שתף קטע נבחר

"נציגי מדינת ישראל בחו"ל חיים מהיד לפה": מו"מ לשיפור תנאיהם

על רקע תלונות על תנאי העסקה של עובדים ישראלים בנציגויות המדינה בחו"ל, ועדת העבודה והרווחה דנה בשיפור זכויותיהם. יו"ר הוועדה, ח"כ אלאלוף הודיע כי הוועדה תקיים דיון מעקב בעוד חודש, והוסיף ש"ההרגשה היא שבגלל מדיניות הממשלה אין בכלל משרד חוץ. פניתי לסגנית השר, אבל זה לא עניין אותה"

ועדת העבודה והרווחה של הכנסת דנה היום (ב') בתנאי העסקתם של עובדים ישראלים בנציגויות ישראל בחו"ל. הוועדה עסקה בזכויותיהם של אזרחים ישראלים השוהים בחו"ל באורח זמני ומועסקים בנציגויות ישראל במעמד של עובד מקומי תחת חוזה מיוחד (עמ"י). הדיון בא על רקע תלונות על תנאי העסקה ירודים וביוזמתם של ח"כים יואל חסון, אילן גילאון, חיים ילין וענת ברקו.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

נכון להיום, מועסקים בנציגויות ישראל בעולם כ-1,200 עמ"י, 400 מתוכם הם עובדי משרד הבטחון והשאר עובדי משרדי החוץ, רה"מ, התיירות, הכלכלה ועוד. נציין כי לפני מספר שנים אותן משרות אוישו על ידי אזרחים מקומיים מאותן מדינות בהן נמצאות הנציגויות. אך משרד החוץ נאלץ, בעיקר מטעמי ביטחון, להחליפם באזרחים ישראלים.

 

במהלך הדיון רכז חו"ל באגף השכר במשרד האוצר, אלישע קיפניס, אמר כי קיים מתווה חדש שנמצא בשלבי סיום, וכולל את קליטתם של עובדי עמ"י כעובדי מדינה בשינויים מסויימים כמו קציבת העבודה לחמש שנים. העמ"י יוכלו להתמודד במכרזים פנימיים ויקבלו זכויות סוציאליות.

 

עם זאת, נציגי ההסתדרות ונציבות שירות המדינה דיווחו ציינו שיש חוסר הסכמה לגבי השכר, מאחר ומודל שכר שמשרד האוצר הציע אומנם משפר את מצבם של 60%מהעובדים, אבל 40% נפגעים, רובם הם בני זוג של השליחים. לפי המודל המוצע, הפגיעה בשכר יכולה להגיע גם עד 40% בהשוואה למצב כיום.

 

בדיון נמסר ש-60% מהעמ"י נסמכים על הכנסה נוספת פרט להכנסה שלהם ובכלל זה בייביסיטר, עבודה בשיפוצים בסופי שבוע, סיבלוט הדירה השכורה לתיירים, לינה אצל חברים ועוד. עמ"י רבים נקלעים למשבר בעיקר סביב הוצאת המעבר הגדולות שעומדות בממוצע על 10,000 שקל. רבים לוקחים כסף מההורים.

 

בדיון נכח גם עו"ד אבישי עזריאל, שעבד כעמ"י עד לאחרונה. עזריאל שיתף את שאר הנוכחים ש"נציגי ישראל בעולם עובדים כבייביסיטר בערב ובשיפוצים כדי להרוויח עוד כמה גרושים. בעלת תואר דוקטור שעבדה איתי משתכרת 6,500 שקל בחודש. למרות שנראה שישנה רפורמה בדרך, לצערי הדברים נגררים ועדיין לא רואים את האור בקצה המנהרה".

 

מנהל אגף כלכלה בהסתדרות החדשה, שי בירן, אמר כי המתווה המוצע טוב והוא מציע העסקה כמו עובדי מדינה, אולם לא כל הבעיות במשא ומתן נפתרו, בעיקר בנושא השכר. לטענתו, בעוד משרד האוצר מציע כרגע שיפור של 30% בשכר חלק מהעובדים, לאלה שיוצבו במדינות צפון אמריקה צפויה הרעה בתנאים".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), דרש מהצדדים לדווח לוועדה תוך שבועיים על מצב המשא ומתן, והודיע כי הוועדה תקיים דיון מעקב בסוגיה בעוד חודש. אלאלוף אמר בדיון: "בעשור האחרון חטף משרד החוץ את כל המכות האפשריות. ההרגשה היא שבגלל מדיניות הממשלה אין בכלל משרד חוץ. פניתי לסגנית השר שתגיע לדיון הזה, אבל זה לא עניין אותה".

 

ח"כ ילין: "זוהי זילות של משרד החוץ. הגיע הזמן ששר החוץ יתייחס למשרד החוץ כמו שצריך". ח"כ חסון: "אנשים חיים מהיד לפה, כי ייצוג המדינה הוא החיידק שלהם ומנצלים אותם. רובם קורסים ולא שורדים, ומיד מגיעים מנוצלים אחרים".

 

ח"כ גילאון: "מהו בכלל מקור סמכותם, אם הם לא של משרד החוץ? עד איפה נגיע בעניין הזה? למה לא להפוך גם את השגרירים לעובדי קבלן?".

 

ח"כ שלי יחימוביץ' סיפרה כי "עובדת עמ"י סיפרה לי שעמדה בסופרמרקט בוושינגטון, והתלבטה האם היא יכולה להרשות לעצמה לקנות תפוח. יש עובדי עמ"י שממש רעבים ללחם. זה הפך להיות מגיפה של ממש: חצי משירות החוץ של מדינת ישראל הם עמ"י. מסידור עבודה לבנות הזוג, זה הפך לאש בשדה קוצים". ח"כ ברקו: "יצרו שכבה של אנשים איכותיים, שמשתכרים שכר זעום. הסידור הזה הופך להיות נוהג. זה אבסורד".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שגרירות ישראל ביוון
צילום: AFP
מומלצים