שתף קטע נבחר

החודש ה-25 ברציפות: בנק ישראל השאיר את הריבית ברמה של 0.1%

ייסוף השקל מול סל המטבעות, ובעיקר מול הדולר, מהווה בין השאר תמריץ שלילי להעלאת ריבית. הודעת הריבית היום היא האחרונה במתכונת הנוכחית, העדכון הבא יהיה ב-6 באפריל במסגרת שמונה הודעות הריבית השנתיות

בנק ישראל השאיר את הריבית במשק לחודש מרס על 0.1%, כך הודיעה היום (ב') הוועדה המוניטרית של הבנק, בראשות הנגידה קרנית פלוג. מדובר בחודש ה-25 בו הריבית נותרה על שיעור זה.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

צעדו של הבנק אמנם היה צפוי, אך הוא סמלי משום שמדובר בפעם האחרונה בה הודעת הריבית של בנק ישראל נעשית באופן חודשי. למעשה הריבית הנוכחית כבר תהיה תקפה עד להודעת הריבית הבאה ב-6 באפריל. למעשה, החל מהיום הבנק יעבור להודעות ריבית של 8 פעמים בשנה במקום 12 כיום.

  

הודעת הריבית של הבנק לא הפתיעה כאמור איש. הוויכוח היחיד בנוגע לריבית בקרב אנשי שוק ההון, הוא האם הבנק יעלה את הריבית בסוף השנה הנוכחית או יחכה ל-2018. גם חטיבת המחקר של בנק ישראל צופה כי העלאת ריבית תתבצע רק לקראת סוף השנה.

 

ייסוף השקל מול סל המטבעות, ובעיקר מול הדולר, מהווה גם הוא תמריץ שלילי לבנק ישראל להעלאת ריבית. זאת משום שריבית גבוהה יותר רק תחזק את השקל עוד יותר, ותפעל נגד הניסיון של בנק ישראל להחליש מעט את השקל באמצעות רכישות של מיליארדי דולרים בשנה. גם הירידה במדד המחירים לצרכן שנרשמה בינואר, והמדד השלילי הצפוי גם בפברואר, בוודאי לא תומכים בהעלאת הריבית.

 

אבל מנגד, מתחזקים הכוחות שקוראים לבנק להעלות את הריבית, שלא השתנתה מאז מרס 2015. התומכים במהלך סבורים כי משום שהתחזית לאינפלציה לשנה הנוכחית מתקרבת ל-1%, שהוא הגבול התחתון של היעד של בנק ישראל, ומשום שהאבטלה במשק ממשיכה להיות נמוכה מאוד, רק השקל לבדו נותר סיבה לשמור על ריבית נמוכה מאוד.

 

במלים אחרות, גם אם השקל יתחזק הייצוא אמנם ייפגע אבל בתמורה הייבוא יוזל, ומכיוון והייצואנים כבר רגילים לשקל חזק הם יוכלו להתמודד בצורה סבירה עם השינוי. עם זאת, על פי הערכות של המועצה הלאומית לכלכלה, הפסקת ההתערבות של בנק ישראל בשוק המט"ח - השקולה להעלאת ריבית - תביא לפיטורים של כ-20 אלף איש ממפעלי הייצוא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים