שתף קטע נבחר

פוטרה כי סירבה לפוליגרף בזמן טיפולי פוריות

עובדת בחברת פיננסים חששה שהטיפול ההורמונלי ישפיע על תוצאות הפוליגרף. לאחר שפוטרה קבע בית הדין שהיא תפוצה ב-33 אלף שקל

בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קבע לאחרונה שחברת "מקסי אף איקס סרוויס" תפצה ב-33 אלף שקל עובדת לשעבר, שפוטרה לאחר שסירבה לעבור בדיקת פוליגרף בנימוק שהיא נמצאת במהלך טיפולי פוריות, דבר שעלול להשפיע על תוצאות הבדיקה.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

התובעת החלה לעבוד בחברת הפיננסים בפברואר 2011. כשנתיים לאחר מכן דרשה ממנה החברה לעבור בדיקת פוליגרף באופן מיידי על רקע חשד למעילה של עובדים. לטענתה, סירובה הביא לסילוקה בבושת פנים, ולאחר מכן לא צלחו ניסיונותיה להגיע להסדר כלשהו של סיום יחסי העבודה, אף שהעבירה אישורים רפואיים על טיפולי פוריות.

 

לדבריה, באפריל 2013, בעודה ממתינה לתשובה ביחס להצעת פשרה שהעבירה לחברה, היא קיבלה מכתב פיטורים רטרואקטיבי מתאריך מוקדם יותר שבו צוין שהיא מפוטרת באותו יום. בתביעה היא טענה שפיטוריה נבעו מהעובדה שהייתה בטיפולי פוריות, בניגוד לחוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה. בנוסף טענה שלא נערך לה שימוע כדין ולא שולמו לה דמי הודעה מוקדמת, ופיצויי הפיטורים שולמו בחוסר גדול.

 

החברה טענה מנגד שבמועד הפיטורים היא כלל לא ידעה שהתובעת נמצאת בטיפולי פוריות, שכן האישורים הרפואיים הומצאו לה רק לאחר מכן, במהלך מו"מ שהתנהל בין הצדדים בניסיון ליישב את הסכסוך בדרכי שלום. היא הוסיפה שהרקע לפיטורים היה סירובה ללא כל נימוק לעבור בדיקת פוליגרף, בניגוד להתחייבות חוזית שבהסכם העבודה – דרישה שבאה על רקע חשד למעורבות עובדים בגניבת רשימת לקוחות ובסיס נתונים.

 

השופט אורן שגב השתכנע שהחברה אכן גילתה לראשונה שהעובדת עוברת טיפולי פוריות רק במסגרת המו"מ, לאחר שכבר הושעתה מהעבודה, ושהיא פוטרה בשל סירובה לעבור בדיקת פוליגרף. לפיכך נדחתה הטענה שהתובעת פוטרה בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.

 

עם זאת, השופט קיבל את הטענה שלפיה התובעת פוטרה בניגוד לחוק עבודת נשים. בהקשר זה הוא דחה את גישת החברה והבהיר כי מרגע שהמו"מ להפסקת העבודה נכשל, הרי שהוא "נעלם כלא היה".

 

"מכאן, גם אין בידינו לקבל את החלטת הנתבעת לציין מועד רטרואקטיבי לסיום יחסי העבודה. כאמור, רק משיצא מכתב פיטורים, יש לראות את הנתבעת כמפוטרת", כתב בפסק הדין. משכך נקבע כי הודעת העובדת על טיפולי פוריות והעברת האישורים הרפואיים נעשו בתוך המועד הקבוע בחוק, המאפשר מסירת הודעה שכזאת עד שלושה ימי עבודה לאחר מועד הפיטורים.

 

כמו כן, השופט שגב ביקר את החברה על כך שפיטרה את העובדת ללא שימוע, במיוחד לנוכח חשדות חמורים כגון גניבה ומעילה באמון לכאורה. לדבריו, מרגע שהמו"מ לא צלח, הנתבעת הייתה צריכה לשוב ל"מסלול הפיטורים הרגיל" ולזמן את התובעת לשימוע.

 

בתוך כך נדחתה טענת החברה שלפיה העובדת לא זכאית כלל לפיצויי פיטורים בשל סירובה לעבור בדיקת פוליגרף, וצוין שספק אם מלכתחילה מדובר בסעיף חוקי בחוזה עבודה. בכל מקרה, השופט שגב קיבל את סירובה של התובעת להיבדק בטענה שהטיפול ההורמונלי היה עלול להשפיע על תוצאות הבדיקה.

 

בסיכומו של דבר חויבה החברה לשלם לעובדת פיצויים בסך 33 אלף שקל, בתוספת הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 4,000 שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעת: עו"ד אפרים פרומוביץ
  • ב"כ הנתבעת: עו"ד הדס גבע-מדליה
  • עו"ד אלעד פורט עוסק בדיני עבודה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים