שתף קטע נבחר

יין בעמק: סיור יקבים בעמק יזרעאל

עמק יזרעאל הוא אזור חקלאי יפייפה שאינו מוגדר כ"אזור יין", אך יש בו יקבים מסקרנים שיספקו המון עניין לטיולי יין - מיקב טוליפ בקריית טבעון ועד יקב סריג במרחביה

תעשיית היין הצעירה של ישראל קיימת במתכונתה הנוכחית עשרות שנים בלבד. במושגים עולמיים ובמיוחד בהשוואה לתעשיית היין של ״העולם הישן״, מדובר על גיל ינקות. אם בוחנים את הנושא לעומק, מתברר כי רק ב-20 השנים האחרונות עושים כאן יין שניתן להגדירו כאיכותי, ורק בעשור האחרון התחלנו גם לייצר יין עם זהות ישראלית, שמתכתב עם ההיבטים המקומיים ומתאים גם לאוכל המקומי.

 

אז מהי הזהות הישראלית בהקשר של יין? התשובה לשאלה קושרת אותנו ישירות לקולינאריה, מכיוון שלפני שהתחילה ההתעוררות של יקבי בוטיק ישראליים, שתינו בעיקר קברנה סובניון ויינות בסגנון בורדו היו הנחשבים ביותר.

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

ההתפתחות בתחום הקולינרי הפכה אותנו, הישראלים, לצרכני יין מתוחכמים יחסית, וכיום אנו מבינים כי יינות בסגנון בורדולזי לא תמיד ישמשו בתור בני הלוויה הטובים ביותר לאוכל הלבנטיני בפרט, או לאקלים הים תיכוני החם בכלל.

 

ההבנה הזו עוררה עניין במציאת זני הענבים שביכולתם ליצור יין "ישראלי" בעל מאפיינים מקומיים, שאינו דומה בטעמיו ליינות ממקומות אחרים בעולם. הייננים האמיצים שיצאו לחיפוש אחר היין המקומי, כזה שהוא שלנו, ישראלי בכל המובנים ובעל תכונות שמכילות את מאפייני האדמה, אחראים למהפך מחשבתי ולשינוי תפיסתי בהקשר ליין שאנו שותים.

יין ישראלי ללא פשרות. עמק יזרעאל (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
יין ישראלי ללא פשרות. עמק יזרעאל(צילום: לין לוי)
  

עמק יזרעאל הוא אזור יפהפה שמשתרע בין הרי הגליל התחתון, הרי השומרון ורכס הכרמל ונמשך ממישור החוף ועד לבקעת הירדן. האזור החקלאי הזה אינו מוגדר כ"אזור יין", אך יש בו יקבים מסקרנים שיספקו המון עניין לטיולי יין ויפתיעו את חובבי התחום.

 

בעמק יזרעאל מחכים לכם יקבי בוטיק בהם מייצרים יינות ישראלים מקוריים שמכוונים גבוה, וגם יינות קלילים ונגישים שכיף לשתות לצד אוכל ים תיכוני.

 (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)
 

בהתחשב בכך שהאזור הזה לא נחשב לאזור יין מוביל, סיפורם של יקבי עמק יזרעאל הוא סיפור על חשיבה מחוץ לקופסה בעולם היין השמרני. בסיפור הזה, הפן האנושי שמאחורי ייצור היין לעיתים גדול יותר ומרתק לא פחות מהיין עצמו.

 

יקב טוליפ

"טוליפ" הוא יקב בוטיק שהתחיל את פעילותו בשנת 2003. המיקום שלו בכפר תקווה נבחר מתוך חזון חברתי, כיוון שהכפר הזה הוא כפר המשמש בית עבור אוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים.

 

רועי יצחקי, הבעלים והמנכ"ל של היקב, היה בן 25 בלבד כשהחליט להקים את היקב הראשון בעמק יזרעאל מתוך שאיפה לייצר יינות אזוריים, על פי השקפות המאפיינות את היינות המודרניים. בנוסף, בהקמת היקב הוא ניסה לחבר בין תעשיית היין לבין חברי הכפר על מנת להעניק להם פלטפורמה תעסוקתית להשתלבות בשוק העבודה.

סדרת היינות ״maya״ (צילום: לין לוי)
סדרת היינות ״maya״(צילום: לין לוי)
 

מלבד שילוב דיירי כפר תקווה ביקב, "יקב טוליפ" עובד בשיתוף עם עמותת "Make-A-Wish Israel" ואחוזים מהכנסות מכירות מארזי השי של היקב מוקדשים לטובת הגשמת המשאלות של ילדי העמותה, החולים במחלות מסכנת חיים. פרויקט חברתי נוסף שבו מעורב היקב נקרא "לא שמים תווית״ והוא משותף לאקים, איל"ן ובית השאנטי ובמסגרתו יוצר מחונן מעמותת אקי״ם נבחר לשמש כפרזנטור לאחד מיינות היקב.

 

מלבד האלמנט החברתי, ל״טוליפ״ ייחודיות נוספת שבאה לידי ביטוי בכך שהכל מיוצר ומטופל באופן ידני. צמיחתו של המיזם האישי והחברתי הזה היא מהמרשימות בעולם היין, ועל כך מעידים הנתונים הבאים: בשנת 2003 יוצרו ביקב 7000 בקבוקים, וכיום מבוקבקים בו מדי שנה 300 אלף בקבוקי יין.

 

יינות היקב

"בלאק טוליפ" נבחר על ידי מבקר היין האמריקאי רוברט פרקר לאחד משלושת היינות הישראלים הטובים ביותר. בשנת 2012 הושקה ב״טוליפ״ סדרת היינות ״maya״ (ראשי תיבות של mediterranean aproach art). לשם הקמת המותג גויסו יועץ כרמים ויועץ יינות מיוון, וב-2013 השיקו את ארבע היינות הראשונים של המותג. יינות maya נחשבים ליינות העולם החדש, והם מבטאים את הגישה הייננית על פיה על היין להבליט את זני הענבים מהם הוא מורכב.

 

כפר תקווה קריית טבעון, 04-9830573, כשר

מרכז המבקרים של היקב פתוח בימי שישי 10:00-16:00 ובמהלך השבוע בתיאום מראש

 

יקב עמק יזרעאל

"עמק יזרעאל" הוא יקב בוטיק ששייך ליהודה נהר ולג׳ייקוב נר דוד. נהר רואה ביקב סוג של סטארטאפ, זאת למרות שבמובן היינני הוא אינו שואף להמציא את הגלגל מחדש, אלא לייצר יין ישראלי מקורי.

 (צילום: יהודה נהר)
(צילום: יהודה נהר)

היקב הוקם לפני חמש שנים, בתום תהליך חיפוש ובנייה שערך שנתיים, כשהרעיון שהוביל להקמתו הוא שקיים דיסוננס בין מה שמפיקה תעשיית היין הישראלית לבין מה שאמור להיקרא "היין הישראלי". "עוד לפני שהקמתי את היקב, התקשתי למצוא את החיבור בין היינות הישראליים המוערכים שטעמתי לבין האוכל הים תיכוני שמגישים כאן. מתוך שאיפה לתרגם את החיפוש אחר הזהות הקולינארית למושגים של עולם היין, חלמתי לייצר יין ישראלי בעל זהות מקומית מובהקת, כזה שמתאים לשמן זית, ללבנה, לזעתר ולבשר כבש" אומר נהר.

נהר, שהיה ב-1995 בגרעין נח"ל בחנתון, חזר לקיבוץ עם משפחתו ועם עוד 30 משפחות נוספות שהקימו את חנתון מחדש כ"קיבוץ מתחדש", שבו כל החברים חיים חיי קהילה תוך כדי שמירה על עצמאות כלכלית. הרעיון להקים יקב נולד מתוך רצון להחיות את המקום, וגם מתוך שאיפה להגשים את חלומם של נהר ונר דוד לייצר יין "אחר".

 

הם שכרו מבנה ישן ששימש כמוסך חקלאי, והקימו פרויקט לגיוס המונים בסגנון קיק-סטארטר. הגישה הייננית השונה והשם הייחודי הפחות מובן לישראלים, אך באותה מידה בהיר לאמריקאים ואירופאים, JEZREEL (תרגום ליזרעאל) שהציגו שני השותפים, עוררו עניין בקרב משקיעים מישראל, ארצות הברית ואירופה. הדרך שבה בחרו להקים את היקב יחד עם תשומת הלב שמשך הפרויקט השאפתני, הולידו מבנה אחר של יקב שהרכב הבעלות שלו מבוסס על שותפות בין היזמים והמשקיעים שסייעו בהקמתו ולא דומה לשום מודל אחר של יקבי בוטיק המוכרים כיום בארץ.

 (צילום: יהודה נהר) (צילום: יהודה נהר)
(צילום: יהודה נהר)

"היינות שלנו נמכרים היום במסעדות ובחנויות בישראל, בארה"ב ובאירופה, אבל גולת הכותרת האחרונה היא ללא ספק "לה פטיט ניס" מסעדה בעלת שלושה כוכבי מישלן בצרפת שבה היינות שלנו משודכים למנות בעלות אופי ים תיכוני. מבחינתנו זה ניצחון גדול" מספר נהר.

 

ליקב יזרעאל שני ייננים שמובילים בשיתוף מלא את עשיית היין ביקב. נהר, שסיים לימודי ייצור יין במכללת תל חי וארי ארל, בוגר אוניברסיטת דיוויס בקליפורניה. השניים מתמקדים בשלושה זני ענבים עיקריים - סירה וקריניאן הים תיכוניים, וארגמן - שהוא זן שפותח בארץ. "הזנים שבחרנו לעבוד איתם מפיקים יינות איכותיים שמספרים סיפור על המקום שממנו הם באים".

 

יינות היקב

יקב עמק יזרעאל מייצר כ-50,000 בקבוקים בשנה, המתחלקים לשתי סדרות של יינות:

סדרת ממסכים שכוללת את יין ה"אדומים" (סירה, קריניאן, וארגמן), את ה"לבנים" (גוורצטרמינר, פרנץ׳ קולומברד וסוביניון בלאן) ואת יין הרוזה (ארגמן, קריניאן וסירה). הסדרה השנייה והגבוהה יותר היא הסדרה הזנית עם יינות סירה, קריניאן וארגמן.

 

קיבוץ חנתון, 04-8708701, כשר

מרכז המבקרים פתוח ראשון-חמישי 9:00-15:00

 

יקב יפתחאל

״יקב יפתחאל״ הוא יקב ייחודי בכל המובנים. מרכז המבקרים שלו ממוקם בבקתת עץ שמזכירה את הבית של ״עמי ותמי״ מהאגדות, והוא מכונה ״הבקתה״ והיא המקום היחיד שבו ניתן לרכוש את יינות היקב. בנוסף, אפשר לרכוש שם גם דבש מ״כוורת אופיר״ המיוצר גם הוא במשק של צביקה אופיר, הבעלים של היקב.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

מסביב לבקתה גדלים הגפנים והשדות החקלאיים של אופיר - חקלאי מהזן הישן שגידל את הכרם למאכל, וב-1986 הפך אותו לכרם יין. את היקב הקים במו ידיו ב-1999 ואת מרכז המבקרים המיוחד ששווה ביקור בלי קשר לאהבה ליין, הקים ב-2004 כשבמרכזו הבקתה המדוברת.

 

בקומה העליונה של הבקתה מוצגות מדי פעם תערוכות אמנות של אמנים מאזור עמק יזרעאל, ובחצר של מרכז המבקרים נערכים ״אירועי בוז׳ולה בחצר״ ו״בוצרים ונהנים״ מדי חודש אוגוסט.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

היינן של היקב הוא קובי טוח, ששימש בעבר כיינן של ״יקב מירון״ שהיה מראשוני יקבי הבוטיק בארץ. היקב מייצר כיום כ-10,000 בקבוקים בשנה מענבי הכרם בלבד, ומכילים 100 אחוזים מענבי הזן.

 

יינות היקב

היקב מייצר יינות זניים כמו פטיט סירה, סן זובז׳ה, שירז, מרלו וקברנה סוביניון. פטיט סירה נחשב ליין הדגל של היקב, והשנה החלו לייצר ב״יפתחאל״ גם את מרסלן.

 

אלון הגליל, 04-9861466, לא כשר

מרכז המבקרים פתוח בימי שישי 10:00-14:00 ובשבתות 10:00-17:00

  

יקב שדות

יקב שדות שייך למשפחת לוי והוא נחשב ל-Estate Winer, מכיוון שגם הכרם וגם היקב נמצאים על האדמות החקלאיות של המשפחה. מי שהקים אותו בשנת 2012 הוא זאב לוי, אב המשפחה, שגדל במרכז תל אביב ובסיום לימודי אגרונומיה בפקולטה לחקלאות, העתיק את מגוריו לעמק יזרעאל. לאחר שנים של גידולים שונים, יזם נטיעת כרם בחלקה היפה ביותר במשק, ואת היקב הקים לצד הכרם.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

בנו, רועי לוי, המשמש כיום בתור מנהל היקב, הוא בוגר החוג לכלכלה באוניברסיטת חיפה שעזב את תל אביב ואת משרת היועץ הכלכלי על מנת להיות נוכח בבציר הראשון של היקב. כיום גדלים בכרם זני ענבים סירה, פטיט סירה, שיראז וטמפרניו שנבחרו כזנים האדומים והמוסקט קנלי שנבחר לזן הלבן.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

השנה חנך היקב מרכז מבקרים חדש עם מרפסת דק שנבנתה ממש מעל היקב, וצופה אל הכרם המשפחתי. במרכז המבקרים הזה יוצע בקרוב תפריט אוכל קבוע, יתקיימו בו ערבי יין והוא ישמש גם כמקום לאירועי יין ולאירועים פרטיים.

 

הדגש ביקב שדות הוא על ייצור יינות נגישים יותר, ולכן יינות היקב מיוצרים מזני ענבים הנחשבים אזוריים ומפיקים יין קליל. כרגע מיוצרים ביקב כ-10,000 בקבוקים, והשנה החלו גם לייצא את יינות היקב לארה"ב ולדרום אפריקה. בעוד כשנתיים צפויים להצטרף למבחר היינות שני יינות אזוריים נוספים.

 

יינות היקב

כיום מיוצרים ביקב ארבעה סוגי יינות: פטיט סירה טמפרניו, סירה, מוסקט קנלי ורוזה. השנה בוקבקו לראשונה גם יינות לבנים שהם בלנד של גוורץ וגרנש בלאן, רוזה 100% שירז, קרניין מרסילן ופטיט ורדו.

 

המייסדים 5 מושב שדה יעקב, 077-4012207, כשר

מרכז המבקרים פתוח בתיאום מראש

  

יקב סימון

זהו יקב גראז׳ שהתחיל את פעולתו ב-2011. מי שעומד מאחורי המיזם המשפחתי הוא זאבי סימון, מהנדס בנייה ובעל חברת בנייה שאהבתו ליין הפכה לתחביב רציני שהפך למקצועו השני של זאבי. הביקורות החיוביות מאנשי היין, שימשו עבור זאבי סימן להקמת היקב. במקביל פנה ללימודים מקצועיים אצל ניר שחם ב״יקב שורק״. תוך כדי הלימודים ייצר 400 בקבוקי יין שזכו לשבחים והרשימו את מוריו של זאבי, שהחליט להתחייב ליקב מחויבות טוטלית, למרות עיסוקו בתחום הבנייה.

 

מי שמפעיל את היקב הם בני המשפחה, חבריו ושכניו של זאבי שמסייעים לו בכל תהליכי הייצור של היין. לפני הקמת היקב זאבי הסתובב באירופה לשם חיפוש ולמידה ולאחר שהחליט על הקמת היקב, ליקט בקפידה ענבי שיראז מאזור כרם בן זמרה וענבי קברנה סוביניון, מרלו, קריניאן ומלבק מכרמים מאזור בינימינה.

 

בשנת 2016 הסתיימה בנייתו של מרכז המבקרים החדש ושל מרתף החביות, וב-24-25 במרץ תתקיים הפתיחה הרשמית של היקב שכבר מייצר כ-4500 בקבוקים בשנה.

 

יינות היקב

ביקב ״סימון״ מיוצרים 6 בלנדים אדומים ששניים מהם זכו במדליות בתחרויות בינלאומיות.

 

בורוכוב 43 קרית טבעון, 054-4567847, לא כשר

מרכז המבקרים פתוח כל סוף חודש או בתיאום מראש

  

סריג

יקב ״סריג״ הוא יקב משפחתי הממוקם במשק סריג שבמושב מרחביה, והוא רק קצה הקרחון של פעילותה ותרומתה של משפחת סריג לעולם היין הישראלי.

 

המשק התחיל את דרכו בתחילת המאה ה-20 (1920) ועסק במגוון תחומי חקלאות. ב-1995, במיזם משותף עם ״יקבי רמת הגולן״ החל משק סריג ביבוא, איקלום ויצור חומרי ריבוי לגפן. כיום משפחת סריג ובראשה ד"ר פיני סריג - מדריך וחוקר גפן מזה שלושים שנה, מייבאים עבור תעשיית היין הישראלית זני גפנים מצרפת, איטליה, ספרד, פורטוגל וארה"ב, חלקם ייחודיים ובלעדיים למשק סריג.

 

בחלקת האם של המשק נטועים כיום עשרות זני ענבי יין וענבי מאכל ייחודיים. ד"ר פיני סריג הוביל לבחירת זני ענבים שהצטיינו בתנאי המקום, וניטעו באדמת העמק החל משנת 2000 בהיקף מסחרי. הנטיעה והגידול של הגפנים מתבצעים תוך דגש על התאמת הזן וצורת עיצוב הגפנים (הדלייה) לקרקע ולאקלים של עמק יזרעאל על מנת לקבל ענבי יין איכותיים לייצור של יין בעל אופי "ישראלי".

 

מי שהקים את ״יקב סריג״ הוא אמיר סריג, בנו של פיני. כבוגר תואר ראשון בביוטכנולוגיה ותואר שני בייננות, אמיר הוא היינן של המשפחה שמשמש כיום שיינן של היקב, לאחר שעבד יותר מעשור בכמה מהיקבים המובילים בארץ. את היקב המשפחתי הוא הקים ב-2005 כיקב בוטיק Estate Winer המייצר כ-4000 בקבוקי יין בשנה, כשכל העבודות בכרם וביקב מתבצעות על ידי בני המשפחה והענבים נבצרים בבציר ידני וסלקטיבי במספר שורות שעברו דילול מיוחד (לשם הקטנת כמות הפרי) במטרה להגביר את הטעם ואת הצבע האופייניים לזן שיראז.

 

מלבד היין, מזקקים ביקב גראפה וערק באמצעות מזקקת נחושת כפרית, צרפתית מסורתית (ALAMBIC) בתהליך תסיסה טבעית של ענבי יין לבנים שנבצרים בבציר מאוחר (LATE HARVEST). הענבים נסחטים בעדינות, מותססים ללא תוספים ומזוקקים פעם אחת לייצור גראפה או שלוש פעמים בתוספת זרעי אניס, לייצור של ערק. ערק של ״סריג״ זכה במדליית כסף בתחרות ״טרבינו״ ואת יינות היקב ניתן לקנות אך ורק ביקב או במרכז המבקרים אשר צופה אל אחד האזורים היותר יפים של עמק יזרעאל.

 

יינות היקב

ב״סריג״ מייצרים יינות מרסלן מהכלאה בין קברנה סובניון לגרנש שאוקלם בארץ לראשונה על ידי המשק סריג ב-2007, יין gsm מענבים הגדלים במשק, יין רוזה מענבי גרנאש וכאמור מלבד היין מזקקים ביקב גם גראפה וערק.

 

רחוב הגפן משק 33 מרחביה, אמיר 054-9004979, לא כשר

מרכז המבקרים פתוח בתיאום מראש

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יין ישראלי איכותי
צילום: shutterstock
מומלצים