שתף קטע נבחר

נתניהו יוצא לפגישה עם טראמפ: "להתנהל מולו בזהירות"

לפני יציאתו למפגש המסקרן בוושינגטון, הבהיר ראש הממשלה בקבינט כי יש להתחשב באישיות של נשיא ארצות הברית. נתניהו ציין בפני השרים כי הסביר לטראמפ שהפלסטינים לא מעוניינים בשלום, אך שמע ממנו כי ברמאללה יעשו ויתורים

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ימריא היום (ב') ב-14:00 לוושינגטון לקראת פגישתו עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ביום רביעי. עם צאתו אמר נתניהו לשרים כי מי שחושב שלא יהיו מגבלות בנייה על ישראל בעידן טראמפ - טועה. נתניהו ציין כי צריך להתחשב באישיות של טראמפ והדבר הנכון ביותר זה לנהוג מולו בזהירות, לא להתעמת עמו ובשום אופן לא להגיע איתו ל"שבירת כלים".

 

במהלך ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני אמש החמיא יו"ר הבית היהודי ושר החינוך נפתלי בנט לנתניהו וליכולות שלו, ואמר שהוא בטוח שיוכל לסכם עם טראמפ להסיר את פתרון שתי המדינות מסדר היום. "צריך לנצל את ההזדמנות לקבע מדיניות נגד פתרון שתי המדינות לפני שטראמפ יעלה עץ גבוה", אמר השר בנט בישיבת הקבינט.

נתניהו וטראמפ בפגישתם הקודמת (קובי גדעון, לע״מ) (קובי גדעון, לע״מ)
נתניהו וטראמפ בפגישתם הקודמת(קובי גדעון, לע״מ)

נתניהו נתן לשרים להבין שטראמפ ממש לא נמצא אצלו "בכיס". נתניהו רצה להוריד ציפיות והסביר לשרים כמה הנושא מורכב ורחוק מלהיות פשוט. ראש הממשלה דיווח לשרים על השיחה שהייתה לו עם טראמפ לפני שלושה שבועות, שבמהלכה הנשיא האמריקני שאל אותו, בין היתר, איך מקדמים את התהליך מול הפלסטינים.

 

נתניהו סיפר לשרים כי הוא הסביר לטראמפ כמה המצב מורכב ושהפלסטינים לא מעוניינים בשלום, ואף לא מוכנים להכיר בישראל כמדינה יהודית. לדברי נתניהו, טראמפ השיב לו כי הוא בטוח שאפשר יהיה לשכנע אותם והם כן רוצים שלום: "הם כן יעשו ויתורים".

"לקבע מדיניות נגד פתרון שתי המדינות". בנט (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
"לקבע מדיניות נגד פתרון שתי המדינות". בנט(צילום: אלכס קולומויסקי)

נתניהו אמר את הדברים כדוגמה לכך שטראמפ כן רוצה לקדם הסדר עם הפלסטינים ומאמין שזה אפשרי, ולכן צריך להתנהל מולו בזהירות - גם בהתחשב באישיות שלו. כמה שרים הבינו שנתניהו רומז על כך שטראמפ עלול לכפות על ישראל הסדר מדיני כאיש עסקים ממולח, ולכן חשוב לראש הממשלה להנמיך ציפיות.

 

במהלך הדיון הביעו המשתתפים הסכמה על כך שמבחינה אסטרטגית איראן מהווה את הנושא החשוב ביותר על כל נגזרותיה – איראן גרעינית, איראן בסוריה ואיראן בכל הקשור לטרור. יחד עם זאת, צוין כי הנושא הדחוף ביותר מבחינת ישראל הוא הבנייה בירושלים ובהתנחלויות. נתניהו נתן לשרים להבין שאין מנוס ממשוואה ש"איראן תחילה", אך בתמורה הוא ייאלץ להגיע עם טראמפ להבנה בשאר הנושאים.

 

בנייה בירושלים, סיפוח מעלה אדומים

שר התחבורה והמודיעין ישראל כץ הציג עמדה שלפיה צריך לאפשר בנייה ללא כל מגבלות בירושלים ובתחום השיפוט של יישובים ביהודה ושומרון, שמהווים 10 אחוזים משטח הגדה. רוב השרים תמכו בעמדה של כץ.

 

התברר כי בסוגיית הבנייה קיים ויכוח עם האמריקנים. הם לא מבחינים בין בנייה בגושים ומחוץ לגושים. בממשל טוענים כי היה סיכום ממשלת ישראל לממשלו של ג'ורג' בוש על כך שתתבצע בנייה רק בשטח הבנוי של ההתנחלויות. ישראל מצדה טוענת כי הסיכום היה שמותר לבנות על "השטח הכחול" שהוא השטח המתוכנן לבנייה. כץ ושרי הימין מבקשים להרחיב את השטח הזה עד לשטח השיפוט של ההתנחלויות שהוא גדול יותר.

כץ. בנייה ללא כל מגבלות בירושלים (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
כץ. בנייה ללא כל מגבלות בירושלים(צילום: עמית שאבי)

יועצו המדיני של נתניהו יונתן שכטר ניסה להרגיע את השרים שקראו לנתניהו להשיג את הסכמת טראמפ לבנייה מסיבית בהתנחלויות. שכטר אמר בדיון כי "בדקנו שוב ושוב ומצאנו שכל ההתבטאויות שיוחסו למקורבי טראמפ על הסכמה לבנייה בהתנחלויות וסיפוח - לא נאמרו על דעתו של טראמפ. הוא לא התבטא בעד בנייה בהתנחלויות".

 

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן הציע לחתור לסיפוח מעלה אדומים וגוש עציון. ארדן דיבר על "היפוך המשוואה" - הזמן פועל נגד הפלסטינים. לכן, לדעתו, צריך לבנות בכל היישובים ולקדם סיפוח של מקומות שבקונצנזוס כדי שהם יבינו שהזמן פועל נגדם וזה ימריץ אותם למשא ומתן. הוא גם קרא לחזור לשלום הכלכלי ולהציג לטראמפ מיזמים כלכליים לשיפור איכות החיים של הפלסטינים, כולל בעזה: התפלת מים, מיחזור שפכים, חשמל ועוד.

 

כמו כן קרא לקדם חוק פדרלי נגד תנועת החרם (BDS). יש כבר טיוטת חוק בקונגרס להעניש חברות שיחרימו את ישראל או שטחים בשליטתה וחשוב, לדעת השר ארדן, לקדם אותו.

 

במקביל, שרים העלו בישיבת הקבינט את סוגיית העברת שגרירות ארצות הברית מתל אביב לירושלים. בדיון הייתה הסכמה על כך שיש להעלות את הנושא, אך ברור שהאמריקנים ידרשו מישראל מחיר יקר על צעד כזה.

 

לא להעלות דרישות מרחיקות לכת

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט חזר על עיקרי התוכנית המדינית שלו שנחשפה ב"ידיעות אחרונות" על "איראן וסוריה תחילה". התוכנית זכתה לתמיכה הן על ידי שר הביטחון אביגדור ליברמן והן על ידי ראש הממשלה נתניהו. שר התשתיות יובל שטייניץ אמר כי יש קרקע נרחבת לשיתוף פעולה בין ישראל לטראמפ שתומך בריסון איראן.

 

ככלל, הדיון בקבינט התנהל על מי מנוחות, היה אפילו קצת מנומנם ולא נשמעו חילופי דברים, התלהמויות או הרמות קול – אף על פי שמדובר בנושא טעון מאוד ורגיש.

 

שר הביטחון ליברמן, שיטוס השבוע לוושינגטון כדי להיפגש עם שר ההגנה ג'יימס מאטיס, אמר שפגישה ראשונה בין מנהיגים חשובה ליצירת כימיה ויחסי אמון ולא צריך להעלות דרישות מרחיקות לכת. בתום הישיבה קיבל נתניהו רוח גבית ואיחולי הצלחה. הניסיונות להוציא מנתניהו התנערות מפתרון שתי המדינות נכשלו.

ליברמן. ליצור כימיה ויחסי אמון (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ליברמן. ליצור כימיה ויחסי אמון(צילום: אלכס קולומויסקי)

גם בישיבת שרי הליכוד העלו השרים דרישה להתנער מפתרון שתי המדינות ולא קיבלו את מבוקשם. נתניהו אמר להם: "אחרי שמונה שנים של ניווט מורכב בתקופת אובמה, גם עכשיו בתקופת טראמפ צריך להמשיך להתנהל בחוכמה. אמנם לישראל יהיה נוח מול ממשל טראמפ יותר מאשר ממשל אובמה אבל מי שחושב שלא יהיו על ישראל מגבלות – טועה".

 

הוא הבטיח לשרים שמיד עם שובו יכנס את הקבינט ביום ראשון הבא כדי לעדכן אותם בשיחותיו עם טראמפ, ומיד לאחר מכן ימריא לביקור באוסטרליה וסינגפור.

 

"חשיבות גדולה להדק את היחסים" 

בתום ישיבת הקבינט פרסמה לשכת ראש הממשלה הודעה רשמית שבה נכתב: "הקבינט המדיני ביטחוני סיים דיון ארוך, מעמיק ויסודי לקראת יציאתו של ראש הממשלה לפגישה עם הנשיא טראמפ בוושינגטון. השרים הציגו את עמדותיהם באשר לסוגיות שעל הפרק – איראן, סוריה, פלסטינים והיחסים עם הממשל החדש. כל השרים הסכימו כי יש חשיבות גדולה להדק את היחסים עם ארצות הברית גם ברמת הממשל וגם ברמה הבינאישית. האווירה בדיון הייתה נינוחה ועניינית. בסוף הדיון בירכו השרים את ראש הממשלה ואיחלו לו בהצלחה".

 

בישיבת הממשלה השבועית אמר נתניהו: "אצא לוושינגטון להיפגש עם הנשיא דונלד טראמפ. אנחנו מכירים שנים רבות, אבל זוהי הפגישה הראשונה שלו כנשיא ארה"ב ושלי כראש ממשלת ישראל, וזו פגישה חשובה מאוד גם לביטחון ישראל, גם למעמדה הבינלאומי של מדינת ישראל שהולך ומתחזק, וגם לאינטרסים הלאומיים הכוללים שלנו. לקראת הפגישה אני מקיים בימים האחרונים דיונים רבים עם ראשי מערכת הביטחון, המל"ל, משרד החוץ וכמובן התייעצויות נוספות".

 

נתניהו אמר עוד: "אני שומע ומבין שיש התרגשות גדולה לקראת המפגש הזה, עם כל מיני מוטיבציות מאחוריה, אבל המוטיבציה שלי היא אחת בלבד: השיקול העליון שלי הוא לדאוג קודם כל לביטחון מדינת ישראל, לחזק את הברית האיתנה עם ארה"ב, לחזק אינטרסים לאומיים אחרים שלנו שקשורים בטבורם בעוצמת הקשר עם ארה"ב. זה מחייב מדיניות אחראית, זה מחייב מדיניות של שיקול דעת - וכך אני מתכוון לנהוג. אני ניווטתי את היחסים בין ישראל לארה"ב באופן מושכל, ואמשיך לעשות זאת גם עכשיו".

פורסם לראשונה 12/02/2017 23:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קובי גדעון, לע״מ
לקראת פגישה בין נתניהו לטראמפ
קובי גדעון, לע״מ
מומלצים