שתף קטע נבחר

"לבנק ישראל אין כלים לעצור את התחזקות השקל"

המטבע הישראלי עולה ב-0.6% מול האירו ו-0.5% מול הדולר, ונסחר תמורת 3.9 שקלים לאירו, ו-3.68 שקלים לדולר. מיטב דש: "במצב הנוכחי, אין סיכוי שבנק ישראל ילך להרפתקה של ריבית שלילית או רכישות האג"ח"

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול המטבעות המובילים בעולם, כאשר היום (ב') הוא מוסיף 0.6% מול האירו ו-0.5% מול הדולר, ונסחר תמורת 3.9 שקלים לאירו, ו-3.68 שקלים לדולר.

 

המשך התחזקות השקל, בעיקר מול המטבעות המובילים בעולם, מעורר שוב את הדיון "מה לעשות?". אלכס ז'בזינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, סבור שחיפוש הפתרונות אצל בנק ישראל לא יועילו: "במצב הכלכלי הנוכחי, הסיכוי שבנק ישראל ילך להרפתקה כמו הורדת הריבית מ-0.1% לרמה שלילית, או לבצע רכישות אג"ח הוא די זניח".

 

זבז'ינסקי מעריך שהשקל עשוי להיחלש מול הדולר במידה והריבית של הבנק מרכזי האמריקאי (הפדרל ריזרב) תעלה, וככל שהתוכניות הכלכליות של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ ירקמו עור וגידים. השקל עשוי להתחזק מול האירו במידה והסיכונים הפוליטיים לא יפגעו בכלכלה ובשווקים.

 

בכדי למנוע את התחזקתו של השקל ולסייע ליצואנים, בנק ישראל התערב בשנים האחרונות פעמים רבות בשוק המט"ח, באמצעות רכישת כמויות גדולות של דולרים. הכלכלן של מיטב דש מאמין שהפתרונות לתמיכה במגזר היצואני נמצאים בכלים פחות מיידים הקשורים לשיפור בסביבה העסקית בישראל.

 

לדבריו, "ישראל נמצאת במקום ה-52 והלא מחמיא בסקר 'Doing Business' של הבנק העולמי, ובמקום ה-24 במדד התחרותיות של הפורום הכלכלי העולמי. בנטרול הפרמטרים הקשורים למגזר הטכנולוגיה, המיקום של ישראל היה גרוע בהרבה. שיפור מצבה של ישראל ב-'קלות עשיית העסקים' על ידי הפחתת הרגלוציה יכול לסייע ליצואנים הישראליים בהתמודדות מול התחזקותו של השקל".

 

הבנק המרכזי הישראלי, בראשותה של ד"ר קרנית פלוג, צפוי לפרסם היום בשעה 16:00 את החלטתו בנוגע לריבית הרצויה במשק לחודש הקרוב. ז'בז'ינסקי סבור שבנק ישראל לא צפוי לנקוט בצעדים כלשהם ושהתחזקתו של השקל מרחיקה עוד יותר את המועד האפשרי של העלאת הריבית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים