שתף קטע נבחר

ילדים שקיומם הוסתר על ידי האב תבעו ירושה

רכושו של גבר שהלך לעולמו הועבר לששת ילדיו. אלא שאז הגיעה פנייה מ-3 אחים שטענו: זה אבא שלנו, ונטש אותנו לפני עשורים. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט לענייני משפחה בירושלים הכריע לאחרונה בתביעה שהגישו שלושה אחים בדרישה לקבל חלק מהירושה שהותיר מי שלטענתם היה אביהם, וזנח אותם לפני עשרות שנים. את הדרישה הם הציגו בפני ששת ילדיו האחרים, שזכו בירושה, והשופט מנחם הכהן קבע שאם בדיקה גנטית תוכיח שאכן מדובר באחים למחצה – יש לתקן את צו הירושה.

 

האב הלך לעולמו ב-2007 מבלי שהותיר אחריו צוואה, ועזבונו חולק בין ששת ילדיו בהתאם לצו ירושה. ב-2014 הם קיבלו פנייה משלושת האחים, שטענו שגם הם ילדיו הביולוגיים של המנוח, ויש לאפשר להם לרשת חלקים מעיזבונו בהתאם לזכאותם לפי חוק הירושה. השישה סירבו ולכן הגישו השלושה בקשה לתיקון צו הירושה באמצעות עו"ד גלעד בלוי.

 

המבקשים צירפו תעודות לידה שבהן מצוין שמו של המנוח תחת "שם האב", והסכימו לעבור בדיקות גנטיות להוכחת הקשר המשפחתי. לטענתם, המנוח ניתק עמם את הקשר ונעלם מחייהם לפני יותר מ-30 שנה, והם גילו על מותו רק ב-2013. הם הוסיפו שבאותה תקופה בנו של אחד מהם התעורר מתרדמת וסיפר שחלם על סבו שמעולם לא פגש, וזה מה שהוביל אותם לחפש מידע על אודות האב האבוד.

 

המבקשים הוסיפו כי ששת אחיהם למחצה ידעו שלאביהם יש משפחה נוספת, וכי הוציאו את צו הירושה במרמה תוך הדרתם מעיזבונו. בסיכום טענותיהם הם ציינו שיש טעמים מוסריים מחייבים לתקן את צו הירושה לטובתם, שכן הם ננטשו בגיל צעיר והמנוח לא תמך בהם כלכלית מרבית שנות חייהם.

 

מנגד, המשיבים הכחישו באמצעות עו"ד בן ציון ליפשיץ ידיעה על קיומה של המשפחה הנוספת. הם טענו לשיהוי ניכר בהגשת הבקשה – שנים לאחר מות אביהם וזמן רב לאחר שהירושה חולקה בין כולם. לדבריהם, דבר לא מנע מהמבקשים לגלות מה עלה בגורלו של אביהם שנים רבות קודם לכן.

 

תחושת צדק

השופט מנחם הכהן האמין שהמשיבים לא ידעו דבר על קיומה של משפחה נוספת ועל כן לא סבר שצו הירושה הוצא במרמה או כדי למנוע מהמבקשים את זכויותיהם בירושה במכוון.

 

מנגד, הוא קיבל את טענת המבקשים, שלפיה גילו על מותו של אביהם רק ב-2013, ועל כן לא ניתן לטעון נגדם לשיהוי. הוא ציין שלא יהיה זה הוגן או מוסרי להטיל על המבקשים "אשמה" על כך שלא ידעו על מועד פטירתו ולמנוע מהם את חלקם בירושה, ככל שהם זכאים לו.

 

עוד נקבע כי טענה של התנכרות מוחלטת מצד המנוח במשך עשרות שנים מהווה סיבה מספקת לכך שהמבקשים לא חפצו בקשר עמו ולכן לא ידעו על מותו בזמן אמת. משכך החליט השופט הכהן שחרף הפגיעה האפשרית במשיבים, אין מקום לפגוע בזכותם החוקית של המבקשים – שסבלו משנים של הזנחה – לקבל את חלקם בירושת אביהם.

 

בהתאם קבע השופט שצו הירושה יתוקן והמשיבים יחויבו בהחזרת הכספים - אם בהסכמתם ואם באמצעות בדיקה גנטית שתוכיח את אבהותו של המנוח על המבקשים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים