שתף קטע נבחר

אושר בטרומית: חופשת הלידה תוארך בשבוע

מילאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית הרפורמה בתקופת הלידה וההורות, במסגרתה חופשת הלידה תוארך ל-15 שבועות כבר במהלך 2017. במהלך חצי השנה הקרובה תיבחן הארכת חופשת הלידה בשבוע נוסף וינתנו הקלות לסטודנטיות ולמאריכות את החופשה מעבר לשלושה חודשים

חופשת הלידה בדרך להארכה: הכנסת אישרה בקריאה טרומית את העלאת חופשת הלידה מ-14 ל-15 שבועות.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

לאחר ששר האוצר, משה כחלון, הקצה 230 מיליון שקל לשם הארכת חופשת הלידה, ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעתה של יו"ר ועדת הרפורמות, ח"כ רחל עזריה (כולנו), ולאחר מכן גם הכנסת אישרה את החוק בקריאה טרומית.

 

כיום, חופשת לידה בישראל אורכת 14 שבועות ובה זכאית היולדת לדמי לידה של 100% בהתאם להכנסותיה בשלושת החודשים שקדמו ללידה. הפעם האחרונה שתקופת הלידה התארכה הייתה מאי 2007, אז עלתה מ-12 ל-14 שבועות. ברפורמה הנוכחית, תוארך חופשת הלידה מ-14 שבועות ל-15 שבועות, כאשר הארכה נוספת ל-16 שבועות תיבחן בעוד כחצי שנה.

 

הנחה במעונות היום והעלאת השיויון בין גברים לנשים

במסגרת הרפורמה, יבוצעו מספר שינויים שיקלו על יולדות. כך לדוגמא, סטודנטיות שנאלצות לחזור ללימודים יוכלו לחלוק את התקופה עם האבות ברגע שהן נדרשות לחזור ללימודים. נוסף לכך, תינתן הנחה במעונות היום עבור הילדים הנמצאים במעון, גם ליולדת שמאריכה עד חצי שנה את התקופה. התיקון נעשה כיוון שלאחר 14 שבועות מתחילת חופשת הלידה האישה אינה מוגדרת כעובדת ולכן אינה זכאית להנחה במעונות היום.

 

שינוי משמעותי נוסף הוא השתתפות האבות בתקופה. כיום אחוזי המיצוי של אבות היוצאים לחופשת לידה כמעט אפסיים ועומדים על 0.4% בקרב האבות. במסגרת הרפורמה, תבוטל ההתניה של מינימום שלושה שבועות לאב, ותצומצם למינימום של שבוע לגבר מה שיאפשר מיצוי גדול יותר וחלוקה שוויונית בתקופת ההורות.

 

הרפורמות הן פרי מסקנות צוות מומחים שייעץ לח"כ רחל עזריה ובחן את נושא חופשת הלידה בישראל. בצוות היו חברים נציגי משרד האוצר, ביטוח לאומי, ומומחים כגון פרופסור מוטי דוליצקי - מומחה ליולדות ורפואת נשים לאחר לידה בביה"ח שיבא בתל השומר, ד"ר אודליה רוזין - כלכלנית בריאות מהמכללה למינהל, רננה שטרן - מומחית לגיל הרך, נאוה שפנר - מנכ"לית '"אמא קדימה" עמותה לשילוב אימהות וקריירה ואסנת ואתורי - מובילת מחאת "חופשת לידה זאת זכות ולא הישרדות".

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

"שוק העבודה אינו מותאם לשני הורים עובדים"

שר האוצר, משה כחלון אמר: "אנחנו ממשיכים במאבק על שיפור רמת החיים של ההורים והאזרח העובד בישראל. רק בשנה האחרונה הפחתנו את מס ההכנסה, הוספנו שני ימי חופשה לכל עובד, הגדלנו את קצבאות הילדים ופתחנו תכנית חיסכון לאומית לכל ילד.

 

"הארכת החופשה היא צעד מבורך ובשורה עבור כל האמהות והאבות. נמשיך במאבק ביוקר המחייה, בצמצום הפערים החברתיים ובפעולות שיגדילו את רווחתם של כלל העובדים בישראל".

 

יו"ר ועדת הרפורמות, ח"כ רחל עזריה (כולנו) אמרה, "הרפורמה בתקופת הלידה יוצאת לדרך הודות לתמיכתו של שר האוצר משה כחלון במהלך, יש כאן בשורה לכל ההורים בישראל. שיעור הילודה בישראל הוא הגבוה ביותר ב-OECD ואחוז תעסוקת הנשים הוא גם כן מהגבוהים אבל שוק העבודה אינו מותאם לכך ששני בני הזוג עובדים.

 

"זה חלק ממהלך לסייע להורים עובדים באתגר של עבודה, פרנסה וגידול ילדים קטנים. הרפורמה תאפשר יותר זמן לתינוקות עם הוריהם, כאשר המחקרים מראים שכל שבוע בתקופה הזו משמעותי להתפתחות התינוק, זו השקעה לטווח הרחוק לחברה הישראלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: עידו ארז
ח"כ רחל עזריה
צילום: עידו ארז
צילום: אוליבייה פיטוסי
שר האוצר, משה כחלון
צילום: אוליבייה פיטוסי
מומלצים