שתף קטע נבחר

רק מקום 16: ירידה דרמטית במעמד ישראל בארה"ב

סקר גדול בדק מי הן בעלות הברית הקרובות ביותר של ארה"ב בעיני האמריקנים וגילה: ישראל נפלטה מהעשירייה הראשונה וצנחה מהמקום ה-6 ל-16. מעמדה נשחק בקרב רפובליקנים ודמוקרטים כאחד. גם מעמד הפלסטינים לא השתפר: הם בעשירייה הסוגרת לצד רוסיה, איראן וצפון קוריאה

סקר חדש של מכון הסקרים הגדול "יוגוב" שהתפרסם היום (ו') ומובא גם ב"ניו יורק טיימס" מצביע על פיחות במעמדה של ישראל בקרב האמריקנים – רפובליקנים ודמוקרטים כאחד. בסקר בדק המכון אילו מדינות נחשבות בעיני האמריקנים לבעלות הברית הטובות ביותר של ארה"ב ולידידותיה הקרובות ביותר, וישראל הגיעה רק למקום ה-16. בסקר דומה שערך המכון לפני שלוש שנים דורגה ישראל שישית.

חברים, אבל לא כמו פעם. טראמפ ודגל ישראל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חברים, אבל לא כמו פעם. טראמפ ודגל ישראל(צילום: רויטרס)

אצל הנשאלים הרפובליקנים דורגה השנה ישראל במקום החמישי, ואילו בשנת 2014 הם דירגו אותה שנייה. אצל הדמוקרטים חלה נסיגה גדולה יותר במעמד ישראל: לפני שלוש שנים הם העניקו לה את המקום ה-20, ואילו כיום הם מדרגים אותה רק במקום ה-28.


ומי הן בעלות הברית והידידות הגדולות ביותר של ארה"ב בעיני האמריקנים? את ישראל מקדימות לפי הסדר המדינות הבאות (מהמקום הראשון ל-15): קנדה, בריטניה, אוסטרליה, צרפת, אירלנד, איטליה, גרמניה, ניו-זילנד, שבדיה, נורבגיה, שווייץ, הולנד, דנמרק, פינלנד וספרד. סוגרות את רשימת 30 הראשונות (מהמקום ה-17 ל-30): איסלנד, אוסטריה, בלגיה, יוון, יפן, פולין, גרינלנד, ברזיל, פורטוגל, לוקסמבורג, דרום קוריאה, הונגריה, קוסטה ריקה והודו.

האמריקנים עדיין חשדנים. הנשיא הפלסטיני אבו מאזן עם סגן נשיא ארה"ב לשעבר ג'ו ביידן ()
האמריקנים עדיין חשדנים. הנשיא הפלסטיני אבו מאזן עם סגן נשיא ארה"ב לשעבר ג'ו ביידן

הקשר של האמריקנים לישראל אולי נחלש, אבל עמדתם לגבי הפלסטינים לא השתפרה במיוחד. הפלסטינים הוכנסו לסקר תחת ההגדרה "השטחים הפלסטיניים", והם נמצאים במקום העשירי מהסוף – המקום ה-135. זו ירידה של שלב אחד עבורם לעומת הסקר שנערך ב-2014. הירידה במקום המשוקלל של הפלסטינים אירעה אף שבדעת הקהל האמריקנית לגביהם חל שיפור זעיר: אצל הדמוקרטים עלו הפלסטינים מהמקום ה-134 למקום ה-132 ואצל הרפובליקנים הם עלו מהמקום ה-139 ל-137.

 

בגלל מלניה? סלובניה זינקה לצמרת

משלימות את העשירייה הסוגרת (מהמקום ה-136 ל-144 והאחרון): פקיסטן, סומליה, רוסיה, לוב, אפגניסטן, עיראק, סוריה, איראן וצפון קוריאה. איראן עלתה שלב אחד אצל הדמוקרטים (מ-143 ל-142) ואצל הרפובליקנים (מ-144 ל-143), אבל במקומה המשוקלל לא חל שינוי לעומת שנת 2014.

 

מהסקר עולה עוד כי רפובליקנים רואים במדינות רבות יותר אויבות מאשר הדמוקרטים. המדינות הערביות והאיסלאמיות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ברשימה הן מרוקו (47), מלזיה (51), אינדונזיה (52) וירדן (57). מצרים, שעברה משלטון האחים המוסלמים לשלטון עבד אל-פתאח א-סיסי עלתה מהמקום ה-101 ל-63. סעודיה, מבעלות הברית הצבאיות החשובות ביותר של ארה"ב, ניצבת רק במקום ה-126.

בעלת הברית מספר אחת. ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו חוגג במצעד הגאווה (צילום: AP) (צילום: AP)
בעלת הברית מספר אחת. ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו חוגג במצעד הגאווה(צילום: AP)

מכסיקו, שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ מנהל איתה עימות גלוי וחריף בימים אלה, ירדה מהמקום ה-32 ל-42, ודווקא בגלל הדמוקרטים: אצלם ירדה מכסיקו מהמקום ה-23 ל-32 ואצל הרפובליקנים רק מהמקום ה-47 ל-48. אגב, סלובניה – ארץ מוצאה של הגברת הראשונה מלניה טראמפ, עלתה מהמקום ה-71 ל-49, וזה – רק בזכות השיפור הדרמטי במעמדה בקרב הרפובליקנים: אצלם היא עלתה מהמקום ה-73 ל-39.

 

השאלה שנשאלו המשתתפים בסקר הייתה: "מה דעתך על כל אחת מהמדינות ברשימה שלפניך – האם היא ידידה של ארה"ב או אויבת שלה?". כל אחד מהנשאלים התבקש לחוות את דעתו על רשימה אקראית של 15 מ-144 המדינות ולומר אם מדובר לדעתו ב"בעלת ברית", "ידידה", "מדינה לא-ידידותית" או "אויבת". הותר לו גם להשיב לגבי כל מדינה "אני לא בטוח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אצל הרפובליקנים: ירידה ממקום 2 ל-5. ארה"ב וישראל
צילום: shutterstock
מומלצים