שתף קטע נבחר

אין מקום לטנקים: קרב מבית לבית במוסול

צבא עיראק נכנס למערב העיר הגדולה ביותר שכבש דאעש - ושם צפויה לו המלחמה הקשה מכולן. 750,000 אזרחים נצורים - והממשלה קוראת להם להישאר בבתים: הרחובות צרים, משוריינים לא ייכנסו - והקרב האכזרי יהיה פנים אל פנים

כוחות הביטחון של עיראק ממשיכים בשעות אלה את המלחמה נגד דאעש בחלקה המערבי של העיר הענקית מוסול – העיר השנייה בגודלה בעיראק והגדולה ביותר שהצליח דאעש לכבוש במדינה הזו. אחרי שהכוחות העיראקיים שחררו את מזרח העיר ניצב בפניהם אתגר מורכב וקשה הרבה יותר במערבה: גורמים בינלאומיים מזהירים כי עבור האוכלוסייה האזרחית שם מתחיל כעת השלב המסוכן ביותר של הלחימה.

 

אתמול (יום ו') נכנסו הכוחות העיראקיים לשכונה ראשונה במערב מוסול, והם תקפו אותה מכמה חזיתות. הם השתלטו על נמל התעופה של מוסול ועל בסיס צבאי גדול בדרום-מערב העיר, ואנשי המשטרה הפדרלית של עיראק ירו מקצהו של נמל התעופה מטחים של פצצות מרגמה לעבר אזור השליטה של דאעש. בנמל התעופה ששחררו מידי דאעש גילו הכוחות העיראקיים מראות של הרס מוחלט: מסלולי ההמראה והנחיתה ומגדלי הפיקוח הוחרבו, ואנשי דאעש הטמינו בו לפני נסיגתם מטעני חבלה.

הלחימה במוסול, אתמול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלחימה במוסול, אתמול(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מיד עם כניסתם של כוחות הביטחון העיראקיים לשכונת מאמון שבמערב העיר הם נתקלו בהתנגדות עזה של אנשי דאעש. לחימה קשה מצד דאעש דווחה גם בחזיתות אחרות. מפקד משטרת עיראק חיידר אל-מטורי סיפר כי כוחותיו נאלצו לעבור תלי עפר ומחסומי בטון שהציב דאעש כדי להקשות על התקדמותם. "היו קרבות קשים. התמודדנו עם מכוניות תופת, מחבלים מתאבדים וירי פצצות מרגמה", סיפר אל-מטורי. "הקרב הצפוי לנו יהיה קשה ומסובך משום שמדובר בסביבה אזרחית. אלה יהיו קרבות רחוב".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אל-מטורי טען ששישה מאנשי הכוחות העיראקיים נפצעו, בהם שני קצינים, אבל לפי דיווחים של כתבים זרים מהאזור יש גם הרוגים בקרב הלוחמים העיראקיים. צבא עיראק אינו נוהג לפרסם נתונים רשמיים על נפגעים בשורותיו.

 

ההתקדמות העיראקית הושגה יום אחרי שכוחות מיוחדים הצטרפו ללחימה במערב מוסול. "כוחות התנועה העממית", ארגון גג של מיליציות שיעיות הזוכות לגיבוי מהממשלה, מאבטח את הכוחות בדרכים הראשיות במערב מוסול. נמל התעופה והבסיס הצבאי שכבשו הכוחות העיראקיים יהיו חיוניים מאוד להמשך הלחימה וישמשו עבור צבא עיראק בסיס אם.

 

המבצע הגדול של עיראק לשחרור מוסול החל לפני שלושה חודשים, ובחודש שעבר הכריזה עיראק כי מזרח העיר שוחרר לגמרי. במבצע לשחרור מוסול משתתפים כ-100 אלף חיילים עיראקים, אנשי מיליציה ולוחמים משבטים סוניים המשתפים פעולה עם ממשלת עיראק. הקואליציה הבינלאומית מסייעת לה בחיפוי מהאוויר ובייעוץ ואימונים בקרקע.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

האו"ם מעריך שכ-750 אלף אזרחים לכודים במערב מוסול. לפי שעה לא דווח על פליטים רבים הנמלטים משם, אולם עובדה זו נובעת כנראה מכך שהכוחות העיראקיים טרם נכנסו ללבן של השכונות המיושבות ביותר באזור הכבוש. הקרב על מערב מוסול צפוי להיות הקשה ביותר שהזדמן להם עד כה בשל הצפיפות, בשל היותן של השכונות עתיקות ובשל העובדה שהרחובות צרים מאוד ומקשים על הלחימה. טנקים וכלי רכב משוריינים אינם יכולים לעבור ברחובות הצרים האלה.

 

ממשלת עיראק קוראת לתושבים במערב מוסול להישאר בבתים, אבל יש מי שכבר נקלעו לקו האש. ג'מאל עבד א-נאסר, בן 14, נורה ברגלו על-ידי מחבלי דאעש שפשטו על ביתו והשתמשו בו כעמדה צבאית שממנה הם מנסים לצלוף בחיילי צבא עיראק. הוא הצליח להגיע לחיילים והם חיטאו את פצעיו וחבשו אותם. כתב של סוכנות הידיעות רויטרס ראה כעשרה אזרחים נמלטים ממערב העיר לעבר חיילי צבא עיראק.

 

אובדן מוסול יהיה מכה קשה ל"חליפות האיסלאמית" שעליה הכריז דאעש ב-2014, אבל יש לזכור כי הארגון עדיין שולט בשטחים גדולים בסוריה השכנה ובחלקים מצפון עיראק וממערבה. משם הוא יכול להמשיך לנהל מלחמת גרילה בתוך עיראק וליזום מתקפות טרור במדינות המערב.


פורסם לראשונה 24/02/2017 22:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
צבא עיראק נכנס למערב מוסול
צילום: AFP
מומלצים