שתף קטע נבחר

העם הרומני ניצח: בוטל הצו המציל פוליטיקאים מושחתים

מיליונים הפגינו בימים האחרונים בעשרות ערים נגד הצו שאמור היה לפטור מהעמדה לדין אנשי ממשל שהיקף עבירות השחיתות שלהם פחות מ-48 אלף דולר. הוא אמור היה לפטור מעונש גם את ראש מפלגת השלטון

ראש ממשלת רומניה הודיע אמש (שבת) כי הוא מבטל את הצו שאמור היה להגן על עשרות פוליטיקאים מהעמדה לדין בפרשות שחיתות. זה רגע חשוב בהיסטוריה המודרנית של רומניה: ראש הממשלה נכנע בכך להפגנות המחאה הגדולות ביותר שידעה המדינה מאז נפילת הרודן ניקולאה צ'אושסקו ב-1989.

 

הצו אמור היה להכשיר כמה עבירות שוחד, והממשלה טענה שהוא נועד להקל את הלחץ על בתי הכלא. אבל אמש הודיע ראש הממשלה סורין גרינדאנו כי הצו יבוטל היום, חמישה ימים בלבד אחרי שהממשלה אישרה אותו. הוא אמור היה להיכנס לתוקף בשבוע הבא.

המוני מפגינים אמש בטימישוארה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המוני מפגינים אמש בטימישוארה(צילום: EPA)

מפגינים מניפים את דמויותיהם של בכירי מפלגת השלטון במדי אסיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים מניפים את דמויותיהם של בכירי מפלגת השלטון במדי אסיר(צילום: רויטרס)
"איני רוצה לפלג את רומניה", אמר גרינדאנו. "אסור לפצל את רומניה, וכעת נראה שהיא מחולקת לשניים. זה הדבר האחרון שאני רוצה לראות". מאות אלפי אנשים יצאו להפגין ברחובות מדי יום בימים שעברו מאז אישור החוק.

 

ראש הממשלה הכריז על ביטול הצו בשידור חי בטלוויזיה. בשעה שנאם הפגינו מחוץ ללשכתו כ-170 אלף איש, וקראו "תתפטר! תתפטר!". הוא הניפו דגלי רומניה. אחר כך הוקרנה מפת רומניה בלייזר על בניין סמוך בליווי הכתובת: "התעוררנו!". מעריכים ש-330 אלף איש הפגינו אתמול בכ-70 ערים ברחבי רומניה.

 

"הם חייבים ללכת. זו ממשלה חדלת אישים", אמר גבריאל, אחד המפגינים. "אנחנו לא רוצים שזה יחזור על עצמו. אנחנו לא מוותרים".

האתגר הגדול של רומניה, עשור אחרי ההצטרפות לאיחוד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האתגר הגדול של רומניה, עשור אחרי ההצטרפות לאיחוד(צילום: רויטרס)

ראש הממשלה גרינדאנו. "לא רוצה שהעם יהיה מפולג" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה גרינדאנו. "לא רוצה שהעם יהיה מפולג"(צילום: רויטרס)

מבקרי הצו טענו כי הוא מסמן את הנסיגה הגדולה ביותר מהרפורמות ברומניה מאז צירופה לאיחוד האירופי בשנת 2007. הצו אמור היה לפטור מעמידה לדין את מי שמעורבים בעבירות שוחד וניצול סמכות שהיקפן פחות מ-48 אלף דולר. לו היה נכנס לתוקף היה הצו מעניק חסינות למאות אנשי ממשל, וייתכן שהיה מביא גם לעצירת משפטו של ראש מפלגת השלטון הסוציאל-דמוקרטית ליביו דרגנאה, הנתפס ככוח המניע מאחורי ממשלתו של גרינדאנו, שהחלה את כהונתה בחודש שעבר.

 

דרגנאה הורשע בשחיתות סביב הבחירות ומואשם בניצול השפעתו הפוליטית כדי לסדר משכורת ממשלתית לשני עובדים במטה מפלגתו בשנים 2013-2006. הוא מכחיש שעבר על החוק. עשרות אישים פוליטיים מכל המפלגות במערכת הפוליטית הרומנית עשויים היו להפיק תועלת מהצו.

 

תשע מדינות מערביות, בהן גרמניה וארה"ב, הביעו דאגה עמוקה מהצו, ואמרו כי הוא עלול לפגוע בשותפות של רומניה עם האיחוד האירופי ועם נאט"ו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
המחאה הכי גדולה מאז צ'אושסקו. רומניה, אמש
צילום: EPA
מומלצים