שתף קטע נבחר

משפחה כן בוחרים

בעולם נכון, כל אחד ואחת מאיתנו יכולים היו להגדיר לעצמם מהי משפחה עבורם. האם יחיו לבד או עם בני זוג, מאיזו דת או מגדר יהיו בני הזוג, או אפילו כמה יהיו והאם יהיו להם ילדים או לא.

משפחה - היא היחידה היסודית והאנושית החשובה ביותר. המעטפת הכי קרובה של כל אחת ואחד מאיתנו. לכאורה הדבר הקל ביותר להגדרה ועם זאת, למרבה הצער אחד הנושאים היותר שנויים במחלוקת בקרב הציבור הישראלי במציאות הקיימת במדינה.

 

כולנו חיים במשפחה, אך יש רבים שמתקשים לקבל משפחה שונה משלהם.

 

בעולם נכון, כל אחד ואחת מאיתנו יכולים היו להגדיר לעצמם מהי משפחה עבורם. האם יחיו לבד או עם בני זוג, מאיזו דת או מגדר יהיו בני הזוג, או אפילו כמה יהיו והאם יהיו להם ילדים או לא. מכיוון שהמשפחה היא מסגרת אישית ואינטימית בגדר זכות טבעית היא צריכה להיות מסורה לבני האדם עצמם.

 

בעוד זכויות טבעיות אחרות כמו הזכות לחיים, הזכות לחירות וכדומה הן זכויות מוכרות ומכובדות על ידי המדינה, הזכות להקמת משפחה איננה נהנית ממעמד זה, נהפוך הוא, מדינת ישראל איננה רואה בה זכות טבעית ולעתים קרובות אף לא מאפשרת כלל את קיומה. בכל המקרים שבהם אדם מבקש להקים משפחה המדינה מתערבת. התערבות המדינה כרוכה בבחינת דתו, גזעו, אזרחותו, מגדרו או נטייתו המינית של האדם והיא עושה זאת באמצעות מנגנוניה הממלכתיים שהם מוסדות הדת, הרבנות ובתי הדין של העדות הדתיות האחרות. המנגנונים הדתיים השולטים בחיי הפרט קובעים כיצד תראה משפחתו, עם מי יוכל להתחתן מבחינה דתית, מגדרית או מינית. מבנה המנגנון והבירוקרטיה שלו, יוצרים אפליה מובנית בתהליך כולו המקטלג את בני האדם עוד בטרם החל.

 

יום המשפחה הוא יום חג אזרחי, המעלה על נס את הזכות האישית של כל אחד מאיתנו להקים משפחה, ביום הזה אנחנו מבקשים לציין את הקשר בין כל אחד מהשותפים שלנו לתא המשפחתי ולחוויה המשפחתית ודווקא ביום הזה, מתעוררות השאלות המשמעותיות ביותר בדבר הקשר המשפחתי שנוצר בין כל אחד מהשותפים. כולנו מכירים את העץ המשפחתי, זה שמתאר איך כל אחד מבני המשפחה קשור ושייך לאחר ובה בעת חשוב לנו לציין שכל זה היה קיים אלמלא אנחנו, בני המשפחה המייסדת. זהו תיאור מושלם המבטא את משמעות יצירתו של התא המשפחתי מכוח שותפיו. רבים יודעים שעבור משפחות רבות הדרך אל "המובן מאליו" כלל איננה פשוטה, עבורם הקמת משפחה הייתה יעד נכסף, כך לגבי מי שנמצא שהם פסולי החיתון מבחינת ההלכה, מי שאינם יכולים להביא ילדים ונזקקים לפונדקאות, אימוץ, טיפולי פריון וכדומה, מאות אלפים שייסדו תא משפחתי למרות כל הקשיים שבדרך, קשיים שלא היו צריכים להיות.

 

האם לא כדאי שנפסיק לקבל כמובן מאליו קיומו של ממסד שכל תכליתו לקבוע לנו כיצד לחיות את חיינו? מדינה צריכה להתערב בחיי אזרחיה היכן שנעשים דברים לא כשרים. להגן עליהם מאלימות, מניצול, לסייע להם לשמור על רכושם ועוד. היא לא צריכה לקבוע עם מי הם מותר להם לחיות את חייהם! היא לא צריכה לקבוע לאזרחיה עם בני איזו דת או מגדר ביכולתם להתחתן. היא לא צריכה להכניס לחיי אזרחיה כללים דתיים, שאינם נוגעים להם ושהם אינם מאמינים בהם.

 

רוצה מי שירצה להתחתן באמצעות הרבנות, זכותו לבחור בדרך זו, אבל זכותו של אחר לנהוג אחרת. כדי שנוכל לחגוג את יום המשפחה בשמחה, תוציאו את ידיכם מהמשפחה שלנו, מהסלון, מחדר הילדים ומחדר המיטות. תנו לנו להחליט עם מי ברצוננו לחיות, כיצד ברצוננו להביא ילדים לעולם. אל תתערבו במה שהוא לא עניינכם!

 

הגיע הזמן להפסיק להתנהג כאילו אין לנו עמדה ביחס למשפחתנו, להפסיק לקבל כמובן מאליו את שלל הכללים שבינם לבין ההיגיון אין ולא דבר. הכללים שאוסרים עלינו להתחתן עם עולים חדשים שאינם בני דתנו, כללים שאוסרים עלינו להתחתן עם בני אותו המין, כללים שפוסלים כוהנים מלשאת גרושות, כללים שאוסרים על אנשים עם מוגבלויות לחתום על כּתוּבּוֹת, כללים שאוסרים לשאת עגונות, כללים שמגרשים את המורדות וכללים של נשים מופלות. כללים שמכתימים אלפים מאיתנו בממזרות, שתוקיות, חללות ועוד. כללים אלו אינם נותנים לנו לחיות, כללים אלו מכים ביד קשה מאות אלפי משפחות, הגיע הזמן לומר לא עוד! הגיע הזמן להתנגד ולמרוד, הגיע הזמן לומר למדינה צאי מחיינו ותני לנו להקים משפחה, לא חטאנו לא פשענו לא עווינו, רק אהבנו ואנחנו רוצים להמשיך לאהוב.

 

רק כשזה יקרה, נוכל כולנו באמת לשמוח ביום המשפחה.

 

עו"ד אירית רוזנבלום, מייסדת ארגון 'משפחה חדשה'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים