שתף קטע נבחר

פרופ' שכטמן לא הורשה לדבר בדיון על האמוניה: "10 טונות של תרסיס יהרגו כל חי"

לאחר שלא הורשה לדבר בדיון על עתיד מכל האמוניה בחיפה, אמר חתן פרס נובל בכימיה פרופ' דן שכטמן: "מה שרציתי לומר לשופטת הוא שאין דרך להעריך, מתי יגיע מחבל ויירה את הטיל. האסון במקרה שכזה יהיה בלתי ניתן לתיאור"

 

 

חתן פרס נובל בכימיה, פרופ' דן שכטמן מהטכניון, עזב היום (א') את אולם בית המשפט המחוזי שבו התקיים הדיון בדבר סגירת מכל האמוניה - לאחר שהשופטת תמר שרון נתנאל לא איפשרה לו לדבר בדיון. "מה שרציתי לומר לשופטת הוא שאין דרך להעריך מתי יגיע מחבל ויירה את הטיל. האסון במקרה שכזה יהיה בלתי ניתן לתיאור. זו לא תהיה דליפת אמוניה. זה 10 טונות של תרסיס אמוניה שיתרומם באוויר, יזרום עם הרוח ויהרוג כל חי שנמצא בדרך".

 

פרופ' שכטמן הוא אחד מעשרת המומחים הבינלאומיים שעומדים מאחורי הדו"ח על סכנות מכל האמוניה, שהגישה עיריית חיפה במסגרת ההליך לסגירת המתקן. בקבוצת המדענים גם פרופ' אהוד קינן, נשיא החברה הישראלית לכימיה. השניים הגיעו לדיון הטעון עם ראש העיר חיפה יונה יהב וראש העיר קריית מוצקין חיים צורי. בשלב מסוים בדיון איימה השופטת להרחיק את יהב מהאולם לאחר שקרא קריאות ביניים.

לא הורשה לדבר. פרופסור דן שכטמן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא הורשה לדבר. פרופסור דן שכטמן(צילום: AFP)
 

אחר הצהריים אמר כי ביקש לומר באולם דברים הסותרים את הטענות של מפעל חיפה כימיקלים, מפעילת המכל. "הערכת סיכונים מורכבת מהסיכוי שאירוע או אסון מסוים יקרה, כפול הנזק שהוא מסוגל לקרות. בחברה טוענים שהסיכוי שמשהו כזה יקרה הוא נמוך מאוד, והן מסתמכים גם על חוות הדעת של המועצה לביטחון לאומי ועוד". שכטמן טוען כי הסיכון גבוה בהרבה.

 

בשיחה עם ynet אמר עם זאת, כי להערכתו, החלטת השופטת שלא לשמוע את דבריו אינה מעידה בהכרח שתאפשר את פעילות המכל. "היא פשוט רצתה שלא תהיה תואנה לעורכי הדין של החברה, לומר שנתנו למישהו שהוא לא עורך דין לדבר באולם", אמר.

 

ההפגנה הסוערת בחיפה, הבוקר (צילום: עיריית חיפה) (צילום: עיריית חיפה)
ההפגנה הסוערת בחיפה, הבוקר(צילום: עיריית חיפה)

 (צילום: עיריית חיפה) (צילום: עיריית חיפה)
(צילום: עיריית חיפה)

"גם אם יהיו 1,000 קורבנות - מדובר באסון לאומי שלא ניתן לקבל"

במהלך הדיון ציינה השופטת תמר שרון נתנאל כי מכל חוות הדעת שצוינו עולה הסתברות לאסון מכל האמוניה. לדבריה, גם חוות דעת שקובעת כי מספר הקורבנות יהיה "רק" 1,000 הרוגים אינה מתקבלת על הדעת.

 

"קיימת הסתברות כלשהי לכך שיקרה איזה תרחיש שבו תדלוף אמוניה - בין אם מאוניה עקב תאונה, או חבלה כזו או אחרת. המכל, גם אם הוא ממוגן הכי טוב שיכול להיות, וגם אם סומכים על פיקוד העורף, עדיין יכולה לקרות בו תקלה, וכבר היו דברים מעולם", אמרה השופטת והוסיפה: "יכולה להתרחש רעידת אדמה, ואנו נמצאים באזור שצפויות להתרחש בו רעידות אדמה. אז אפשרות סבירות להתרחשות משהו שיגרום לדליפת אמוניה, כולם מסכימים שקיימת".

 

 (צילום: ראובן כהן דוברות עיריית חיפה) (צילום: ראובן כהן דוברות עיריית חיפה)
(צילום: ראובן כהן דוברות עיריית חיפה)

 (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
(צילום: גיל נחושתן)

"ההבדל הוא בהערכה מהו שיעור הסבירות. אלה אומרים עלול להתרחש בסבירות גבוהה, ואלו אומרים, כולל המדינה, עלול להתרחש בסבירות נמוכה. אפילו אם אקבל סבירות נמוכה מאוד, זה לא אפס, הסבירות קיימת", הבהירה.

 

"כשפונים לחלק השני של המשוואה, מה יקרה אם חלילה תהיה דליפה משמעותית של אמוניה - על רעילות הגז לא צריך לדבר, זה ברור. מדובר בכמויות גדולות וגם כאן יש מחלוקת לגבי כמה אנשים עלולים להיפגע. יש הערכת סיכונים בחוות הדעת של פרופ' קינן וגם בדו"ח, אבל חוות הדעת של חברת 'הזמט', שהיא הצד שכנגד כביכול, ולפיה ההערכה של פרופ' קינן והמומחים מופרזת מאוד, אומרת שלכל היותר מדובר באחוז ממה שהם אומרים. אז גם אם נקבל שזה רק 1,000, שזה הצד הכי נמוך, זה אסון בקנה מידה לאומי שאי אפשר לקבל".

 

הבוקר הפגינו כ-3,000 בני אדם מול בית המשפט המחוזי בחיפה. "אנחנו אומרים 'די' למכל הזה", צעקו המפגינים. "הגענו כדי שיעפו את כל המפעלים הפטרוכימיים", צעקה אחת המפגינות. "אנחנו חולים בסרטן!", התריעה. אחר אמר: "אנחנו אומרים די למחדל הזה". גם מבית הספר הראלי הגיעו תלמידים. "אני אוהב את העיר, אני רוצה להמשיך לחיות פה, אבל לא נוכל לעשות זאת אם המכל יישאר", אמר אחד מהם. "העם דורש אמוניה לגרש", המשיכו לצעוק המוחים ברקע.

 

כמו כן, מועצת התלמידים והנוער הארצית השביתה לארבע שעות את הלימודים בחטיבות הביניים ובתיכונים בחיפה, בקריית אתא, בקריית מוצקין, בקריית ביאליק, בקריית ים, בנשר, בטירת כרמל ובמועצה האזורית זבולון. הלימודים החלו בשעה 12:00. השביתה נועדה לאפשר לתלמידים להשתתף בהפגנה. בסך הכול שבתו 33,210 תלמידים.

 

 

חנן יזדי, יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית, אמר: "מכל האמוניה הוא פצצת זמן מתקתקת. אסור לנו לתת לסכנה הכבירה הזאת להמשיך לשכון בלב לבו של אזור המאוכלס בתושבים רבים. בני הנוער במדינת ישראל קוראים לסגירת מכל האמוניה במיידי".

 

נוי קריאף, יו"ר מועצת התלמידים והנוער של מחוז חיפה, אמרה: "מכל האמוניה מסכן ומאיים על מאות אלפי אזרחים הגרים ברשויות שונות כאן במחוז חיפה. אני קוראת לבני הנוער לשאול את השאלות הקשות, ליצור שיח, להיות מעורבים בצורה פעילה ולצאת להפגין בעד הוצאת מכל האמוניה מחיפה".

 

ראש העיר חיפה יונה יהב הודה בתום הדיון לתושבים ולתלמידים שהגיעו להפגין מול בית המשפט. "אני מקווה שביום שלישי תתקבל החלטה, שעל חיפה כימיקלים לרוקן את המכל ולסגור אותו. לא נפסיק עד שיסולק מערך האמוניה, וחייבים לעבור לשלב הבא - מניעת הרחבת בז"ן וצמצום הפליטות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
סכנה לחיפה ממכל האמוניה
צילום: AFP
מומלצים