שתף קטע נבחר

מחקר: החורים השחורים ותופעת ה"קליע"

מדענים מיפן הציעו כי ישנם שני הסברים אפשריים לתופעת ה"'קליע": פיצוץ או התפרצות

אפילו שיש כבר לא מעט מידע על חורים שחורים, הנושא עדיין מהווה חידה ויש הרבה סוגיות בלתי פתורות. מומחים מעריכים כי ישנם כ-100 מיליון חורים שחורים רק בגלקסיה שלנו, אך בגלל שכוח המשיכה שלהם כל כך עוצמתי, לא יכול לצאת מהם אור - כך שגם עם הציוד המתקדם ביותר, כמעט בלתי אפשרי לאתר חורים שחורים "תועים" שמשוטטים להם בחלל.

 

 (הדמיה: אוניברסיטת קאיו) (הדמיה: אוניברסיטת קאיו)
(הדמיה: אוניברסיטת קאיו)

 

אך מחקר חדש שנעשה על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת קאיו שביפן, שפורסם בחודש שעבר בכתב העת Astrophysical Journal Letters, עשוי לשנות את התמונה. תחילה, ביקשו החוקרים לבחון את הגז המולקולרי שסביב שרידי סופרנובה הנקראת W44, שנמצאת במרחק של כ-10,000 שנות אור ממערכת השמש שלנו.

 

לאחר שימוש בשני טלסקופים מתקדמים, האחד בצ'ילה והשני ביפן, החוקרים מצאו תנועה משונה בתוך הענן המולקולרי הזה, שאותו כינו "Bullet" (קליע), שכן הוא נע במהירות של 360 אלף קמ"ש. החוקרים הניחו כי חור שחור הוא שאחראי לפעילות החריגה הזו, והחליטו לבחון את הנושא יותר לעומק.

 

"למרבית ה'קליע' יש תנועת התרחבות במהירות של 50 קילומטרים לשנייה, אבל לקצה ה'קליע' יש מהירות של 120 קילומטרים לשנייה", הסביר אחד מעורכי המחקר, מסאיה ימאדה, בהודעה רשמית. "האנרגיה הקינטית של התופעה גדולה פי עשרות מונים מאשר זו שנפלטה בסופרנובה W44. נראה שזה יהיה בלתי אפשרי לייצר ענן אנרגיה כזה בסביבה רגילה".

 

 

החוקרים הציעו כי ישנם שני הסברים אפשריים לתופעת ה"'קליע": פיצוץ או התפרצות. בתרחיש הראשון, גז דחוס בקרבת החור השחור מביא לפיצוץ, וכך מאיץ את הגז. בתרחיש השני, החור השחור בעצמו מביא לזרם מהיר מאוד של גז. החוקרים אמנם לא הצהירו באילו מבין שני התרחישים הם תומכים, אך מתכוונים להמשיך לחקור את הנושא בעזרת הטלסקופ ALMA שבמדבר אטקמה בצ'ילה.

 

צוות החוקרים מקווה כי השיטה שלהם לחקור תנועות בתוך ענני גז תסייע לחשוף חורים שחורים נוספים, שכן הם לא בדיוק טובים בלחשוף את עצמם. רק בחודש שעבר, חוקרים מאוניברסיטאות דורהאם וסאות'המפטון גילו "חור שחור מפלצתי" בלב גלקסיות הסמוכות לשביל החלב שלנו, שהוסתרו מאחורי ענני גז ואבק.

 

"בעצם מצאנו דרך חדשה לגלות חורים שחורים תועים", סיכם החוקר טומוהארו אוקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: אוניברסיטת קאיו
הדמיה
הדמיה: אוניברסיטת קאיו
מומלצים