שתף קטע נבחר

למה כדאי לקצר את יום העבודה

מחקרים העלו כי יום עבודה של שש שעות בלבד הופך את העובדים ליעילים יותר, והחברות הגדולות כבר הבינו שעדיף לסיים מוקדם ולעבוד טוב יותר. בתור מעסיקים - עדיף ללכת לקראת העובדים כדי להרוויח מהם יותר. דעה

בשיתוף AllJobs

 

קצר ולעניין: ניסוי ממשלתי שוודי, במהלכו נבחנה האפשרות למעבר ליום עבודה בן שש שעות הסתיים בהצלחה, אך הממשלה קבעה כי מחיר המהלך גבוה מדי. למרות זאת, ניתן לקצר את יום העבודה הארוך בישראל ולשפר את תפקוד העובדים.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

כך תשמרו על יחסים טובים עם הבוס

דעה: פריון העבודה בארץ הרבה יותר גבוה

כך תשמרו על דיסקרטיות בחיפוש עבודה

 

במהלך הניסוי שנערך בבית אבות בעיר גוטנברג, 68 אנשי הצוות עבדו במשך שנתיים רק שש שעות ביום, אך קיבלו שכר על יום עבודה בן שמונה שעות. בסוף הניסוי התברר כי העובדים לקחו לעצמם רק כשליש ממספר ימי המחלה הממוצע, וכמחצית מימי החופשה הרגילים. בנוסף, הצוות שעבד פחות שעות ביום הביע שביעות רצון גבוהה יותר מעבודתו. על פי המחקר, הדבר אפשר לצוות הרפואי להעניק טיפול יעיל יותר.

 

יחד עם זאת, המעסיק שילם מחיר יקר על קיצוץ שעות העבודה: על מנת לתת מענה ראוי, בית האבות העסיק 17 עובדים נוספים, בעלות מוערכת של כ-12 מיליון קרונות שבדיות (1.3 מיליון דולר) וייקר ביותר מ-20% את עלויות ההעסקה. גם אם לוקחים בחשבון את דמי האבטלה שנחסכו בגלל העובדים הנוספים שהתחילו לעבוד - עדיין מדובר בעליה של 10%. דניאל ברנמר, מנהיג מפלגת השמאל בעיר ומי שקידם את קיצור יום העבודה, הודה בראיון כי "זה פשוט יקר מדי לקצר את שעות העבודה לכלל העובדים במשק".

    (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בישראל עובדים יותר שעות מהאמריקאים

מה בישראל? הישראלי הממוצע עובד 1,858 שעות בשנה, לעומת 1,755 שעות במדינות המשתייכות לארגון ה-OECD. בארצות הברית עובדים 1,790 שעות בשנה, בצרפת 1,482, ובגרמניה רק 1,371 שעות. על פי הנתונים, פריון העבודה לא בהכרח עולה ככל שעובדים יותר שעות: בגרמניה הפריון גבוה יותר מזה שביוון, שם עובדים 2,042 שעות בשנה, 671 שעות יותר.

 

בישראל לא שוקלים לקצר את יום העבודה, אך על השולחן הצעות נוספות כגון הוספת ימי חופשה למכסה השנתית ויום חופש נוסף לבחירה באמצע השבוע. לאחרונה אף אושר שבוע עבודה בן ארבעה ימים שיתקיים ארבע פעמים בשנה.

 

בחלק מהחברות הגדולות בעולם מגלים גמישות מחשבתית, ולא מחכים לחקיקה: חברת אמזון השיקה פיילוט במהלכו כמה עשרות עובדים עובדים 30 שעות בלבד בשבוע, בין עשר לשתיים, בימי שני עד חמישי. משתתפי הפיילוט משתכרים 75% משכר משרה מלאה, אך מקבלים את כל ההטבות המגיעות למי שעובד במשרה מלאה. הדבר מאפשר להעסיק מגוון של אוכלוסיות דוגמת הורים, סטודנטים ובעלי מחויבויות אחרות, ומעביר מסר כי החיים מחוץ למשרד חשובים לא פחות מהעבודה.

 

מרגישים שאתם עובדים יותר מדי? יש מה לעשות

בשוודיה מחיר הניסוי היה גבוה מדי, אך מדובר בניסיון למצוא את האיזון בין הבית לעבודה. שעות עבודה ממושכות גורמות לשחיקה ומחריפות בעיות דוגמת אופי עבודה שאינו משתנה, סביבת עבודה ומרחק מהמשרד. מן הצד השני, שעות עבודה קצרות וריבוי משימות שלא מתאים לדרישות התפקיד או ליכולות, יוצרים לחץ מתמשך על העובד.

 

"העבודה היא המקום בו אנו מבלים את מרבית שעות הערות שלנו", מסבירה מנהלת שירותי ניהול קריירה ב-AllJobs, יעל פרימק. "ניתן להמשיל את מערכת היחסים מול העבודה ליחסים זוגיים. כשמזהים בעיה, כדאי להבין מה הסיבות לחוסר שביעות הרצון ולטפל בהן או להיפרד כידידים".

 

אם אתם מעוניינים לבקש יום עבודה קצר יותר מהבוס - התכוננו היטב וזכרו כי לרוב הבקשות ידרשו מהמנהל להתאמץ, לעשות שינוי או לחרוג מנהלי עבודה.

 

במקביל, יש להתכונן לנהל משא ומתן על שעות, שכר, הטבות או הגדרות תפקיד חדשות וגם לאפשרות שתקבלו 'לא' בתגובה". מה עושים במקרה כזה? נשארים וחורקים שיניים או יוצאים לדרך חדשה ובודקים מה הם גורמי השחיקה, כך שלא תחזרו על הבעיה במקום העבודה הבא.

 

הניסוי השוודי הוכיח כי תמריצים דוגמת שעות עבודה מהבית ויציאה מוקדמת פעם בשבוע מעלים את שביעות הרצון של העובדים ואף יכולים להגביר את היעילות במשרד. אם אתם המנהלים - חשבו האם שינוי בשעות העבודה עשוי להתאים לארגון שלכם, ונסו להיענות בחיוב לבקשות פרטניות. עובד מרוצה הוא עובד שיש לו יותר מוטיבציה להשקיע בעבודה ושעות עבודה ארוכות לא מעידות על איכות התוצרים.

 

הכותבת היא מנהלת תוכן בנושא עבודה, גיוס וקריירה ב-AllJobs

AllJobs הוא אתר בת של ynet

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים