שתף קטע נבחר

"שביתת לידה". המדינה שמוותרת על ילדים

שיעור הילודה הנמוך מטריד מדינות רבות בעולם, אך נראה שדרום קוריאה חווה משבר של ממש. עם 1.2 ילדים בלבד למשפחה היא הגיעה למקום האחרון בעולם. הדרישות התובעניות של החברה מנשים, שהובילו למקרים של מוות מעודף עבודה, יצרו מגמה שמכונה "שביתת לידה" וצוברת תאוצה

הניסיון להעלות את שיעור הילודה הנמוך בעולם נמצא ברשימת המשימות של משרד הרווחה של דרום קוריאה. המוות של עובדת במשרד הרווחה, שהתישה את עצמה בעבודה, ממחיש כמה האתגר הזה קשה.

 

מותה של העובדת בת ה-34, אם לשלושה, מתה כשבוע אחרי שחזרה מחופשת הלידה ושבה לשגרה של 12 שעות עבודה ביום. העובדת חזרה לעבוד בשבת, וביום ראשון התייצבה במשרד כבר בחמש בבוקר כדי לסיים מוקדם ולטפל בילדים. באותו יום עברה התקף לב והלכה לעולמה.

 קים יו-מי עם הילדים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קים יו-מי עם הילדים(צילום: AFP)

מותה של העובדת גרם לחשבון נפש עמוק בנוגע לקשיים שעומדים בפני נשות הקריירה שצריכות להוכיח את עצמן בסביבה גברית, במדינה שנואשת להעלות את שיעור הילודה. לאחר מותה של עובדת משרד הרווחה המשרד אסר על עבודה בשבתות וקרא לא לעבוד שעות נוספות.

 

מספר הילדים הממוצע במשפחה בדרום קוריאה נמצא בירידה כבר שנים ובדירוג האחרון של הבנק העולמי הגיע לשפל של 1.2 - הנמוך בעולם. המומחים קוראים לתופעה "שביתת לידה".

 

"זו בדיקות המציאות של כל האמהות העובדות", אומרת קים יו-מי, מהנדסת מערכות מידע בת 37 שלה שתי בנות קטנות. בניגוד לרוב הדרום קוריאנים קים דווקא מנצלת חופשה שנתית להורים שמממנת הממשלה. מאז 2006 השקיעו הרשויות כ-88 מיליארד דולר במאות מיזמים ותוכניות שיעודדו את הדרום קוריאנים להתחתן בגיל צעיר ולהקים משפחות מרובות ילדים. הן לא הצליחו.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

קים אומרת שהיא "בת מזל" שנתנו לה לחזור לעבוד. "לפחות המעסיק שלי לא בעט אותי החוצה כשביקשתי חופשת לידה", היא אומרת. "בעבר היו אומרים לעובדות כמוני 'לכו הביתה ואל תחזרו לעולם". כשחזרה למשרד אחרי חופשת הלידה הראשונה שלה היא בדרך כלל נשארה במשרד עד 21:00, ולא נשאר לה מספיק זמן להקריא לילד סיפור לפני השינה. "לשבת עם הילד שלי, לשחק איתו ולאכול יחד ארוחת ערב היה חלום".

 

האב מקדיש 40 דקות ביום לטיפול בילדים. האם: שלוש שעות

הדרום קוריאנים עובדים בממוצע 2,113 שעות בשנה – מקום שני במדינות ה-OECD אחרי מכסיקו. הממוצע הוא 1,766 שעות. מחקרים מקומיים מראים שהם עובדים אפילו יותר. בדרום קוריאה, כמו ביפן, יש דיווחים שכיחים על "מוות מעבודת יתר". במקביל, במשפחות שבהן שני ההורים עובדים, האבא מקדיש בממוצע רק 40 דקות ביום למטלות הבית ולטיפול בילדים. האם: שלוש שעות.

 

הרוב המכריע של התינוקות בדרום קוריאה אמנם נולדים לזוגות נשואים, אך שיעור הילודה נמצא בירידה עקבית והגיע לשפל של 5.9 ל-1,000 איש בשנה שעברה. "מדרום קוריאנית מצפים להיות אשת קריירה ביום ועקרת בית מסורתית כשהיא חוזרת הביתה בערב. אז למה להתחתן?", אומרת לי נה-יונג, פרופסורית לסוציולוגיה מסיאול.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
   

"באווירה הזו אני לא אופתע אם מספר הנשים שמתות מעודף עבודה רק יגדל", היא מוסיפה. לי מספרת כי "המגמה בקרב נשים צעירות, שנקראת 'שביתת לידה' או 'שביתת נישואים', היא אחראית מאוד. בחירה רציונאלית עבורן כדי לשרוד חברתית וכלכלית".

 

דרום קוריאה אמנם נחשבת למדינה פטריארכלית אך מספר הנשים שמגיעות לעמדות מפתח רק הולך וגדל. חוסר במשאבים ובמוסדות שיקלו על הנשים, דוגמת מעונות יום במחירים שפויים, גורם לחלק מהאמהות לזנוח את הקריירה ולהישאר בבית עם הילדים.

 

במאמר המערכת של העיתון דונג א-אילבו נכתב כי בעיית שיעור הילודה לא תיפתר ללא שינוי בגישה, ולכן יש להפסיק לראות בנשים "כלים לעשיית ילדים". עורכי העיתון כתבו: "האם נשים ישמחו ללדת בחברה שבה אמא שחוזרת לעבוד מחופשת לידה מתה? לא. הן חכמות מדי בשביל לעשות את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מאות תוכניות לפתור את המשבר לא צלחו
צילום: AFP
מומלצים