שתף קטע נבחר

איל ההון שמייצר "שגרירים לישראל בעולם"

מאות משתתפי הכנס של ארגון "לימוד FSU" שומעים מפי מדענים, עיתונאים, פוליטיקאים ויזמים, על היהדות וישראל. "אנחנו רוצים להגיע בכל שנה לבירה אירופית אחרת, ולחזק בצעירים את הזהות היהודית שלהם", אומר נשיא הכבוד של הארגון אהרון פרנקל בראיון ל-ynet

כ-700 צעירים וצעירות, רובם הגדול דוברי רוסית, הגיעו ביום שישי של תחילת פברואר אל אחד המלונות הגדולים בווינדזור שבאנגליה, ולקחו חלק בכנס "לימוד FSU". יחד איתם הגיעה למקום קבוצת אנשי העסקים שתומכים בארגון מאז הקמתו ב-2006.

 

הצעירים העבירו את סוף השבוע המיוחד בהרצאות במגוון נושאים, פאנלים פוליטיים בהשתתפות חברי כנסת מכל קצוות הקשת הפוליטית, פאנלים בנושאי תקשורת וביטחון בישראל, יהדות, תרבות ונשיות. הם השתתפו בקבלת שבת ובטקס הבדלה שנערך על ידי הרב לאזר, וצפו בהתרגשות כשבן הלפגוט, ניצול שואה ומרים משקולות אולימפי בעברו, קיבל תעודת הוקרה מטעם הארגון על פעילותו למען הנצחת השואה.

חלק ממשתתפי הכנס בתמונה קבוצתית (צילום: יבגניה באסירובה) (צילום: יבגניה באסירובה)
חלק ממשתתפי הכנס בתמונה קבוצתית(צילום: יבגניה באסירובה)
 

בנוסף לצעירים, לקחו חלק בכינוס אנשי עסקים ומנהלים דוגמת גזבר הסוכנות היהודית וראש משלחת הסוכנות היהודית בבריה”מ לשעבר ויו"ר הארגון בהווה, חיים צ'סלר, סנדרה קאהן, שיזמה והקימה את הארגון ביחד עם צ'סלר ונמנית על תורמיו, יו"ר ועידת הנשיאים מלקולן הונליין, נשיא ועד שליחי הקהילות בבריטניה גו'נתן ארקוש, שגריר ישראל באו"ם לשעבר רון פרושאור ושגריר ישראל ל-OECD ולאונסק"ו כרמל שאמה הכהן. בין תורמיו העיקריים של "לימוד" ניתן למצוא את בעלי קבוצת Loyd's, אילי ההון אהרון פרנקל ומת'יו ברונפמן, שתרומתם לארגון נאמדת בכמה מיליוני דולרים מדי שנה.

 

פרנקל (60), איש עסקים רב נכסים וממון, לא אוהב לדבר על ההשקעות שלו בתחום הנדל"ן, התעופה האזרחית, האנרגיה וההייטק. הוא לא מרחיב על חייו הפרטיים או על היקף העסקאות של הקבוצה שלו, שמוערך בלמעלה מ-35 מיליארד דולרים.

 

מטרת העל: לבנות מסגרת אלטרנטיבית

פרנקל גדל במשפחה דתית בבני ברק ולמד בישיבות. נכון להיום הוא מתגורר במונקו עם רעייתו מאיה רות פרנקל, בעבר סגנית שר הכלכלה בממשלת קרואטיה וסגנית נשיא חברת הנפט הלאומית, וחמשת ילדיהם. פרנקל משמש כנשיא הקהילה היהודית במונקו, דובר שפות רבות, חובב ים ושיט ובעל אוספי אמנות רבים. הוא ידוע בתרומותיו לקרן היסוד, למרכז פרס לשלום, לבתי החולים תל השומר ואיכילוב, לעמותת "אור למשפחות", וכאמור ל"לימוד FSU", שהוא נשיא הכבוד שלו.

"הבנתי את הפונטציאל של 'לימוד'". אהרון פרנקל (צילום: יבגניה באסירובה) (צילום: יבגניה באסירובה)
"הבנתי את הפונטציאל של 'לימוד'". אהרון פרנקל(צילום: יבגניה באסירובה)
 

בשנות ה-90' סייע פרנקל בהבאת עולים חדשים מברית המועצות לישראל, תוך שיתוף פעולה עם הסוכנות היהודית וממשלת ישראל. "האירוע בבריטניה הוא אחד האירועים המכוננים של לימוד", הוא אומר בראיון ל-ynet. "זו הפעם הראשונה שלנו באירופה. המטרה היא להגיע בכל שנה לבירה אירופית אחרת, ולחזק בצעירים דוברי הרוסית את הזהות היהודית שלהם".

 

מה חיבר אותך ל"לימוד FSU"?

"עד ששמעתי על 'לימוד' לא התקרבתי ולא רציתי לשמוע על פרויקטים מהסוג הזה. אני יהודי שומר מצוות, אבל מה שחשוב לי תמיד זה ללמוד. ההרגשה של להביא את היהדות במיטבה, היהדות הפלורליסטית, תמיד קיננה בי. זה התחיל בשנות ה-80', כשהסתובבתי בוורשה, ואף אחד לא ידע להגיד לי כמה יהודים יש בה. המשיך בשנות ה-90, כשסייעתי בעלייה הגדולה של יהודי ברה"מ לשעבר לישראל, וגם שם לא ידענו כמה יהודים יש בדיוק.

חלק ממשתתפי הכנס בתמונה קבוצתית (צילום: יבגניה באסירובה) (צילום: יבגניה באסירובה)
חלק ממשתתפי הכנס בתמונה קבוצתית(צילום: יבגניה באסירובה)
 

"לכן, כשחיים צ'סלר הגיע אליי עם הרעיון, זה סיקרן אותי. הבנתי את הפוטנציאל של הארגון ואימצתי אותו בחום. החלטתי לתמוך בו גם מבחינת הזמן וגם מבחינת הכסף. אני רואה את העיניים הנוצצות של המשתתפים בו. אין פה סקטורים, אין ימין ושמאל. כולם חווים לימוד של תרבות, פמיניזם. יש פה הוספת ידע על הפוליטיקה והתקשורת בישראל.

 

"זה ארגון התנדבותי. האנשים, מלאי המרץ והאנרגיה, הם הרוח החיה והמניע שלו. אנחנו משקיעים סכומים יחסית לא גדולים כדי להמשיך לקיים את הכינוסים הקבועים בכל שנה. אנחנו רק מוציאים את ההודעה על הכנס הקרוב, ובתוך כמה שעות נסגרת ההרשמה".

 

איך תסביר את זה?

"האנשים שמגיעים לפה, בני 18-40, חלקם עם ילדיהם, לומדים בכנסים על היהדות וישראל מפי מדענים, עיתונאים, פוליטיקאים ויזמים. הם שואלים, מתפלפלים, מתעניינים ומקבלים את ה-DNA של העם היהודי.

 

"מקבלים את ה-DNA של העם היהודי". פרנקל והרב ברל לזאר (צילום: יבגניה באסירובה) (צילום: יבגניה באסירובה)
"מקבלים את ה-DNA של העם היהודי". פרנקל והרב ברל לזאר(צילום: יבגניה באסירובה)

"לימוד מעניק להם את המסגרת לתחושת השייכות. מדובר באנשים שלא ילכו לבית כנסת, שאינם קרובים לממסד, אבל כן יבואו לכאן. לימוד פתוח לדתיים וחילונים, נוער והוריהם, ימנים ושמאלנים - כל מי שרוצה ללמוד, לחלוק מהידע שלו עם אחרים, מוזמן להשתתף". 

 

פרנקל מספר ש"במהלך 10 שנות קיומו, לקחו חלק בכנסי לימוד FSU יותר מ-45 אלף יהודים צעירים מרחבי העולם, שהגיעו לרוסיה, ארה״ב, אוסטרליה, קנדה, אוקראינה, מולדובה וישראל. מטרת העל החינוכית-תרבותית שלנו היא לאפשר לצעירי התפוצות לבנות לעצמם מסגרת אלטרנטיבית, חוץ-ממסדית ועצמאית לחייהם היהודים, וכך לחזק אצלם את הזהות היהודית ולחבר אותם לזיקה למדינת ישראל".

 

"אנחנו מסרבים לקבל שייכות פוליטית. הפלורליזם הוא ערך עליון"

אתם משתפים פה פעולה עם חב"ד בצורה רחבה, יש כאלו שטוענים שיש פה החזרה בתשובה.

"ממש לא", הוא מתרעם. "תוצאה של כל כנס כזה, שיותר אנשים יקבלו זהות יהודית וירגישו קרובים לישראל. במהלך השנים היו לא מעט שהכירו פה, נישאו ובנו משפחות. חלק מהם עלו לישראל, חלק לא. הפוטנציאל שהם יהיו שגרירים בכל מקום בעולם ולא יהיו מנותקים מישראל והיהדות".

 

"מסרבים לקבל שייכות פוליטית". פרנקל עם ח"כ דוד ביטן, ח"כ מרב מיכאלי וחיים צ'סלר (צילום: יבגניה באסירובה) (צילום: יבגניה באסירובה)
"מסרבים לקבל שייכות פוליטית". פרנקל עם ח"כ דוד ביטן, ח"כ מרב מיכאלי וחיים צ'סלר(צילום: יבגניה באסירובה)

למה ממשלת ישראל לא תומכת בארגון?

"צריך לשאול אותה, אבל אולי כי אנחנו מסרבים לקבל שייכות פוליטית. הפלורליזם הוא ערך עליון עבורנו. צר לנו שאין לנו תמיכה ממשלתית, כי אפשר היה להגדיל את היקף הכנסים והעלייה לישראל. אבל גם ככה התנועה רק תלך ותגדל. שמנו לעצמנו יעד להכפיל את מספר המשתתפים בכנסים בטווח של שנתיים-שלוש, ולשלש את המספר בטווח של 7 שנים".

 

"אם תיכשל - מעולם לא נפגשנו"

מת'יו ברונפמן, שחלק מעסקיו מתנהלים בישראל, בין היתר, הוא בעל השליטה באיקאה ישראל, משמש כיו"ר ועדת ההיגוי הבינלאומית של "לימוד FSU". הוא סיפר לנוכחים על התחלת תמיכתו בארגון: "עוד בימים בהם עבדתי עם אבי, אתגר ברונפמן, בקונגרס היהודי העולמי, ידעתי שיש המון ארגונים ועמותות שמתעסקים עם יהדות רוסיה, אבל ראיתי שאף אחד מהם לא מצליח להלהיב את הקהל הצעיר.

 

"לא מעוניין לקחת חלק בכשלון". ברונפמן (צילום: יבגניה באסירובה) (צילום: יבגניה באסירובה)
"לא מעוניין לקחת חלק בכשלון". ברונפמן(צילום: יבגניה באסירובה)

"חיים צ'סלר בא אליי עם הרעיון של 'לימוד', וידעתי שכולם אומרים לו שהוא עתיד להיכשל. נתתי לו 25 אלף דולרים כמקור ראשוני, והודעתי לו: 'נסתובב וננסה לגייס עוד ארגונים שיסייעו לנו. אם תיכשל - מעולם לא נפגשנו, מאחר ואני לא מעוניין לקחת חלק בכישלון'. והנה, העקשנות והחזון שלו ושל השותפים לדבר הביאו להצלחה האדירה של הארגון, שאף אחד לא צפה אותה".

 

איך "לימוד FSU" מתמודד עם האנטישמיות בעולם?

"כולנו מודעים למספרי השיא של התקריות האנטישמיות באנגליה. אנחנו מתכנסים כאן, ליד לונדון, כי יש בה את הקהילה הגדולה ביותר של יהודי בריטניה, וזה המקום בו מתרחשות מרבית התקריות האנטישמיות. כך אנחנו מראים לעולם מי אנחנו. נילחם באנטישמיות באמצעות למידה וחשיבה יהודית, שהיא חזקה יותר מכל שנאה שיכולים להפיץ", ענה ברונפמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יבגניה באסירובה
איל ההון אהרון פרנקל: "מייצרים שגרירים לישראל וליהדות בעולם"
צילום: יבגניה באסירובה
מומלצים