דלקת אוזניים היא אחת מהמחלות השכיחות ביותר בקרב ילדים. מרבית הילדים יסבלו מדלקת אוזן חריפה אחת לפחות עד גיל שלוש. ברוב המקרים מדובר בתהליך דלקתי המגיב במהירות לטיפול אנטיביוטי, אולם יש לזכור כי מחלה זו טומנת בחובה פוטנציאל סיבוכים לא קטן ועשויה לעתים להיות מסוכנת, ועל כן לא כדאי לקחת סיכונים מיותרים.

 

המקור לדלקת אוזן חריפה עשוי לנבוע משתי סיבות עיקריות: דלקת אוזן חיצונית ודלקת אוזן תיכונה. שתי המחלות הללו נגרמות מסיבות שונות, גורמות לתסמינים שונים ומכאן שאופן הטיפול בהן שונה אף הוא. המצב השכיח בילדים הוא דלקת אוזן תיכונה המתאפיינת בתסמיני חום, אי שקט ולעתים הפרשה מוגלתית.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בניסיון של ההורים למזער את הכאב ולהקל, ולו במעט, על סבלו של הילד בזמן שהם ממתינים לתור לרופא, הם לא פעם נעזרים בתרופות ללא מרשם, פונים לרפואה האלטרנטיבית או לתרופות עממיות, ובמילים אחרות - תרופות סבתא המבטיחות טיפול זמין ומהיר, ולעיתים גם תחליף לאנטיביוטיקה. אולם, מה שעובד עם מרק העוף המיתולוגי, מתגלה במקרה של דלקת אוזניים לא רק בלתי יעיל, אלא אף עלול להזיק. במקרה הטוב אולי נזכה להרגעה מקומית ולכמה דקות של חסד, אך במקרה הרע, במקום לסיים עם דלקת האוזניים בתוך ימים ספורים, ישנו סיכון להחמרה ואף לסיבוכים מסוכנים של ממש.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

לפניכם 6 הצעות לטיפול אלטרנטיבי שהשתרשו עם השנים והגיעה העת להפריך אותן, רגע לפני שאתם ממהרים להרתיח שמן זית או לטפטף חומץ:

 

שמן זית

שמן זית חם אינו מומלץ לטיפול בדלקות אוזניים. חום מקומי עשוי אומנם להקל על הכאב באוזניים, אך לא מומלץ לטפטף את השמן אל תוך האוזן. כאב באוזן עשוי לייצג דלקת חריפה באוזן חיצונית או תיכונה. דלקת באוזן חיצונית יכולה להיות ממקור חיידקי או פטרייתי, ולכל מצב דלקתי שכזה קיים טיפול שונה לחלוטין ויש להתאים אותו לממצאי בדיקת רופא אף אוזן גרון. ניתן להקל על כאב באוזן באמצעות משככי כאבים, רצוי דרך הפה, ואפשר לשלב את הטיפול עם כרית חימום או קומפרסים חמים.

 

חלב אם

רבים נוהגים להשתמש בחלב אם לטיפול בדלקת אוזניים תיכונה. נכון לומר כי הזנת תינוק באמצעות חלב אם מפחיתה את סיכויו של הילד לסבול מדלקת אוזן תיכונה, כחלק ממחלות הילדים השכיחות בגיל הרך, וזאת ככל הנראה על רקע תפקוד טוב יותר של מערכת החיסון בילדים הניזונים מהנקה. אולם, לא מומלץ לטפטף את חלב האם לתעלת האוזן של התינוק.

באופן כללי, לא ניתן לטפל מקומית בדלקת אוזן תיכונה (גם לא באמצעות טיפות אנטיביוטיקה) כיוון שאין מעבר דרך עור התוף (למעט במקרים של נקב או כפתור). לכן, הטיפול המומלץ במקרים אלו הוא טיפול אנטיביוטי פומי דרך הפה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

ניקוי יסודי

הורים רבים מנקים את אוזני ילדיהם בעזרת מקלוני אוזניים, אך בעצם עלולים לגרום לנזק יותר מתועלת. הצרומן (שעוות האוזניים) היא הפרשה טבעית המיוצרת על ידי תאים שונים בתעלת האוזן החיצונית, ותפקידה בין היתר, לשמש כשכבת הגנה מפני זיהומים. הפרשה זו מתפנה לרוב באופן ספונטני לכיוון פתח התעלה. חלק מהילדים סובלים מהצטברות של ההפרשה (פקק), אך מדובר בנטייה אשר מקורה במנגנון הפינוי הטבעי שאיננו יעיל אצל חלק מהילדים. באותם מקרים מומלץ לפנות לבדיקת אף אוזן גרון תקופתית לצורך ניקוי מבוקר של השעווה. ניקוי עצמאי באמצעות מקלוני אוזניים עשוי לדחוף את השעווה עמוק יותר בתעלת השמע החיצונית לכיוון עור התוף, וכתוצאה מכך תיווצר תחושת אטימות קשה יותר, כאב ואף ירידה בשמיעה.

 

נרות הופי

ואם בניקוי שעווה עסקינן, לעיתים ישנו שימוש בנרות הופי שעד כה לא נמצאה כל הוכחה כי הם עוזרים בפינוי הצרומן. זאת ועוד, הטיפול איננו מומלץ על ידי ארגון הבריאות העולמי ה-FDA ואינו מאושר על ידי משרד הבריאות בישראל. יתרה מכך, כרופאת אף אוזן גרון אני נתקלת לא מעט במקרים של טראומה מקומית או יצירת "פקק" שעווה קשה יותר לניקוי וכן כוויות מקומיות כתוצאה משימוש בנרות אלו.

 

אולי יעניין אותך גם:

- הגננות מגלות: התגובות של ההורים כשאנחנו מתקשרות

- מעלים תמונות של הילדים לרשת? זו הסיבה שכדאי לכם להפסיק

- הורים למתבגרים? 20 שאלות שעדיף שלא תשאלו

 

משחות טבעיות

רקיחות טבעיות של משחות המבוססות על בצל צלוי, שום כתוש, חומץ או מיץ לימון מעלות גם כאן את הנקודה בלבחור ב"דרך הטבעית" שאינה מומלצת. ללא התייעצות עם רופא אתם למעשה מטפלים בכאבי האוזניים ללא אבחנה ברורה, כלומר לרוב אינכם יודעים באיזו דלקת אתם מטפלים בדיוק. האם מדובר בדלקת אוזן חיצונית או תיכונה? האם המקור הוא פטרייתי או חיידקי? האם הכאב הוא באוזן או אולי מדובר דווקא בכאב מוקרן שמקורו בכלל בדלקת בשן? מצבה הבסיסי של האוזן איננו ברור בשלב זה של הטיפול ואין מידע לגבי קיום נקב בעור התוף, למשל. בנוסף, הכנת התרכובות הללו אינה מדויקת ולא לגמרי ברור מה הן מכילות.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

צמחי מרפא

התפקיד העיקרי של צמחי מרפא, דוגמת אכיניצאה (הניתנת בתמצית), סמבוק שחור (הניתן בסוכריות או בתמצית) או פטרוזיליה טרייה, הוא בחיזוק תפקודה של מערכת החיסון כטיפול מניעתי למחלות וזיהומים. אולם יעילותם בטיפול בתהליך דלקתי חריף שכבר התפתח מוטלת בספק. לכן, במקרה של אבחנה ברורה של דלקת אוזן חריפה מוטב לבחור בדרך הקונבנציונאלית.

 

ניתן לטפל בקלות וביעילות בדלקת אוזניים באמצעות אנטיביוטיקה פומית (דרך הפה) או מקומית (בטיפות). מומלץ להימנע משימוש ב"תרופות" ממקור ביתי שיעילותן טרם נבדקה. בנוסף, קיימת חשיבות רבה באבחון מדויק של המחלה ולהתאים את הטיפול לממצאי הבדיקה על מנת למנוע סיבוכים אפשריים.


הכותבת היא רופאה מומחית ביחידה לכירורגיה ושיקום האוזן והשמיעה, מרכז א.ר.ם, אסותא רמת החייל

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttestock
בטוחים שאתם יודעים באיזו דלקת אתם מטפלים?
צילום: shuttestock
מומלצים