שתף קטע נבחר

מחסור באדריכלי נוף: "הציבור נפגע"

אדריכלי נוף טוענים כי המחסור בבוגרים מוביל לתכנון עירוני על ידי אנשים שאינם מוסמכים לכך, וכתוצאה מכך למפגעים ציבוריים: "נוצרו בעיות תנועה ברחוב וחוסר בצל, השקיעו מיליונים ולאחר מכן היה צריך לבוא ולתקן". האדריכלים מסבירים: "אדריכלות נוף היא להפוך חללים לשמישים, סתם לרצף ולשים ספסל אפשר גם בלי הכשרה"

מחסור באדריכלי נוף: טענות כי מצוקת עובדים בעקבות קיומו של מסלול יחיד בארץ, פוגעת בתכנון השטחים הפתוחים. נכון להיום, רק הטכניון מכשיר אדריכלי נוף ובהיקף מצומצם - 25 בוגרים מסיימים מדי שנה את התואר ומצטרפים לשוק העבודה.  

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

אדריכלות נוף עוסקת בתכנון פארקים, שמורות טבע וגנים, אך במהלך השנים עלה הביקוש גם לתכנון שטחים ירוקים בערים. על פי איגוד אדריכלי הנוף, בארץ ישנם כ-500 משרדים העוסקים באדריכלות נוף, וכמחציתם מועסקים במוסדות ממשלתיים דוגמת ארגונים ציבוריים ומשרדי ממשלה.

 

אדריכל נוף שסיים את לימודיו בקיץ שעבר, יבגני פינסון, מספר: "מחצית מהאנשים בתואר כבר מתחילים לעבוד שנה לפני שמסיימים את הלימודים. אני מרגיש שיש מחסור, כמעט כל המשרדים מחפשים עובדים בצורה אקטיבית או פסיבית - לאו דווקא בלוחות דרושים, כל הזמן שואלים את העובדים הקיימים אם הם מכירים מישהו". 

 

בעקבות מצוקת העובדים, פעמים רבות משרדי אדריכלות שאינם מתמחים באדריכלות נוף לוקחים על עצמם עבודות בתכנון נופים עירוניים. אדריכלית נוף בכירה וחברה באיגוד אדריכלי הנוף, טלי וקסלר, מסבירה מדוע מדובר בבעיה: "יש פרויקטים שתיכננו אותם אדריכלים 'רגילים' והם טובים ומוצלחים, אבל בהרבה מקרים באים ומתכננים משהו וכולנו צריכים לחיות עם זה אחר כך".

כביש שש (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
כביש שש(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

"כביש שש הוא כמו חו"ל - בגלל אדריכלי הנוף"

וקסלר מפרטת: "במקרה אחד תכננו רחוב באופן שיצר בעיות תנועה ופיתוח נופי שלא מזמין שהייה במרחב הציבורי. אחרי שהסתיים הפרויקט והושקעו בו מיליונים, לקחו משרד אדריכלות נוף שיבוא ו'יתקן'. במקרה אחר, תוכננה טיילת ללא צל, מה שלא מאפשר הנאה ושימוש במקום והציבור הוא זה שנפגע".

 

וקסלר מציינת את כביש שש כדוגמא חיובית: "הטרימנולוגיה שמשתמשים כלפיו זה 'כמו חו"ל', העבודה שם כוללת צמחיה מתאימה, השתלבות בקרקע, תכנון מי נגר ושימור קרקע. אפשר לראות שהתוצאה מצוינת ושנוצר כביש שנעים לנסוע בו. זה קרה הודות לאדריכלי הנוף שלקחו חלק משמעותי בהובלת הפרויקט".

 

היא מסכמת: "אדריכלות נוף היא תואר נפרד מאדריכלות, לומדים הרבה מאוד רבדים כמו היכרות עם קרקע וצמחיה שעוזרים לייצר חללים שמישים לקהל, סתם לרצף ולשים ספסל אפשר גם בלי הכשרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות "גרינשטיין הר-גיל"
באדיבות "גרינשטיין הר-גיל"
מומלצים