שתף קטע נבחר

מתקשים לישון? בידקו את הצבע של החדר

הצבעים שמשפעים על ההתנהגות שלנו: הצבע האדום מעורר תיאבון, הכחול - מרגיע והלבן - נותן אופטימיות ותקווה. מעצבת מסבירה למה הצבעים משפיעים על התפקוד שלנו, מאיזה צבעים מומלץ להמנע כאשר יש לנו קשיים בשינה, לדוגמא ונותנת ארבע המלצות ליצירת חלל אופטימלי לגיל מבוגר

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

הצבע הוא לא רק טעם אישי. רבים אינם מייחסים לכך חשיבות אבל לצבעים שסביבנו יש השפעה רבה על מצב הרוח שלנו, ההתנהגות והאווירה בכל חדר בבית. במיוחד בגיל מבוגר שבו רבים מבלים שעות רבות בבית, הראייה נחלשת, החוזק הפיזי עשוי לרדת ולעיתים כך גם מצב הרוח לצבע ולחלל יש השפעה. 

 

בבואנו לבחור צבעים חשוב לא לבחור את הצבעים מתוך שיקולים אסתטיים בלבד אלא להתייחס להשפעה העמוקה של הצבע על הנפש וליכולתו הנסתרת לשנות מצב רוח ודפוסי התנהגות. לאורח החיים של בני הגיל השלישי מתאימים צבעים שונים מאלה שמתאימים לזוג צעיר עם ילדים נמרצים. התגובה לצבע היא פיזיולוגית, כמו הנשימה, מדובר ביכולת אנושית שהתפתחה בעזרת העיניים, חוש הראייה ובפענוח של המוח האנושי. בדיוק כמו שכשאנחנו רואים פרי, צבעו עוזר לנו להחליט האם הוא בשל וטעים, כך גם הצבע סביבנו עוזר לנו לגבש הרגשה ותחושה אישית.

 

מאחר שבני גיל הזהב מבלים שעות מרובות בבית, חשוב שהבית יהיה נעים לשהות ארוכה, מרגיע, מזמין וחם. כמובן שרבים מהם מארחים בני משפחה, קרובים וחברים ולכן הצבע צריך להתאים גם לאירוח.

 

עוד במדור 60 פלוס:

6 כללים לתזונה נכונה של נשים שעברו את גיל 60

צפו ובצעו: 10 אימונים פשוטים לחיזוק הגוף - שחשובים בגיל מבוגר

איך לשפץ בלבן ולהתאים למשפחה?

 

 

לא רק טעם אישי כי אם השפעה על התנהגות ומצב רוח (צילום: ניר עצמון) (צילום: ניר עצמון)
לא רק טעם אישי כי אם השפעה על התנהגות ומצב רוח(צילום: ניר עצמון)
 

 

התחושות שמעוררים הצבעים 

משחר ההיסטוריה לצבעים יש תפקיד חשוב בהשפעה על הגוף והנפש. צבע הוא תחושה סובייקטיבית הנוצרת במוח כשהוא קולט מידע ויזואלי מהעין.

 

קיימים מיליוני צבעים וגוונים, ולכל אחד מהם השפעה שונה. נתייחס לשלושת צבעי היסוד: צהוב, כחול ואדום ולעוד כמה צבעים פופולאריים בצביעת חללים, כשבראשם הצבע הלבן.

 

לא מומלץ - שימוש באדום בחדר השינה  (צילום: ניר עצמון) (צילום: ניר עצמון)
לא מומלץ - שימוש באדום בחדר השינה (צילום: ניר עצמון)
 

צהוב-אדום: ממריץ דופק ונשימה

הצבעים צהוב, אדום וגם כתום נחשבים לצבעים "חמים" ומעוררים תגובה פיזיולוגית ולכן לא כדאי לבחור בהם בחדר השינה ואזורי המנוחה של בני הגיל השלישי.

 

הוכח במחקרים שהצבע האדום גורם לגירוי פיזיולוגי, להמרצת חילוף חומרים, לדופק מואץ, נשימה מואצת ועליה בלחץ הדם. מדובר בצבע שבולט לעין ומזוהה עם כוח, מלחמה וסכנה.

 

הצבע האדום מעורר תגובה רגשית חזקה, לכן שימוש בצבע האדום חייב להיעשות בתבונה ומינונים נמוכים במיוחד בחללים של בני הגיל המבוגר.

 

במידה וכן יש רצון לשלב צבעים חמים בבית כדאי לשלבם באזורים שבהם רוצים ליצור "אקטיביות" כמו למשל באזור המטבח או פינת האוכל. בחדרי השינה בהם נרצה ליצור אזור רגוע ושליו הצבעים החמים אינם מומלצים, במיוחד בקרב בני הגיל השלישי שרבים מהם סובלים מקשיי הירדמות ושינה. כמובן שעם הורדת המינון בשילוב עם גוונים קרים, או ערבוב עם צבע לבן ההשפעה של הגוון פוחתת וניתן לשלב.

 

ניתן לראות זאת בהבדל בין קיר אדום בוהק, לבין קיר ורוד בהיר שהוא כמובן, צבע אדום עם הרבה לבן. גם אם נבחר את הורוד הבהיר, נשלב אותו בעדינות בסלון או בחדר הרחצה. אם נרצה בכל זאת לשלב צבע חם בחדר השנה, עדיף להשתמש בגוונים פסטליים.

 

סגלגל שנחשב לצבע קר במינון נכון יוצר שלווה (צילום: ניר עצמון) (צילום: ניר עצמון)
סגלגל שנחשב לצבע קר במינון נכון יוצר שלווה(צילום: ניר עצמון)

 

כחול-סגול: יוצרים רוגע

הצבע הכחול, הסגול, ואפילו הירוק נחשבים כצבעים "קרים" ששילובם במינון נכון, גורם לרוגע ושלווה. מבחינה פיזיולוגית, צבעים אלה יוצרים האטה והפחתה של תגובות ותנועות. אם נרצה ליצור בחדר השינה אווירה מרגיעה, ניתן להשתמש באחד מהגוונים הקרים.

 

כמו הצבעים החמים, גם ההשפעה של הצבעים הקרים יורדת ככל שעוצמת הגוון פוחתת, כמו ההבדל בין כחול חזק ועמוק, לעומת תכלת עדין.

 

ההבנה של עולם הצבעים והשפעתו עלינו, יכולה לעזור בכל תחומי החיים, מסעדות לדוגמא, מעוצבות לרוב בגוונים חמים כדי לעודד תאבון, ולכן כשאנו מעצבים חלל שבו מתגוררים מבוגרים, לא כדאי לבחור צבע שידכא תאבון ויגרום לריחוק והאטה, אלא ההפך, לצבע שיעורר חשק.

 

לבן שיוצר תחושה של ניקיון ואופטימיות (צילום: ניר עצמון) (צילום: ניר עצמון)
לבן שיוצר תחושה של ניקיון ואופטימיות(צילום: ניר עצמון)
  

לבן: גוון חיובי ואופטימי

הצבע הלבן נתפס עוד מימי בראשית כצבע טהור וחיובי. גוונים לבנים גורמים לתקווה, שמחה, תחושה של ניקיון, טהרה ואופטימיות.

 

מדובר בצבע ניטרלי שמתמזג עם הסביבה ונתפס כ"ברירת מחדל" במרבית החללים. למרות שמדובר בצבע בהיר, אם משלבים בתוכו מעט מהגוונים "החמים", הוא נתפס כצבע "חם" שיוצר אווירה נעימה.

 

נגיעות של צבע בחלל רגוע (צילום: ניר עצמון) (צילום: ניר עצמון)
נגיעות של צבע בחלל רגוע(צילום: ניר עצמון)
 

4 המלצות ליצירת חלל אופטימלי

לכו על הבהירים: צבע הוא אמנם עניין של טעם, אך יש גוונים שבאופן כמעט אוטומטי משפיעים על האווירה בחלל, לטוב ולרע. גוונים בהירים וטבעיים, יגרמו לתחושת רוגע ושלווה ולכן הם המומלצים ביותר.

 

השימוש בצבעים חזקים ודומיננטיים צריך להיות בהתאמה לעיצוב הבית ולאישיות הדיירים. ככל שהצבע בוהק יותר כך הוא מעורר תגובה חזקה יותר ולכן צריך לקחת זאת בחשבון בבואכם לבחור את הצבעים. כמובן שניתן לשלב גוונים שונים של לבנים עם צבעים חזקים יותר, אך כדאי להישאר בפלטה מצומצמת יחסית של עד 3-4 גוונים ולא להגזים בצבעוניות.

 

 קווים נקיים: כדי ליצור אווריריות בדירה כדאי לתכנן את החלל כמה שיותר "נקי", עם צבעים שמתמזגים בקירות, ולבחור צורות גאומטריות פשוטות כדי ליצור שפה מיוחדת.

 

חשוב להיצמד למספר מצומצם של צורות גיאומטריות, מפני שיותר מדי צבעים ומגוון גדול מדי של דוגמאות, עלול לגרום לריצוד העיניים ולהפוך את השהות בחלל ללא נעימה לבני הגיל השלישי.

 

התאמת הצבע לפונקציית החלל: לכל חלל מטרה שונה; סלון, מטבח, פינת אוכל, חדר שינה, חדר רחצה, פינת עבודה, פינת טלוויזיה, חדר אורחים ועוד. אם בוחרים בגוון קצת יותר עז מהגוונים הלבנים, כדאי להתאים אותו למטרה ולשלב אותו למשל במטבח או בסלון ולא בחדר השינה, כדי לא לגרום לעוררות או תחושה שאינה מרגיעה בעת השינה.

 

כמו כן, אם רוצים לתחום פינת קריאה בסלון הביתי לדוגמא, ניתן להגביר מעט את עוצמת הגוון באותה פינה כדי לבדל אותה משאר האזורים בחדר. לפינת קריאה, נתאים יותר גוונים "קרים" כדי ליצור אווירה רגועה.

 

לא רק צבע- בטיחות מעל הכל: למעט הצבעים שנבחר לחדר, חשוב לשים לב שהחלל יהיה בטוח ונוח, פתחי הדלת צריכים להיות רחבים, הרצפה ישרה ללא בליטות והעיצוב בכללותו צריך להיות פונקציונאלי ואסתטי במקביל.

 

עם ההתבגרות יש רצון להתרפק על העבר, לזכור את שהיה ולתת למחשבות להפליג. לכן, חשוב "להאניש" את החלל, לתת לו את הטאצ' הפרטי כדי שמי שגר בו, ירגיש תחושה של בית. לצבעים יש חלק משמעותי בכך, הם עוטפים את התמונות שעל הקיר, את הריהוט ואת האגרטל שעל המזנון. כל צבע מעלה במוחו של האדם אסוציאציות, רגשות ותחושות שונות. כמובן שזה משתנה מאדם לאדם ולכן חשוב להקשיב גם לרצונות של הדייר שמתגורר בדירה, ולחשוב כיצד לשלב רצונות אלה, מבלי לפגוע באורח החיים שברצוננו להשיג.

  

הכותבת הינה המעצבת של מותג הצבע BG paint מקבוצת אשטרום

 

לא רק לצבעים יש השפעה על ההתנהגות שלנו צפו איך המוסיקה משפיעה לטובה על חולי האלצהיימר:

 

 

 

הכתבה בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: ניר עצמון
לצבע השפעה על ההתנהגות והנפש
צילום: ניר עצמון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים