שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

בואי כלה: השופט שקרא לסורים להתחתן עם כמה נשים

בגלל מלחמת האזרחים הקטלנית: שופט הלכה בכיר בדמשק עורר סערה כשהציע לפתור את המחסור בגברים במדינה עם נישואים לכמה נשים

חתן וכלה בחומס בשנה שעברה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חתן וכלה בחומס בשנה שעברה(צילום: AFP)

מלחמת האזרחים העקובה מדם שפרצה בסוריה במרס 2011 ונמשכת עד היום גרמה למחסור גדול בגברים. על רקע המצב, שופט ההלכה הבכיר ביותר בדמשק, מוחמד אל-מעארווי, אמר בראיון לעיתון "תישרין", שופר משטרו של בשאר אסד, ש"הרווקות היא תופעה שהשלכות המלחמה מחמירות אותה". וכדי לפתור את הבעיה, הציע השופט לגברים להינשא ליותר מאישה אחת. 

 

עוד סיפורים מעניינים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

שופט ההלכה טען כי שיעור הצעירות הרווקות בחברה הסורית עומד על 65 אחוזים לעומת 35 אחוזים בקרב הגברים הצעירים הרווקים. לא ברור כיצד בדיוק חושבו הנתונים, בייחוד לאור העובדה שחלקים נרחבים מסוריה לא נמצאים בשליטת המשטר זה תקופה ארוכה, אבל לבכיר הדתי זה לא הפריע לעודד את הגברים הסורים לשאת אישה שנייה.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בשאר אסד (צילום: AP) (צילום: AP)
בשאר אסד(צילום: AP)
"נישואים לאישה שנייה עשויים להיות הפתרון המוצע למיגור תופעת הרווקות", אמר הבכיר ההלכתי והוסיף שהוא מודע לכך שיהיו נשים סוריות שלא יאהבו את הרעיון שלו. "אבל הפתרון מציאותי והגיוני", הוא אמר והסביר שהרשויות כבר נתנו הקלות כדי לאפשר לגברים לשאת אישה נוספת. "זה דבר טבעי בתנאי שזה לא משליך על הזכויות של האישה הראשונה ולא מביא לגירושיה ולהברחתה מהמדינה".

 

"צעירים עוזבים את סוריה או מתגייסים לצבא"

במסגרת הכתבה לעיתון "תישרין", סיפרו נשים סוריות מעל גיל 30 שהן עדיין לא מצאו חתן אף שהן לא סובלות ממחלות או לקויות מסוימות. טלאל מוסטפא, ד"ר לסוציולוגיה, אמר כי "למלחמה היו השלכות שליליות על החברה ובהן עצירת הנישואים. הסיבה המרכזית לכך היא העזיבה של צעירים מחוץ לסוריה או הצטרפותם לצבא סוריה. זה הביא לאי השתקעות או לכך שלא תהיה מחשבה על נישואים". מוסטפה גם ציין כי במצב רגיל צעירים סורים נוהגים לדחות את הנישואים עד לתום שירותם הצבאי וחזרתם לחיים האזרחיים והמקצועיים.

 

ברשתות החברתיות בסוריה לא אהבו את הפתרון של שופט ההלכה למצוקת הכלות במדינה. "שישחררו אסירים שנמצאים בכלא ותופעת הרווקות תיפתר", אמרה אישה שצוטטה באתר החדשות הסורי Syria news. גולשת אחרת אמרה: "לפני שהוא חושב על נישואים לאישה שנייה, הוא צריך לחשוב איך הוא יכול לפרנס את הראשונה". גולש אחר פנה לשופט ההלכתי וכתב: "שייח מודרני, תיישם אתה את מה שעשה הנביא ותתחתן עם תשע או עשר נשים. מה אתה רוצה מהאנשים? דבר בשם עצמך ולא באמצעות פסקי ההלכה הנלעגים שלך. הנושא אינו חומרי בשום אופן. כל הסיפור הוא לכבד את הצד השני בחיים שלך".

  

הכלא הצבאי שבו הוצאו להורג 13 אלף אסירים. סיידנאיא (צילום: AP) (צילום: AP)
הכלא הצבאי שבו הוצאו להורג 13 אלף אסירים. סיידנאיא(צילום: AP)

 (צילום: Bradon Tauszik/ICRC) (צילום: Bradon Tauszik/ICRC)
(צילום: Bradon Tauszik/ICRC)

באתר החדשות הערבי "הפינגון פוסט" צוטטו כמה נשים שלא התלהבו מהרעיון של השופט וטענו שהוא אינו מקובל ושהמצב הכלכלי לא מאפשר לגבר אחד לנהל שתי משפחות. פיראס חדאד, סטודנט, אמר בציניות כי "בהחלט מצב המחיה מאפשר זאת". לאחר מכן הוא תהה איך יוכל לחשוב על נישואים לאישה שנייה, אם כרגע הוא אפילו לא יכול לחשוב על נישואים לאישה ראשונה.

 

כלי תקשורת המזוהים עם האופוזיציה הסורית "קפצו" על המציאה. בעיתון "זמאן אל-וסל" טענו כי אנשים הנאמנים למשטר הסורי לא אהבו בלשון המעטה את הצהרותיו של השופט ההלכתי וראו בדבריו הוכחה לכך שהמשטר הסורי איבד אלפים מאנשיו במהלך המלחמה, מה שהעלה את שיעור האלמנות והרווקות. באותו כלי תקשורת אף קישרו בין דבריו של הבכיר ההלכתי לבין תופעות כמו בתי בושת ומעשי אונס הנפוצות בקרב המשטר הסורי.

 

ברשתות החברתיות היה מי שהפיץ גם שמועות על כך שאשתו של השופט ההלכתי עזבה אותו או גירשה אותו מהבית בעקבות הצהרותיו. אתר סורי בשם "האשטאג סוריה", שמצטייר כפחות מזוהה עם המשטר, טען כי הפנה אליו כמה שאלות בנושא והוא הכחיש את הדברים ואמר כי אשתו קיבלה בברכה ובשבחים את דבריו: "אני ישן בבית בניגוד למה שנכתב ברשתות החברתיות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חתונה בחומס (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים