שתף קטע נבחר

סוף לאפליה: אגרות שוות בבית דין רבני ובימ"ש למשפחה

תעריף הגשת תביעה בשתי הערכאות יעמוד על 500 ש', במקום 2,900 ש' בבית משפט לענייני משפחה ו-167 ש' בבית דין רבני. שרת המשפטים שקד: "'חסימת' אדם בדרך לבית משפט עלולה לפגוע בזכויות יסוד"

ועדת החוקה של הכנסת אישרה היום (ג') תקנות המשוות את האגרות בדיני משפחה בבתי המשפט לענייני משפחה לבתי הדין הרבניים. התעריפים יעודכנו ויושוו, וברוב מוחלט של המקרים האגרה תעמוד על 500 שקלים.

 

בשנת 2007 הקים שר המשפטים דאז, יעקב נאמן ז"ל, ועדה לבחינת שיעורי האגרות בערכאות השונות לנוכח הפערים הגדולים בין בתי המשפט לענייני משפחה ובתי דין הדתיים לסוגיהם. ביוני 2009 הצוות המליץ בדעת רוב, לפעול להשוואת האגרות, אולם התהליך נתקע מאז ועד לכניסתה לתפקיד של שרת המשפטים איילת שקד.

שרת המשפטים איילת שקד (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
שרת המשפטים איילת שקד(צילום: אלי מנדלבאום)
 

 

סמכות מקבילה בשני המוסדות

על פי המצב המשפטי הקיים, יש סמכות מקבילה בין שני המוסדות - למשל בעניינים הקשורים להסדרי משמורת וקשר עם ילדים של בני זוג, בענייני מזונות ילדים ומזונות אישה ובענייני רכוש שבין בני הזוג. לכן, הסבירה שקד, אין סיבה לפער כה גדול בסכומי האגרות הנגבות בערכאות השונות.

 

לדוגמה, כיום אגרה על הגשת תביעת רכוש בבית משפט לענייני משפחה היא 2,900 שקלים, לעומת אותה אגרה בבית הדין הרבני שעומדת על 167 שקלים בלבד. להליך ערעור על פסק דין בבית המשפט לענייני משפחה תשלמו 1,400 שקלים, בעוד שאותה אגרה בבית הדין הרבני עומדת על 190 שקלים. בעקבות התקנות החדשות, הסכום יושווה כאמור ל-500 שקלים ברוב המקרים.

 

"אני שמחה שהמהלך שאותו הובלתי מאז כניסתי לתפקיד יוצא אל הפועל לאחר עבודת מטה מאומצת", אמרה השרה שקד. "זכות הגישה לערכאות היא זכות בסיסית השמורה לכל אזרח במדינת ישראל. אין עוררין על כך ש'חסימת' דרכו של האדם לערכאות בית המשפט - עלולה לפגוע בזכויות יסוד. המצב הנוכחי, בו אדם נאלץ בשל שיקולים כספי, לבחור לפנות לבית הדין כזה או אחר במצבים הכי רגישים בחייו, הוא אינו ראוי. התקנות יתנו מענה הולם לאפליה שנוצרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צוירנברג
שרת המשפטים איילת שקד
צילום: אוהד צוירנברג
מומלצים