שתף קטע נבחר

ליצמן לנתניהו וכחלון: להוסיף כ-2,400 עובדים זרים לכוח האדם הסיעודי

ברקע התחקירים על הנעשה בבתי האבות הסיעודיים, פנה שר הבריאות לרה"מ ולשר האוצר במכתב ובו דרישות לתקצוב כדי לטפל בבעיה. ליצמן דורש העלאת שכר למטפלים ועוד 95 תקנים לפיקוח. העלות: יותר מ-180 מיליון שקל בשנה. בנוסף, פורסמו תוצאות השימוע ל"נאות כיפת הזהב"

 

שר הבריאות יעקב ליצמן שלח היום (ב') מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר משה כחלון במטרה לפתור את "המשבר הלאומי בתחום הסיעוד", כהגדרתו. "האירועים הקשים של הימים האחרונים העולים בכלי התקשורת השונים על אודות התעללות חמורה בקשישים והזנחתם שבים ומציבים אוכלוסייה זו באור הזרקורים ואת המחויבות המוסרית של כולנו להבטיח בכל האמצעים העומדים לרשותנו שהם יזדקנו בכבוד", כתב ליצמן לשניים.

 

לעיון במכתב המלא של השר ליצמן - לחצו כאן

 

שר הבריאות הדגיש שאין הצדקה לתופעת האלימות אך דורש למצוא פתרון ברמה הלאומית להתמודדות עם הזדקנות האוכלוסייה. לדבריו, "משרד הבריאות מתריע בראשותי מתריע שוב ושוב על אודות המשבר הקיים וזה שעומד בפתח".

כחלון, נתניהו וליצמן (צילום: אוהד צויגנברג, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי) (צילום: אוהד צויגנברג, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי)
כחלון, נתניהו וליצמן(צילום: אוהד צויגנברג, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי)

כיום ישנן 21 אלף מיטות גריאטריות הפרוסות בכ-800 מחלקות ובכ-300 מוסדות סיעודיים. באוכלוסייה זו מטפלים כ-8,800 עובדי סיעוד. שר הבריאות דורש תוספת של כוח אדם סיעודי למחלקות ובכלל זה כוח אדם זר. עלות התוספת הזו עומדת על כ-80 מיליון שקלים בכל שנה. בנוסף, יש דרישה לתוספת מכסות לעובדים זרים - יש צורך לתגבר את כוח האדם הסיעודי יש צורך באישור מכסות לכ-2,400 עובדים זרים נוספים לתחום הסיעוד ולקליטה במסעדות של עוד שלושה עובדים בכל מחלקה.

 

ליצמן גם דורש העלאת שכר למטפלים. "שכר המטפלים אינו מספק - בדרך כלל שכר מינימום - ומוביל לכך שמרבית העובדים בתחום בוחרים בכך כברירת מחדל. על מנת לתמרץ עובדים איכותיים להישאר בתחום לאורך זמן ולהתמקצע, נדרש שכר מינימום ענפי", כתב השר. לפי הערכה מדובר בתוספת של כ-900 שקלים בחודש לעובד בעלות כוללת של 100 מיליון שקלים בשנה.

 

"לפעול להכנסת מצלמות במחלקות" 

שר הבריאות דורש תוספת של 95 תקנים לתגבור הפיקוח על כלל חסרי הישע במסגרות השונות של מערכת הבריאות והכנסת מצלמות מעקב למחלקות הסיעוד. "הנחיתי את גורמי המשרד לפעול להכנסת מצלמות במחלקות, עניין הכרוך אף הוא בתוספת משאבים".

 

מעבר לכך, ליצמן דורש לבצע במיידי את הרפורמה בסיעוד. "כמובן שלא ניתן לנתק את האירועים האחרונים מהצורך הדחוף לביצוע רפורמה בסיעוד, הן לאור המצב הקיים כבר עתה ובמיוחד לצורך היערכות לאומית להזדקנות האוכלוסייה", כתב השר.

 

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר אתמול: "אנו מזועזעים מהתמונות הקשות שראינו ומחויבים להבטיח את שלומם של כל הקשישים במוסדות. אנחנו פועלים למצות את הדין באופן מיידי מול המוסד הספציפי וצעדים רוחביים שיבטיחו שמראות כאלה לא יישנו במוסדות אחרים".

 

במשרד הבריאות גם מביעים חשש כי ישראל לא ערוכה להזדקנות האוכלוסייה. כיום הגידול השנתי בבני ה-75 ויותר עומד על 5,000 בכל שנה. ב-2021 הגידול יגיע ל-20 אלף בשנה וב-2025 לכ-30 אלף בשנה. לדברי המנכ"ל, "בשנים הקרובות יחול גידול משמעותי באוכלוסייה הקשישה במדינת ישראל וצריכה להתבצע היערכות לאומית להזדקנות האוכלוסייה בעיקר באמצעות יישום הרפורמה בסיעוד. לצד זאת אנו נדרשים לתוספת כוח אדם טיפולי ושיפור תנאי ההעסקה של המטפלים לצד תגבור הפיקוח".

 

החלטת משרד הבריאות: הנהלת בית האבות בחיפה תוחלף

הערב פרסם משרד הבריאות את סיכום השימוע שנערך אתמול לאבי רודרמן, בעלי בית האבות "נאות כיפת הזהב" בחיפה, בעקבות התיעוד שפרסם ערוץ 2 ובו נראים עובדים במקום מתעללים בחוסים. בין היתר הוחלט כי מהיום אסור לבית האבות לקלוט קשישים חדשים עד להודעה חדשה. כמו כן, רישיונו של בית האבות חודש למשך שלושה חודשים בלבד, שבהם הוא יהיה רישיון מוגבל.

 

עוד הוחלט כי במהלך החודש הקרוב תוחלף הנהלת המקום בממלאי תפקידים אחרים שייקבעו בהסכמה עם משרד הבריאות. בנוסף, הוחלט כי בלילות יתווסף כוח עזר לכל מחלקה, כולל אחות כללית שתסייר בין כלל המחלקות ותעביר דיווח יומי על עבודתה וממצאיה.

 

המשך הפעלת בית האבות אחרי שלושה חודשים מותנה בהחלפת ההנהלה וכן בהגשת תוכנית מובנית הכוללת הגדרת יעדים ומדדי תוצאה למניעת אלימות נגד מטופלים ורישות המקום במצלמות, חובת שילוט בכל מחלקה לגבי אפשרויות פנייה של מטופלים למוקד "קול הבריאות", והגשת תוכנית להכנסת מטפל חדש לעבודה וקביעת אופן הדרכתו והשתלבותו.

 

מבית האבות נמסר כי הבעלים מינו היום את סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה לשעבר, השופט בדימוס פרופ' דן ביין, לעמוד בראש ועדת בדיקה בלתי תלויה שתחקור את הממצאים המטרידים שנחשפו. עוד נמסר כי פרופ' ביין ימנה לצידו גורמים מקצועיים אשר יסייעו לו לגבש תמונת מצב אמיתית על הטיפול לו זוכים דיירי בית האבות, מהבחינות הרפואית והסיעודית, יישום נהלי משרד הבריאות במוסד, וכן על אופן ניהול המוסד מבחינה אדמיניסטרטיבית. משפחות המטופלים בבית האבות יוכלו לפנות אל הועדה באופן ישיר, ומסקנותיה והמלצותיה יועברו באופן מלא למשרד הבריאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
שר הבריאות ליצמן
צילום: עמית שאבי
מומלצים