שתף קטע נבחר

תופעות לוואי של תרופות: מתי הן מסוכנות

בנוסף להשפעה המיטיבה של התרופות יש לכולן גם תופעות לוואי שעלולות להיות לא נעימות. האם הן מסוכנות, מדוע וכיצד הן מתרחשות, ומה אפשר לעשות כשהן מופיעות?

בשיתוף סופר-פארם

 

רובנו נוטלים תרופות במהלך חיינו, בין אם תרופות נקודתיות להקלה בכאבים או לטיפול קצר בבעיה נקודתית, ובין אם תרופות כרוניות לטיפול בבעיות שמתפתחות עם הגיל כגון: יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה, סוכרת וכו'.

 

ואולם, בנוסף להשפעה הרצויה של התרופות, כולנו יודעים שתתכנה תופעות לוואי. מהן אותן תופעות? האם הן מסוכנות? מדוע וכיצד הן מתרחשות? מה אפשר לעשות במידה שהן מופיעות?

 

לקרוא את העלון לצרכן לפני השימוש. תופעות לוואי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לקרוא את העלון לצרכן לפני השימוש. תופעות לוואי(צילום: shutterstock)

 

מהן אותן תופעות לוואי?

תופעות לוואי הן השפעות נוספות שיש לתרופה על הגוף שלנו, שאינן התופעות הרצויות והמרכזיות, שלשמן נועדה התרופה.

 

בעיקרון, לכל תרופה עשויות להיות תופעות לוואי, גם כאלה שמופיעות בעלון לצרכן, וגם כאלה שאינן רשומות בו. כדאי לזכור שהתופעות המופיעות בעלון, הן התופעות הנפוצות ביותר שנצפו במהלך הניסויים הקליניים על התרופה, אז מדגם הנסיינים אינו עולה על כמה אלפים בודדים, ולכן, לאחר שהתרופה יוצאת לשוק (במידה ועברה שלבים שהוכיחו את יעולתה ובטיחותה), נחשפים אליה מיליארדי בני אדם.

 

כיוון שכולנו שונים מבחינה גנטית, מבחנית ותרבותית, כל אחד יכול לסבול מתופעות אחרות, גם כאלה שכלל לא דווחו או נתגלו בשלבי הפיתוח. מכאן נובעת גם העובדה, שכל תרופה יכולה לגרום לכל תופעת לוואי, גם המוזרה ביותר או הנדירה ביותר.

 

כמובן שקיים גם המצב ההפוך, בו המטופל נוטל את התרופה ואינו חש בשום תופעות לוואי. צריך לזכור שרשימת תופעות הלוואי שמופיעות בעלון היא למעשה איחוד כל התופעות שדווחו ע"י הנסיינים השונים בשלבי הפיתוח, כאילו נצפו באדם אחד, והן אינן מנבאות בהכרח את התופעות שיופיעו במטופלים השונים.

 

תופעות הלוואי הקלות והנפוצות של תרופות הן בד"כ בחילות, שינויים בפעילות המעיים, כאבי ראש, יובש בפה ועוד.

 

האם תופעות הלוואי צריכות להדאיג?

לרוב, מדובר בתופעות לוואי קלות והפיכות, אשר תעלמנה לאחר הפסקת השימוש בתרופה, או שהגוף יסתגל אליהן בשימוש מתמשך.

 

אם מדובר בתופעות קשות או מסכנות חיים, או תגובה אלרגית חריפה לתרופה, יש להפסיק מיידית את השימוש בתרופה, ולפנות לקבלת טיפול רפואי.

 

מדוע מתרחשות תופעות לוואי?

על מנת להבין את התהליכים שמביאים לתופעות לוואי, יש צורך להבין תחילה את האופן שבו משפיעות התרופות על גופנו. לרב, התרופה מבצעת את פעולתה הרצויה, על ידי היקשרות בצורה כימית או פיזיקלית לאחד או יותר מהקולטנים הפזורים במעטפת התאים.

 

על פני התאים שלנו מפוזרים קולטנים רבים ושונים, אשר הפעלתם תתחיל תהליכים ביולוגיים בתוך התא או סביב לו. הפעלת הקולטנים (הנקראים גם "רצפטורים") מתרחשת באמצעות קשר כימי או פיסיקלי בין חומרים שונים/תרופות לבין הקולטן המתאים לו. לכל קולטן יש מבנה המאפשר רק למולקולות מסויימים להיקשר אליו, ובכך להפעילו.

 

לאחר שתרו

פה נספגת לדם, היא "משוטטת" לה בגוף ומגיעה, מלבד לאיבר המטרה הרצוי, גם לאיברים אחרים. במידה שהתרופה מתאימה מבחינת מבנה לקולטנים השונים, היא תיקשר אליהם, ותפעיל מנגנונים שונים ותגובות שונות, בד"כ בלתי רצויות. תגובות אלה הן למעשה מה שאנחנו קוראים תופעות הלוואי.

 

מה ניתן לעשות?

תרופות אשר תופעות הלוואי שלהן תלויות מינון, או תופעות לוואי אשר חולפות עם הזמן, בשימוש ממושך בתרופה.

תרופות אשר תופעות הלוואי שאינן תלויות מינון, או שאינן חולפות כל עוד ממשיכים בנטילה.

 

במקרה הראשון, מדובר בתופעות לוואי שמושפעות ישירות מריכוז התרופה בדם, כלומר, אם נרד במינון, תתמתנה או תעלמנה תופעות הלוואי. ניתן לנסות, אחרי ייעוץ עם הרופא המטפל, לרדת במינון, וזאת, כל עוד האפקט הטיפולי נמשך גם במינון הנמוך. כמו כן, תתכנה גם תופעות לוואי אשר חולפות עם הזמן, בשימוש מתמשך בתרופה.

 

במקרה השני, מדובר בתרופות אשר ירידה במינונן לא ישפר את פרופיל תופעות הלוואי שלהן, או שגם אחרי שימוש ממושך, הגוף לא יסתגל להשפעה הבלתי רצוייה שלהן. יתרה מזאת, קשה מאוד לנטרל או להתגבר על תופעות הלוואי, כל עוד המטופל ממשיך ליטול מהתרופה.

 

במקרה הזה, יש צורך לשקול עם הרופא המטפל "עלות מול תועלת", וכן להעריך עד כמה תופעות הלוואי מפריעות לאיכות חייו של המטופל. במידה שתופעות הלוואי הן בלתי נסבלות, יש להחליף לתרופה אחרת, כזו שתעזור במידה דומה, אך עם פחות תופעות לוואי.

 

במקרים מסוימים, תופעות הלוואי תיעלמנה זמן קצר אחרי הפסקת השימוש בתרופה, ובמקרים אחרים יידרשו כמה שבועות עד להיעלמות מוחלטת של התופעות.

 

הכותב הוא רוקח סופר-פארם

 

בשיתוף סופר-פארם

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תופעות לוואי של תרופות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים