שתף קטע נבחר

זוכה פרס נובל: תושבי חיפה בסכנת מוות

פרופ' דן שכטמן, זוכה פרס נובל לכימיה הנמנה על החוקרים שחתמו על הדו"ח החמור על מכל האמוניה, אומר בראיון ל-ynet: "כתושב חיפה אני ממש חרד". לדבריו, "מערכת קבלת ההחלטות ברמה הממשלתית 'לא שמה' על תושבי חיפה. ראינו בעבר שחכמי ציון, ראשי מערכת הביטחון ואלה שעומדים במוקדי קבלת החלטות, לא מעריכים את הסיכונים"

"כתושב חיפה אני ממש חרד. תושבי חיפה נמצאים בסכנת מוות" - כך אומר בראיון ל-ynet זוכה פרס נובל לכימיה, פרופ' דן שכטמן, הנמנה על החוקרים המובילים שחתמו על הדו"ח החמור שפירסמה עיריית חיפה בנוגע למכל האמוניה.

 

לידיעות נוספות בנושא מכל האמוניה

"מכל האמוניה יכול להתפרק מחר בבוקר"

"הובלת האמוניה - אוניית תופת שעליה 5 פצצות אטום"

אנשי ביטחון: "זה אחד המכלים הכי מוגנים בעולם"

הצצה נדירה למתקן שמסעיר את מפרץ חיפה

 

בדו"ח נטען כי סדקים חמורים בדופן מכל האמוניה עלולים להביא לקריסתו. "קראתי את הדו"ח מתחילתו ועד סופו ואני תומך בכל מה שכתוב שם. חשוב מאוד לפתור את הבעיה הזו", אומר שכטמן בשיחה עם ynet.

 

בדו"ח מפריכים החוקרים את מסקנות הדו"ח שערכה "חיפה כימיקלים" בשנת 2015, באמצעות החברה The Equlity Engineering Group (חברת E2G), לפיו אורך חייו של המיכל יכול להגיע עד 55 שנה. לפי הדו"ח, בבדיקות לא נתגלו סימנים המעידים על סדקים שמשפיעים על המכל, או נובעים מהאמוניה. בבדיקה של E2G המליצו החוקרים לערוך בדיקה נוספת תוך 10 שנים, ולהמשיך בביקורות ומעקב. 

מכל האמוניה של חיפה כימיקלים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מכל האמוניה של חיפה כימיקלים(צילום: עידו ארז)

באתר החברה E2G נכתב כי הם מעניקים שירותים בעיקר עבור תעשיית הגז והנפט ומפעלים פטרוכימיים. עוד נכתב כי הפוקוס העיקרי שלהם הוא מתן שירותים עבור תשתיות "מזדקנות". שכטמן מתייחס לכך וטוען כי בדיקה זו אינה יכולה לגלות סדקים קטנים.

 

בדבריו מתייחס גם שכטמן לאזהרות מפני האונייה המובילה את האמוניה לישראל. הסכנה מאונייה זו נחשפה בחוות דעת של פרופ' אהוד קינן שנחשפה השבוע ב-ynet.

 

"מה שקורה הוא פשוט פשע", אומר שכטמן, "כל אחד יכול לפגוע באוניית האמוניה ולא ניתן למנוע זאת. הספינה זו הבעיה היותר גדולה. לא צריך שום טיל כדי לפגוע בה. הגישה אליה פתוחה. כל מחבל זוטר יכול לשלוח אליה טיל, או יכול אפילו לעלות על הספינה כאחד העובדים ולהטמין בה פצצה. אין בעיה לחסל את הספינה הזו ויקרה אסון נורא. צריך לחסל את המפגע הזה".

 

לטענת שכטמן קיימות שתי סיבות לכך שעד היום לא טיפלו בפצצת הזמן המתקתקת הזו: "ראשית, יש אינטרסים כלכליים משמעותיים מאחורי הרצון להשאיר את המצב הקיים. שנית, מערכת קבלת ההחלטות ברמה הממשלתית 'לא שמה' על תושבי חיפה. היא לא מבינה את חומרת העניין".  

פרופסור דן שכטמן (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
פרופסור דן שכטמן(צילום: ירון ברנר)
 

ומה דעתו על צפירות ההרגעה מצד גורמי ביטחון, המפחיתים בחומרת הסכנה? "איך אפשר להרגיע? ראינו בעבר שחכמי ציון, ראשי מערכת הביטחון ואלה שעומדים במוקדי קבלת החלטות, פשוט לא רואים את התמונה הנכונה ולא מעריכים את הסיכונים. הערכת סיכונים היא דבר מאוד חשוב. כל חברה יודעת את זה. ומדינה שלמה מחזיקה כבני ערובה המון תושבים בחיפה והקריות".

 

"המכל יכול להתפרק מחר בבוקר"

ביום שלישי כינסה עיריית חיפה מסיבת עיתונאים בה חשפה את הדו"ח אודות הסכנות ממכל האמוניה של חברת חיפה כימיקלים במפרץ בחיפה, שנכתב בידי פרופ' אהוד קינן, מהפקולטה לכימיה בטכניון.

 

הדו"ח שפרסמה העירייה נשען על חוות הדעת שפורסמה יום קודם לכן לראשונה ב-ynet, שהזהירה כי "אוניית האמוניה, שנכנסת למפרץ חיפה כל 4 שבועות, שקולה לאוניית תופת שעליה 5 פצצות אטום חמושות, כל אחת קטלנית יותר מזאת שהוטלה על הירושימה". חוות הדעת קבעה כי תקלה או פגיעה באונייה המובילה אמוניה למפרץ חיפה עלולה להביא למאות אלפי נפגעים, רובם הרוגים.

 

במסיבת העיתונאים אמר ראש העיר חיפה, יונה יהב: "נגמרה החגיגה. אני קורא לך ראש הממשלה באופן אישי - לא עוד. מכל האמוניה הוא לא עוד קומבינה של מישהו, זו לא עוד הסתרה וטיוח, זו לא עוד פרשה שסומכת על הזיכרון הקצר של הציבור. מי שיקרא את הדו"ח הזה ייסמרו שיערות ראשו. זו לא עוד ידיעה לשולי החדשות. זה יכול להיות האסון הגדול הבא שלנו".

 

פרופ' קינן התייחס לממצאי הדו"ח ואמר: "סגן המנכ"ל טוען שיש אורך חיים של 85 שנה. אין דבר כזה בעולם, גם אם יבנו את המכל מזהב או פלטינה". עוד אמר קינן: "הם טענו שאין סדקים ולכן המכל יכול להחזיק עוד 55 שנה מהיום. יש ארבע-חמש נקודות במכל עם בעיות קשות מאוד, והוא יכול להתפרק מחר בבוקר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הכנסת
פרופ' דן שכטמן
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים