שתף קטע נבחר

בעלי רכוש בוורשה? יש לכם חצי שנה לתבוע אותו

עיריית ורשה הפעילה היום לראשונה את שעון העצר להחזרת רכוש שהנאצים והקומוניסטים גזלו מיהודי פולין. פורסמה רשימת 50 נכסים מתוך 2,613 שיש לגביהם תביעות פתוחות

 

ורשה. ארגונים יהודים דורשים להאריך את הדד ליין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ורשה. ארגונים יהודים דורשים להאריך את הדד ליין(צילום: shutterstock)
 

עיריית ורשה פרסמה היום (ד') לראשונה רשימה של 50 נכסים של יהודים שנגזלו על ידי הנאצים והקומוניסטים, ומציעה למעשה לבעלי הרכוש לתבוע עליו בעלות. עם פרסום ההודעה הופעל שעון העצר ולבעלי הרכוש או ליורשיהם יש חצי שנה לתבוע עליו בעלות. ארגונים יהודים לוחצים כעת על עיריית ורשה להאריך את הדד ליין.

 

לרשימת 50 הנכסים - לחצו כאן

 

רשימת 50 הנכסים היא הראשונה שמתפרסמת מתוך רשימה קודמת של 2,613 נכסים שלגביהם קיימות תביעות רכוש פתוחות, אך בלי שמות הבעלים. פרסום הרשימה בא בעקבות חוק חדש שנכנס לתוקף בספטמבר 2016, לפיו לניצולי שואה ויורשיהם יש שישה חודשים להתייצב ולהפעיל את תביעתם מחדש מהרגע שעיריית ורשה תפרסם הודעה על הנכס שלהם בתקשורת המקומית.

 

בהמשך, ניתנו שלושה חודשים נוספים לבעלי הרכוש כדי להוכיח את זכויותיהם בנכס (בסך הכל תשעה חודשים), אחרת יועבר הרכוש באופן סופי לאוצר המדינה או לעיריית ורשה. יצוין כי העירייה יכולה בכל עת וללא התראה להתחיל לפרסם את כתובות הנכסים מהרשימה ולהתחיל את תקתוקו של שעון העצר - מה שקרה היום.

 

החוק החדש תקף רק בוורשה ולא בשאר פולין. בתגובה לחוק הפולני המגביל את היכולת של ניצולי שואה ובני משפחותיהם להשיב את רכושם שנגזל רק בעיר וורשה, השיק איל"ר (ארגון יהודי עולמי להשבת רכוש) מאגר נתונים חדש של נכסים בעיר, במטרה לעזור לניצולים וליורשיהם לזהות את רכושם כדי שיוכלו להפעיל מחדש את תביעותיהם לפני שממשלת פולין תשתלט באופן סופי על הנכסים.

 

"זה קריטי שהרשויות בפולין יעשו כל מאמץ כדי לזהות ולהודיע לתובעים פוטנציאלים על פרסום הרשימה", אמר גדעון טיילור, יו"ר ועדת התפעול באיל"ר. "אנחנו קוראים לפולין להאריך את הדד ליין הקצר כל כך, זה אינו הוגן כלפי התובעים, בייחוד כלפי אלה שחיים מחוץ לפולין, שיאבדו את ההזדמנות האחרונה להתחבר מחדש עם עברם בגלל המורכבות המנהלית של החוק הזה".

 

"הבעיה עם החוק הזה מדגישה את הצורך הבהול בחקיקה לאומית של חוק השבת רכוש בפולין", הוסיף טיילור. "היא נותרה המדינה היחידה באירופה שלא חוקקה חוק לאומי להשבת רכוש פרטי מתקופת השואה. אנו דורשים מממשלת פולין לטפל בבעיה זו באופן מיידי על מנת שניצולי שואה ויורשיהם, כמו גם בעלי רכוש יהודים ולא יהודים אחרים, יזכו לצדק מועט".

 

ניצולי שואה רבים שחזרו לפולין הגישו לאחר 1945 תביעות רכוש תחת צו קומוניסטי שהלאים את כל הרכוש של יהודי ורשה. רוב התביעות נדחו או לא נפתרו, וניצולים רבים ובני משפחותיהם, 70 שנים מאוחר יותר, כלל לא יודעים שהם יכולים להמשיך בתביעותיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
ורשה בתקופת השלטון הנאצי
צילום: Gettyimages
מומלצים