שתף קטע נבחר

"חייל שסרח": ביקורת על יעלון והרמטכ"ל בגזר הדין

השופטים ששלחו את אזריה לכלא התייחסו במרומז לאמירת שר הביטחון לשעבר כי "אזריה אינו גיבור, אלא חייל שסרח", ולדברי איזנקוט ביום הפיגוע כי הוא רואה את האירוע בחומרה: "תיוג מעשי אזריה כפוגעים בערכי צה"ל עלול היה לפגוע, ראוי היה להמתין"

 

אלאור אזריה ואמו בבית הדין  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אלאור אזריה ואמו בבית הדין (צילום: EPA)

שר הביטחון לשעבר כינה אותו "חייל שסרח", הרמטכ"ל אמר כי הוא רואה את האירוע בחברון בחומרה - והיום (ג') נמתחה ביקורת מרומזת על אותן אמירות. שופטיו של אלאור אזריה, שגזרו עליו 18 חודשי מאסר בפועל והורדה לדרגת טוראי, כתבו בגזר הדין כי "ראוי היה שימתינו".

 

"תיוגם של מעשי הנאשם ככאלו שפוגעים בערכי צה"ל עוד לפני תום החקירה עלול היה לפגוע", אמרה ראש הרכב השופטים במשפט, אל"מ מאיה הלר, רגע לפני שהקריאה את השורה התחתונה - שליחתו של אזריה לכלא. בגזר הדין שאותו הקריאה נאמר גם כי "בשלב שבו התבטאו שׁר הביטחון ואחרים חקירת מצ"ח הייתה בראשיתה. כשמדובר בעניינים של חקירה ראוי שימתינו עד להתבהרות התמונה".

 

 
 

השופטים בבית הדין הצבאי בקריה בתל אביב לא אמרו זאת ישירות, אך אפשר שכיוונו בין היתר לדבריו של שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון בכנסת. אז, עוד לפני שהותר לפרסום שמו של אזריה, אמר יעלון כי אין מדובר בגיבור: "מה אתם רוצים, צבא מתבהם שאיבד חוט שידרה מוסרי? זה אירוע חמור. מי שסרח צריך לתת את הדין".

 

כבר ביום הפיגוע בחברון, עם מעצרו של אזריה, אמר דובר צה"ל כי "מדובר באירוע חמור מאוד. זו לא תרבות צה"ל ותרבות העם היהודי ולא קשור למסגרת הצבאית". לדבריו, הרמטכ"ל רב אלוף גדי איזנקוט שוחח עם אלוף פיקוד מרכז ושניהם רואים את האירוע הזה בחומרה. הרמטכ"ל הנחה למצות עד תום את החקירה כדי להבין איך קרה שחייל מחליט לפתוח באש על מחבל כשהוא שוכב על הארץ".

 

יום לפני הכרעת הדין, שבה נמצא אזריה אשם, אמר איזנקוט כי "גבר בן 18 שמתגייס לצה"ל הוא חייל ולא הבן של כולנו ועליו לחרף את חייו כדי לשמור עלינו. כשחוצים את שערי הבקו"ם יש פקודות. אבל אם חייל מקבל פקודה שהיא בלתי-חוקית בעליל, אנחנו אומרים שזו לא אפשרות לא לבצע אותה - זו חובה לא לבצע אותה!".

 

בעקבות גזר הדין כתב שר הביטחון, אביגדור ליברמן, בדף הפייסבוק שלו כי "עכשיו, אחרי גזר הדין, אני מקוה שכל הצדדים יעשו מה שצריך על מנת לסיים סופית את העניין. כפי שכבר אמרתי בעבר, גם מי שאינו אוהב את פסק הדין או את גזר הדין מחויב לכבד את בית הדין וכפי שגם אמרתי, מערכת הביטחון צריכה לעמוד לצד החייל והמשפחה. מדובר מצד אחד בחייל מצטיין ומצד שני במחבל שבא להרוג יהודים ואת זה כולם צריכים לקחת בחשבון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אלאור אזריה ואמו, היום
צילום: AFP
מומלצים