שתף קטע נבחר

ישראל מלמעלה: הנגב המערבי

בסופו של שבוע חדשותי סוער, אנחנו מזמינים אתכם להתנתק מהקרקע ולרחף איתנו, כדי להיזכר לדקות אחדות עד כמה יפה ישראל מלמעלה. חלקו הראשון של הפרויקט המיוחד מוקדש לדרום האדום בנגב המערבי ולפריחת הכלניות שמחממת את הלב

חלקו הראשון של פרויקט ישראל מלמעלה ב-ynet מוקדש לנגב המערבי, לרגל פריחת הכלניות ופסטיבל "דרום אדום" המגיע לסיומו בסוף שבוע זה. העלינו לאוויר את הרחפן, ואת יתר העבודה - השארנו לטבע לעשות. שכחו לכמה דקות מהחדשות ומהשבוע העמוס, ורחפו איתנו אל נופי ישראל - מלמעלה.

 

צבע אדום

צבע אדום שוטף בשבועות האחרונים את הנגב המערבי, ולמרבה השמחה מדובר בעיקר בצבעה של פריחת הכלניות המרהיבה. האזעקות המבהילות שתושבי האזור כבר כמעט התרגלו אליהן התמעטו מאז "צוק איתן", מה שמביא יותר ויותר ישראלים לגלות מחדש את האזור, ולא רק דרך הדיווחים החדשותיים. פסטיבל "דרום אדום" מתבסס ברובו על התיירות הכפרית והחקלאות באזור, עם מופעים, סיורים חקלאיים, מסלולי טיול, אוכל, גלריות אמנים ואף עם "מירוץ הכלניות" שיתקיים מחר (שבת). "הרעיון הוא להגיד לציבור 'באתם בגלל הכלניות? תישארו בזכות מה שיש לאזור להציע'", אומרת לבנת גינזבורג, רכזת התיירות של צפון הנגב ומפיקת הפסטיבל.

הדרום האדום - מהסיבות הנכונות (צילום: רפי בביאן) (צילום: רפי בביאן)
הדרום האדום - מהסיבות הנכונות(צילום: רפי בביאן)

 

בתרונות רוחמה

ולאזור בהחלט יש מה להציע. אחד האתרים היפים באזור הוא שמורת הטבע בִּתְרוֹנוֹת רוחמה, הסמוכה לקיבוץ רוחמה. בשמורה הייחודית ניתן לצפות בבתרונות - תופעה גיאולוגית שנוצרה לאחר שנחלי אכזב התחפרו באדמת הלס וביתרו אותה, באופן שיצר ערוצים עמוקים אשר חושפים את שכבת הכורכר שמתחתיה. בחורף מכוסה השמורה בפריחה של כלניות, כיאה לאזור, אך גם נוריות, אירוסים ודבורניות.

בתרונות רוחמה (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
בתרונות רוחמה(צילום: אלי סגל)

 

חוות השקמים

במרחק 20 דקות נסיעה מערבה נמצאת חלקת הקבר של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ורעייתו לילי ז"ל, על "גבעת הכלניות" המרהיבה ביופייה בחודשים אלו, ואשר משקיפה על חוות השקמים שהייתה ביתם. את החווה רכש שרון בשנות ה-70, כשהיה אלוף פיקוד דרום. בתקופה בה כיהן כראש ממשלה (2001-2006) נהג לכנס במקום בימי שישי את האנשים המקורבים אליו ביותר, במה שכונה "פורום החווה". על הגבעה עצמה, נמצאים גם שרידים של יישוב עתיק ושל בית קברות מוסלמי מהמאה ה-7.

חוות השקמים (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
חוות השקמים(צילום: אלי סגל)

 

באר מרווה 

אחד האתרים המרגשים באזור נמצא סמוך לכניסה לקיבוץ עלומים. שם, במרכז חלקת יער יפהפייה שמלאה גם היא, כמובן, בכלניות, נמצאת באר על שם מרווה בביאן ז"ל. מרווה, בת קיבוץ עלומים, נפטרה ב-2014 לאחר מאבק בסרטן. בת 18 הייתה במותה, ולמרות מחלתה הקשה לא ויתרה עד הרגע האחרון והוציאה ציונים גבוהים מאוד בבגרויות. תעודת הבגרות שהיא כבר לא זכתה לקבל הוענקה להוריה.

באר מרווה (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
באר מרווה(צילום: אלי סגל)

 

קיבוץ בארי 

אזור הנגב המערבי, ואולי גם שאר הנגב כולו, נכלל בשטח המדינה בזכות המבצע להקמת "11 הנקודות" - בן לילה, במוצאי יום הכיפורים 1946, הוקמו 11 יישובים בצפון הנגב במטרה לגרום להכללת האזור בגבולות המדינה היהודית העתידית שתקום. בין היישובים שהוקמו: בארי, משמר הנגב, נירים, אורים, כפר דרום, חצרים, תקומה ועוד.

קיבוץ בארי (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
קיבוץ בארי(צילום: אלי סגל)

קיבוץ בארי הוקם באותו לילה על ידי גרעיני הנוער העובד והלומד, הצופים והחלוץ. לאחר קום המדינה, הועתק הקיבוץ שלושה קילומטרים ממקומו לכיוון דרום-מזרח. בית הביטחון הנקוב בכדורי הצבא המצרי ומגדל המים של הקיבוץ הישן שרדו, ועדיין ניצבים בשטח. עדות לאותו מבצע התיישבות נועז.

 

נחל הבשור וחוות משק צאן

נועזים לא פחות הם תושבי חוות "משק צאן" הסמוכה לנחל הבשור, שבמציאות הטכנולוגית של היום בחרו לעסוק דווקא בחקלאות. בחווה, שהוקמה לפני כ-50 שנה, מתגוררות ארבע משפחות שעוסקות בגידול צאן, וכן בגידול תפוחי אדמה, חיטה, שעורה ואספרגוס.

חוות משק צאן הסמוכה לנחל הבשור (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
חוות משק צאן הסמוכה לנחל הבשור(צילום: אלי סגל)

"זו צורת חיים קצת אחרת, לא שבלונית", מספרת צאלה גורודנצ'יק, שהוריה הקימו את החווה. "היום הקדמה הטכנולוגית כבר איתנו, אבל עד שנות ה-90 החיים שלנו כאן היו די ספרטניים ולא היינו מחוברים לחשמל. עדיין יש קשיים, למשל אין כבישים, ולילדים אין הסעות לבתי הספר, אבל יחד עם זאת יש לנו איכות חיים מדהימה - מרחבים, אוויר נקי, נופים מרהיבים ושקט". במקום מחלבה ובה ניתן לרכוש מגוון גדול של גבינות מחלב כבשים. מדי פעם מתקיימות בחווה גם הופעות מוזיקליות.

נחל הבשור (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
נחל הבשור(צילום: אלי סגל)

נחל הבשור עצמו הוא מגדולי הנחלים בנגב, ואורכו כ-80 ק"מ. קטע הנחל צפונית לקיבוץ צאלים מוגדר כשמורת טבע, ובה מעיינות הנובעים כל השנה, בריכות מים, צמחייה עשירה, מגוון בעלי חיים ואתרים ארכיאולוגיים. באזור הנחל הקימה קק"ל, בסיוע כספי של יהדות ארצות הברית ואוסטרליה מערכת מאגרי ענק לקליטת מי שטפונות והחדרתם למי התהום. בקק"ל אומרים כי זה נעשה "כחלק מתוכנית שמטרתה להציב את הנגב בסדר עדיפות לאומי עליון".

 

עוד טיולים ונופים גם בפייסבוק של ynet חופש

 

בימוי וצילום: אלי סגל | קריאטיב: אלי סגל ומור אברהמי | סייע בהכנת הכתבה: רועי עידן | עריכת תוכן: גלעד כרמלי | עריכת וידאו: דפי מקל ושי שבתאי | עיצוב פתיח ואנימציה: שי שבתאי | צילומי הרחפן באדיבות: בנדא מגנטיק | עורך ערוץ החופש: עמית קוטלר

 

כלניות

מילים: נתן אלתרמן

הָעֶרֶב בָּא. שְׁקִיעָה בָּהָר יוֹקֶדֶת.

אֲנִי חוֹלֶמֶת וְרוֹאוֹת עֵינַי:

הַגַּיְאָה נַעֲרָה קְטַנָּה יוֹרֶדֶת

וּבְאֵשׁ כַּלָּנִיּוֹת לוֹהֵט הַגַּיְא.

 

אֶת הַפְּרָחִים לִצְרוֹר הִיא תְּלַקֵּט לָהּ,

וּבַשְּׁבִילִים הַמִּתְכַּסִּים בְּטַל

אֶל אִמָּא הִיא נֶחְפֶּזֶת וְקוֹרֵאת לָהּ:

הַבִּיטִי מַה הֵבֵאתִי לָךְ בַּסַּל!

כַּלָּנִיּוֹת,

כַּלָּנִיּוֹת,

כַּלָּנִיּוֹת אֲדַמְדַמּוֹת אַדְמוֹנִיּוֹת.

כַּלָּנִיּוֹת,

כַּלָּנִיּוֹת,

כַּלָּנִיּוֹת מְטֻלָּלוֹת חִנָּנִיּוֹת.

 

אין לעשות כל שימוש בתכני הווידאו שבכתבה או בקטעים מתוכם ללא אישור מפורש ממערכת ידיעות אינטרנט - ynet

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי סגל
בתרונות רוחמה
צילום: אלי סגל
מומלצים