שתף קטע נבחר

לאחר פרשת פלין: טראמפ מינה יועץ לביטחון לאומי חדש

כשבוע לאחר התפטרותו של מייקל פלין על רקע קשריו עם רוסיה, הודיע נשיא ארה"ב כי בחר בגנרל הרברט ריימונד מקמאסטר לתפקיד הבכיר. "הוא אדם עם כישרון עצום וניסיון עצום", אמר טראמפ על הגנרל המוערך, שזכה במהלך שירותו הצבאי לכינוי "מנפץ המוסכמות" בשל חשיבתו היצירתית והביקורתית

 

 

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע אמש (יום ב') כי החליט למנות את הגנרל הרברט ריימונד מקמאסטר ליועץ לביטחון לאומי, זאת כשבוע לאחר התפטרותו הדרמטית של מייקל פלין מהתפקיד. טראמפ אמר לכתבים כי מדובר באדם עם "כישרון עצום וניסיון עצום".

 

הנשיא האמריקני, שהודיע על המינוי לכתבים באחוזתו במאר א-לאגו, הוסיף ואמר כי קית' קלוג, שכיהן כראש מטה המועצה לביטחון לאומי ושימש בשבוע האחרון ממלא מקומו של פלין, ימונה לראש הסגל של המועצה לביטחון לאומי.

 

"עבדנו כל השבוע בשקדנות רבה, צפיתי וקראתי הרבה חומר ביומיים האחרונים", אמר טראמפ שהודיע על בחירתו לכתבים כשהוא יושב על ספה עם קלוג ומקמאסטר לצדו וברקע מתנגנת מוסיקה קלאסית. "כולם בצבא מאוד מכבדים אותו ויש לנו כבוד גדול לקבל אותו".

נשיא ארה"ב טראמפ והגנרל מקמאסטר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב טראמפ והגנרל מקמאסטר(צילום: רויטרס)
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
מימין לשמאל: קלוג, טראמפ ומקמאסטר  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מימין לשמאל: קלוג, טראמפ ומקמאסטר (צילום: AFP)
 

הגנרל מקמאסטר אמר: "הנשיא, תודה רבה לך. אני רק רוצה לומר שזו זכות להיות מסוגל להמשיך לשרת את האומה שלנו. אני אסיר תודה לך על ההזדמנות, ואני מצפה להצטרף לנבחרת הביטחון הלאומי ולעשות כל שביכולתי כדי לקדם ולהגן על האינטרסים של העם האמריקני".

 

גנרל מקמאסטר, בן 54, נשוי ואב לשלוש בנות נחשב למוח צבאי מבריק ומוערך מאוד בצבא ובפנטגון. במהלך שנות שירותו הוצמד לו הכינוי "מנפץ מוסכמות" וזאת בשל יכולתו לחשוב מחוץ לקופסה ולהביע בקול רם התנגדות או ביקורת להחלטות של מפקדיו וההנהגה בכלל.

 

 

את עבודת הדוקטורט שלו באוניברסיטת צפון קרוליינה הוא כתב על מלחמת וייטנאם והביע ביקורת קשה על הגנרלים שבאותה עת לא אתגרו את הנשיא ג'ונסון ואת שר ההגנה רוברט מקנמרה על האסטרטגיה שלא הצליחה בוייטנאם. ספר זה נחשב למומלץ בכל שדרות הצבא, ועד היום פרקים ממנו נלמדים בפנטגון בכל הקשור למלחמות ארצות הברית מעבר לים. כמו כן, הוא ידוע כמי שרואה בטרור הסייבר איום מרכזי.

 

מינוי היועץ לביטחון לאומי נעשה על רקע סערת התפטרותו של פלין שהגיעה בעקבות ביקורת קשה שספג סביב פרשת המגעים שניהל עם שגריר רוסיה בוושינגטון, סרגיי קיסלייק, בטרם נכנס טראמפ לתפקידו. במכתב ההתפטרות כתב פלין: "לצערי, בגלל רצף האירועים המהיר, נאלצתי לתדרך את סגן הנשיא ואחרים עם מידע חלקי בנוגע לשיחות הטלפון עם שגריר רוסיה. התנצלתי עמוקות בפני הנשיא וסגנו, והם קיבלו אותה".

 

הפרשה החלה בעקבות דיווח של "וושינגטון פוסט" כי פלין, גנרל בדימוס בצבא האמריקני, שוחח עם השגריר בנושא הסנקציות שממשל אובמה הטיל על ארצו בעקבות הפריצות למחשבי המפלגה הדמוקרטית שהיא הייתה אחראית להן במהלך מערכת הבחירות לנשיאות ארצות הברית.

פוטין ולשמאלו מייקל פלין באירוע שארגנה רשת RT ב-10 בדצמבר 2015 (צילום: verola.livejournal.com) (צילום: verola.livejournal.com)
פוטין ולשמאלו מייקל פלין באירוע שארגנה רשת RT ב-10 בדצמבר 2015(צילום: verola.livejournal.com)
 

כלי תקשורת אמריקניים דיווחו מפי גורמים רשמיים בממשל כי התובעת הכללית לשעבר סאלי ייטס, העבירה בסוף החודש שעבר מסר לדון מגאן, יועצו של טראמפ בבית הלבן, שבו נאמר כי היא סבורה שפלין שיקר בנוגע למהות שיחותיו עם השגריר, והזהירה כי הוא חשוף לסחיטה של הרוסים. פלין, כך לפי הדיווחים, שוחח עם השגריר כבר ביום שבו הודיע אובמה על הצעד, ובהמשך - במהלך תקופת המעבר - עוד בטרם הממשל החדש נכנס לתפקיד, רמז לו כי ממשל טראמפ ינקוט מדיניות רכה יותר כלפי ארצו. מדובר בעבירה על החוק האמריקני, שאוסר על אישים פרטיים לנהל מגעים דיפלומטיים עם מדינות זרות.

 

פלין הכחיש בתחילה את הדיווחים, ואף שוחח בנושא עם סגן הנשיא, מייק פנס, שהגן עליו בראיונות טלוויזיה וטען כי נושא הסנקציות לא עלה בשיחה בין פלין לקיסלייק. מאז חזר בו היועץ לביטחון לאומי ואמר כי הוא לא זוכר בוודאות האם דיבר עם השגריר על כך. על פי הדיווחים, פנס זעם על פלין בעקבות המבוכה שגרם לו, ופלין התנצל על כך בפניו באופן אישי.

 

 

טראמפ התייחס לפרשה במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר ואמר כי שיחתו של היועץ לשעבר עם שגריר רוסיה בוושינגטון לא הייתה מעשה שגוי. עם זאת, הוא ציין כי בלתי-מתקבל על הדעת מבחינתו שפלין טען אחר כך כי הוא אינו זוכר את פרטי השיחה עם השגריר - ולכן הוא ביקש ממנו להתפטר.

 

"אני לא חושב שהוא עשה משהו שגוי. אם כבר, הוא פעל נכון", אמר טראמפ, כשכוונתו לשיחות של פלין עם גורמים רוסים. "העניין הוא שהוא לא עדכן כראוי את סגן הנשיא שלנו ואז הוא אמר 'אני לא זוכר'". טראמפ הדגיש כי הוא עצמו לא הורה לפלין לדון עם רוסיה בסוגיית הסנקציות, אבל כי לו הייתה ניתנת לו ההזדמנות - היה מנחה אותו לעשות זאת.


פורסם לראשונה 20/02/2017 22:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הנשיא טראמפ והגנרל מקמאסטר
צילום: רויטרס
מומלצים