שתף קטע נבחר

מלאים בכל טוב: 2 מתכונים עם פירות מיובשים

חגיגה של פירות מיובשים: לרגל ט"ו בשבט רותי קינן מגישה שני מתכונים מתוקים עם פירות מיובשים שתוכלו להכין בבית, בקלות: טארט פירות מיובשים ואגוזים בטופי ועוגיות רולדה במילוי פירות מיובשים

כמו בכל שנה ט"ו בשבט הגיע, ואנחנו חוגגים את חג הפירות המיובשים, כי לימדו אותנו שהם הנציגים האולטימטיביים של פירות ארצנו. אמנם רוב האגוזים והשקדים שאנחנו צורכים כאן היום מקורם מעבר לים - התאנים המיובשות נקטפו בטורקיה וגם המשמש, השזיף ויתר הפירות הגיעו מארצות אחרות, אבל מי אנחנו שנחבל במסורת. ועוד כשהיא מתוקה וטעימה כל כך.

 

אצלנו אוהבים פירות מיובשים כל השנה, ובעיקר תמרים, שהם אולי הפרי היחיד שבאמת גדל כאן ואף מיוצא בהצלחה לכל העולם. בט"ו בשבט, אני מארגנת את כל הפירות והאגוזים למאפים חביבים, שעושים את הגשתם לחגיגית. הפעם נאכל טארט מסוגנן, שבו הפירות המיובשים והאגוזים חוברים אלה לאלה ומתהדקים בעזרת תערובת טופי קרמלית, שעושה את החג מתוק עוד יותר.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אין כאן פעולות הכנה מסובכות, והמהמורה היחידה שאני יכולה לחשוב עליה היא בישול יתר של הקרמל בתחילת התהליך של הכנת המלית - יש להיזהר שלא יישרף. את הבצק אפשר להכין יום מראש או אפילו יותר, ולהקפיא. תוצאות מצוינות ומהירות מתקבלות גם מבצק פריך מתוק מוכן (זה על בסיס חמאה של מעדנות מוצלח במיוחד).

 

 

החומרים כאן מתאימים לתבנית טארט בקוטר 22-24 ס"מ, אך אפשר בהחלט לאפות גם בתבנית רבועה, ואחרי שהטארט מתקרר לגמרי - לחתוך לריבועים קטנים ולהכניס אותם לסלסילות נייר.

 

כדאי לזכור, שבגלל המלית העשירה די בפיסה קטנטנה כדי למלא את מצוות החג במתיקות.

אם בא לכם דווקא על גרסה פחות מתוקה של עוגיות חביבות, מלאות בכל טוב, תוכלו לעבור למתכון השני המוצע כאן.

 

טארט פירות מיובשים ואגוזים בטופי

 

שימוש בבצק מוכן מקצר משמעותית את משך ההכנה. במקום בתבנית עגולה, אפשר להשתמש בתבנית רבועה ולחתוך את העוגה לריבועים קטנים אחרי שהצטננה לחלוטין.

 

המצרכים:

לבצק -

100 גר' חמאה

1 כוס קמח

2 כפות סוכר

1ביצה

למלית -

1 כוס סוכר

3 כפות דבש

1/4 כוס מים

150 גר' אגוזים (מלך, קשיו, שקדים, אלסרים)

150 גר' פירות מיובשים (משמשים, תאנים, שזיפים, תמרים, צימוקים) קצוצים

50 גר' חמאה

1/2 מכל שמנת לקצפת

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הבצק - מעבדים את החמאה עם הקמח והסוכר בידיים לפירורים גסים. מוסיפים את הביצה, ומעבדים לבצק אחיד. מכסים בניילון ומצננים שעתיים לפחות.
  2. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים תבנית פאי בקוטר 22-24 ס"מ. מניחים את מדף הרשת בשליש התחתון של התנור.
  3. מכינים את המלית - מרתיחים את הסוכר עם הדבש והמים עד שהתערובת מתחילה להשחים. מסירים מהלהבה, בוחשים פנימה את החמאה, האגוזים והפירות המיובשים ומערבבים עד שהחמאה נמסה.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  4. מוסיפים את השמנת ומחזירים לאש. מבשלים על להבה נמוכה, תוך בחישה תכופה, כ-15 דקות, עד שמתקבלת תערובת צמיגה. מצננים לחלוטין.
  5. בזמן שהמלית מצטננת, מרדדים את הבצק ומרפדים בו את בסיסה ודופנותיה של התבנית. דוקרים את הבצק בכמה מקומות, ומכניסים למקרר או למקפיא ל-10-20 דקות.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  6. כשהמלית הצטננה לחלוטין, מעבירים אותה לתבנית המרופדת בבצק.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
     
  7. אופים כ-20 דקות או עד שהמלית מבעבעת והבצק נראה אפוי וזהוב. מצננים היטב לפני שמוציאים מהתבנית ומגישים.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

 

עוגיות רולדה פירות מיובשים

בצק עלים ממולא בשפע פירות מיובשים ואגוזים, שזכה אצלנו לכינוי עוגיות כל טוב (או אם תרצו, כל ט"וב). במקום בבצק פילאס אפשר להשתמש בבצק עלים, אך יש לרדד אותו לפני השימוש לכ-2/3 מעוביו.

 

המצרכים (לכ-40 יחידות):

600 גר' (1 חבילה) בצק פילאס, מופשר

150 גר' פירורי ביסקוויטים

1 גביע (200 מ"ל) שמנת חמוצה

3/4 כוס סוכר

100 גר' קליפות הדרים מסוכרות

100 גר' צימוקים

50 גר' אגוזי מלך או פקאן, קצוצים גס

150 גר' תמרים מגולענים

25 גר' ג'ינג'ר מסוכר, קצוץ דק מאוד

אבקת סוכר

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). מרפדים תבנית שטוחה בנייר אפייה.
  2. מחלקים את הבצק ל-3 מלבנים שווים בגודלם. מפזרים על כל עלה שליש מכמות הביסקוויטים או פירורי הלחם. בוחשים את השמנת, ומטפטפים שליש ממנה על כל עלה. מפזרים שליש מכמות הסוכר, קליפות ההדרים, הצימוקים, האגוזים והג'ינג'ר.
  3. מסדרים לאורך הצלע הארוכה של כל מלבן שורה צפופה של תמרים. מגלגלים עליהם את הבצק לגלילה מהודקת, ומניחים על התבנית.
  4. אופים 30-40 דקות או עד שהגלילות זהובות. מכבים את התנור, ומשאירים בו את הגלילות עד שהן מצטננות.
  5. כשהגלילות קרות, בוזקים עליהן אבקת סוכר וחותכים כל אחת ל-12 נתחים. מניחים בסלסילות נייר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
חגיגת פירות יבשים
צילום: ירון ברנר
מומלצים