שתף קטע נבחר

ללמד ילדים את ההבדל בין סוד טוב לסוד רע

מצד אחד אנחנו רוצים שהילדים ידעו איך לשמור על עצמם מפני אנשים שעלולים להזיק להם. מצד שני, לא רוצים להכניס להם פחדים מיותרים לראש. מה עושים? 6 כללים שיעזרו לכם להעביר להם את המסר

מגיל צעיר אנחנו מלמדים את הילדים להיזהר מאנשים זרים, לא לקבל מהם ממתקים ובוודאי שלא ללכת איתם, אך רוב המחקרים מעידים על כך שרוב מקרי הפדופיליה היו דווקא בקרב אנשים שהכירו את הילד. שלא היו זרים לו וכאן הבלבול שלנו כהורים. כיצד נלמד את ילדינו להיזהר מפני האנשים הקרובים אליהם ביותר?

 

הגבול בין להגן על הילדים לבין להפחיד אותם הוא דק מאוד. אנחנו לא רוצים שהם יחשדו בכל מי שנמצא בסביבה הקרובה ואנחנו גם רוצים שהם יפגינו אהבה כלפי הקרובים להם, אז איך נעשה זאת מבלי שהם יחששו אך יהיו מודעים למה מותר ומה אסור?

 

 

הגוף הפרטי הוא רק שלי

למדו את הילדים מגיל צעיר שגופם הוא שלהם בלבד. הסבירו שלאף אחד אסור לגעת להם באיברים הפרטיים. כדי למנוע בלבול, כדאי להסביר למשל שלאבא ואמא מותר לגעת אם מקלחים או צריך למרוח משחה או לתת תרופה וכמו כן גם לרופא מותר כי הוא צריך לבדוק. חשוב שהילדים יבינו שזוהי נגיעה לשם מטרה רפואית או מטרת ניקיון ומעבר לכך אין לגעת באיברים הפרטיים שלהם. בגיל הרך ילדים אוהבים לשחק ברופא וחולה וגם כאן חשוב להדגיש שאין להוריד בגדים או לגעת באיברים פרטיים. על מנת שיפנימו את פרטיות גופם, הקפידו להלבישם בחדר ולא ליד אנשים כמו בגינה או בים ולמדו אותם לסבן לעצמו את האיברים הפרטיים.

 

אולי יעניין אותך גם:

- הגננות מגלות: התגובות של ההורים כשאנחנו מתקשרות

- מעלים תמונות של הילדים לרשת? זו הסיבה שכדאי לכם להפסיק

- הורים למתבגרים? 20 שאלות שעדיף שלא תשאלו

 

כבדו את הרצון שלו

לפעמים אנחנו פוגשים את סבא או סבתא והילדים לא רוצים לחבק. מתוך רצון שיפגין כבוד ונימוס ואולי מתוך חוסר נעימות אנו עלולים להתעקש איתם שיחבקו אך הילדים לא רוצה. עלינו לכבד את הרצון שלהם, אחרת אנו משדרים להם מסר מבלבל שמצד אחד הם לא רוצים ואולי זה לא נעים להם אך מתעקשים שיחבקו כי ככה סבא רוצה. אפשר להיות מנומס בדרכים אחרות עליהן בוודאי שנתעקש, כמו לומר שלום או לשאול מה נשמע.

לא חייבת לחבק את סבא וסבתא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא חייבת לחבק את סבא וסבתא(צילום: shutterstock)
 

דברו איתם

אל תחכו שיקרה משהו כדי לחשוף אותם לנושא. הקפידו לשוחח עם הילדים באופן קבוע, תוך שיתוף הדדי בענייני היום יום. כך תשאירו לכם ערוץ תקשורת פתוח ובעת הצורך אם ילדכם נחשף להתעללות הוא ירגיש הרבה יותר נוח לשתף אתכם מפני שיהיה מורגל בשיתוף חוויות.

 

שינה ובילוי אצל חברים

כחלק מהרגלי הבילוי של הילדים מגיל צעיר הם אוהבים לישון אצל חברים. אל תיכנעו לבקשתם בכל מחיר. אפשרו זאת רק במידה ואתם מכירים את ההורים של הילד ומרגישים מספיק בטוחים (לצערי גם במקרים בהם אנו מרגישים בטוחים התחושה שלנו יכולה להתבדות אך זה עדיף מלשלוח אותו לישון אצל חבר שאתם לא מכירים את ההורים שלו).

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

משחק תפקידים

שחקו עם הילדים ותרגלו איתם סיטואציות של זרים שפונים אליהם וכיצד הם יכולים לסרב או לקרוא לעזרה. עשו זאת כמשחק אך יחד עם זאת שננו מנטרות כשיוצאים מהבית, למשל לא למסור פרטים לאנשים זרים. בקשו מהילדים לחזור אחריכם כדי שיזכרו זאת.

בקשו מהם ללכת לשירותים ציבוריים יחד עם חבר ולא לבד.

 

סוד טוב וסוד רע

לילדים קשה מאוד לשמור על סוד אך באותה מידה יש ילדים שיהיה להם קשה מאוד לספר את הסוד וחשוב להסביר להם מהו סוד טוב ומהו סוד רע. סוד טוב הוא סוד לשם הפתעה משמחת כמו מסיבת הפתעה או סוד רע שבו מישהו או הילד נפגעו. במידה והילדים בוחרים לשתף אותו אל תכעסו עליהם שהם מלשינים כי אז הם יסננו ויעלימו מכם מידע אליו הם נחשפו. אפשר לנסות ללמד אותם להקשיב לתחושות פנימיות בגוף, לחשוב על הסוד ואז לבדוק אם הסוד מעורר תחושה נעימה בגוף או לא. הילדים ידעו לזהות לבד וכך ילמדו להבחין בין הלשנה לחובת דיווח.

 

חשוב לדבר על הנושא עם הילדים, לכבד את רצונם ותמיד לשמור על ערוץ תקשורת כך שהם ירגישו בנוח לשתף אתכם.

 

הכותבת היא מנתחת התנהגות ומדריכת הורים

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תחכו שיקרה משהו כדי לחשוף אותם לנושא
צילום: shutterstock
מומלצים