שתף קטע נבחר

קריעת ים סוף: כשמגיעים למבוי סתום - המשיכו לפעול אל היעד

בסיפור קריעת ים סוף אלוהים מעביר מסר חשוב: כשהדרך נראית אבודה ואין מה לעשות - תהיו אקטיביים, תיזומו, תנועו קדימה. לקחת אחריות ולקום חזרה על הרגליים. זה אפשרי, רק דרושה החלטה לצאת מהמקום הקשה ולא להסתמך על הנס

פרשת השבוע מתארת את סיום סיפור יציאת מצרים באחד הנסים המרהיבים ביותר. קריעת ים סוף מתואר במדרשים, באגדה ובתלמוד כאחד האירועים המכוננים של עם ישראל.

 

כתבות נוספות במדור פרשת שבוע כלכלית

 

עוד קודם לנס קריעת ים סוף, התורה מתארת איך בני ישראל יוצאים בחיפזון ממצרים ומתחילים לברוח, מיד המצרים מבינים את הטעות שעשו ששחררו אותם מעבדות ויוצאים למרדף אחריהם. המרדף מגיע לכדי מבוי סתום כאשר בני ישראל מרגישים שהמצרים סוגרים עליהם מצד אחד והים מהצד השני.

 

וַיִּרְדְּפוּ מִצְרַיִם אַחֲרֵיהֶם וַיַּשִּׂיגוּ אוֹתָם חֹנִים עַל הַיָּם כָּל סוּס רֶכֶב פַּרְעֹה וּפָרָשָׁיו וְחֵילוֹ עַל פִּי הַחִירֹת לִפְנֵי בַּעַל צְפֹן: וּפַרְעֹה הִקְרִיב וַיִּשְׂאוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת עֵינֵיהֶם וְהִנֵּה מִצְרַיִם נֹסֵעַ אַחֲרֵיהֶם וַיִּירְאוּ מְאֹד וַיִּצְעֲקוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶל ה': וַיֹּאמְרוּ אֶל מֹשֶׁה הַמִבְּלִי אֵין קְבָרִים בְּמִצְרַיִם לְקַחְתָּנוּ לָמוּת בַּמִּדְבָּר מַה זֹּאת עָשִׂיתָ לָּנוּ לְהוֹצִיאָנוּ מִמִּצְרָיִם: הֲלֹא זֶה הַדָּבָר אֲשֶׁר דִּבַּרְנוּ אֵלֶיךָ בְמִצְרַיִם לֵאמֹר חֲדַל מִמֶּנּוּ וְנַעַבְדָה אֶת מִצְרָיִם כִּי טוֹב לָנוּ עֲבֹד אֶת מִצְרַיִם מִמֻּתֵנוּ בַּמִּדְבָּר (שמות, פרק י"ד, פסוקים ט'-י"ב).

 

בהינתן המציאות הבעייתית, תשובתו של משה מובנת, כלומר, משה מרגיע אותם שכפי שראו את הנסים הגלויים במכות מצרים, כך יראו את הישועה במבוי סתום זה. וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אֶל הָעָם אַל תִּירָאוּ הִתְיַצְבוּ וּרְאוּ אֶת יְשׁוּעַת ה' אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה לָכֶם הַיּוֹם כִּי אֲשֶׁר רְאִיתֶם אֶת מִצְרַיִם הַיּוֹם לֹא תֹסִיפוּ לִרְאֹתָם עוֹד עַד עוֹלָם: ה' יִלָּחֵם לָכֶם וְאַתֶּם תַּחֲרִישׁוּן (שמות, פרק י"ד, פסוקים י"ג-י"ד).

 

אלא שתשובתו של אלוהים למשה מעט מפתיעה: וַיֹּאמֶר ה' אֶל מֹשֶׁה מַה תִּצְעַק אֵלָי דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְיִסָּעוּ (שמות, פרק י"ד, פסוק ט"ו). למעשה, אלוהים אומר כי זה לא הזמן לתפילות ארוכות. אם אתה חושב שהגעת למבוי סתום, טעות בידך. כל מה שנדרש ממך הוא לנסוע קדימה.

 

במילים אחרות, אלוהים מלמד אותנו לקח חשוב מאוד במקומות בהם אנו מרגישים תקועים ונטועים במקום. וְיִסָּעוּ - אל תעצור במקום ותבכה. אל תסתכל על המציאות כאל מבוי סתום - תהיה אקטיבי, תיזום, תנוע קדימה.

 

לעיתים קרובות מאד משקי בית מוצאים את עצמם מול "שוקת שבורה" - הבנק לא מכבד צ'קים, מסגרת האשראי נגמרה, כרטיסי האשראי מבוטלים ואף קשה מכך - יש כבר מכתב מהוצאה לפועל עבור בעל חוב שחובו לא שולם. הדרך נראית אבודה ואין מה לעשות. כאן בדיוק מגיע מסר זה של אקטיביות.

 

גם אם הגעת לנקודה שכזו, זה הזמן לפעול. לראות איך לוקחים אחריות ומרימים את כל המשפחה חזרה על הרגליים. זה אפשרי, רק דרושה החלטה לצאת מהמקום הקשה, החלטה לפעול. אי אפשר לסמוך על הנס (ירושה מדוד שלא קיים, זכייה בהגרלה וכו').

 

"דבר אל בני ישראל ויסעו" - ההחלטה לפעול היא ההחלטה הכי חשובה בתהליכים כלכליים. לא נמתין שהמחירים יירדו, לא נמתין שבעל החוב יחליט לוותר לנו על החוב, לא נמתין שתשלום המשכנתא יחזור, לא נמצה את מסגרת האשראי עד תום ללא יכולת לכסות מסגרת זו. הפעולה באה מתוך החלטה מושכלת ואמיצה. בואו נקבל החלטה שכולנו לוקחים את עצמנו בידיים ולא סומכים על הנס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים