שתף קטע נבחר

זיהמו את שמורת נחל ערוגות - ולא ייענשו

לידי ynet הגיע תיעוד של פגיעה חמורה בשמורת טבע במדבר יהודה, כשמשאיות של חברת פינוי שפכו פסולת בניין - ובכל זאת החברה לא תיענש. הסיבה: השטח מוגדר כ"שמורה הסכמית", אזור הנמצא בשטחי A או B, בהם למנהל האזרחי ולרשות הטבע והגנים אין כל סמכות

 

 

אתר פסולת לא חוקי הוקם באמצע שמורת טבע במדבר יהודה. לידי ynet הגיע תיעוד של פגיעה חמורה בשמורת נחל ערוגות, הנמצא בשטחי יהודה ושומרון, כשמשאיות של חברה העוסקת בפינוי, מיון, טיפול ומיחזור של פסולת בניין, שפכו את הפסולת בלב שמורת הטבע. התמונה, שמתעדת את הזיהום, צולמה לפני מספר חודשים. לפני כחודשיים שוקם האתר על ידי החברה.

 

תיעוד: כך משליכים פסולת בניין באתרים פיראטיים בשטחים

לאן הגיעו שרידי הריסות כיכר דיזנגוף? הפתרון לפסולת הבניין

 

למרות הפעולות המדוברות החברה לא תיענש, כיוון שהשטח מוגדר כ"שמורה הסכמית". מדובר בשטחים שישראל העבירה לרשות הפלסטינית, ועל מנת שלא יבנו באזורים הללו הם הוכרזו כשמורת טבע הסכמית. מדובר בשטחי B, בהם למנהל האזרחי אין כל סמכות. גם לרשות הטבע והגנים, אשר אחראית על השמורות בישראל ומבצעת אכיפה נגד עבריינים סביבתיים, אין כל סמכות באזורים אלה.

מיקום נקודות השלכת הפסולת ()
מיקום נקודות השלכת הפסולת
 

הסמכויות שניתנו למנהל נוגעות רק לשטחי C. בשטח B יש לישראל רק אחריות ביטחונית ולא מוניציפאלית, ואילו בשטחי A אין לישראל סמכות כלל. למרות האמור, ולמרות שלמנהל האזרחי אין סמכויות, בגלל חשיבות הנושא הוא בכל זאת פנה לחברה וביקש שיפסיקו את הזיהום.

הזיהום בנחל ערוגות ()
הזיהום בנחל ערוגות
 

"מדובר בדוגמא מצויינת לסביבה חוצת גבולות", אומר רכז שמירת הטבע של החברה להגנת הטבע ביהודה ושומרון, אריאל פילבר. "בעלי החיים, הביוב וזיהום האוויר משפיעים על שני האזורים, אבל סמכויות האכיפה שונות. נזק סביבתי בשטחי B עובר לשטחי C ואין למדינת ישראל כלים להתמודד עם המפגעים", הוא מספר.

הפסולת מושלכת בלב השמורה ()
הפסולת מושלכת בלב השמורה
 

יש לציין כי לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה, כמות פסולת הבנייה המיוצרת בישראל מגיעה ל-7.5 מיליון טונות בשנה. כ-1.5 מיליון טונות מסולקים מדי שנה באופן לא מוסדר לסביבה, תוך יצירת מפגעים סביבתיים קשים, ביניהם זיהום מי-תהום, זיהום אוויר ואבדן שטחי קרקע ושטחים פתוחים.

 

מהיחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים נמסר: "המנהל האזרחי ומועצת גוש עציון פעלו מול בעל המפעל להפסקת שפיכת הפסולת באתר הפיראטי ושיקום האתר. זאת לאור העובדה כי האתר בתחום שטח B המוגדר כשמורה הסכמית וסמכויות האכיפה במקום מצויות בידי הרשות הפלסטינית.

 

"לאור כך, בעל המפעל ביצע שיקום של האתר, ומאז העבודות במקום נפסקו. ככל שיימצא כי עבודות אלה חודשו, המנהל האזרחי יפעל להפסקתן בהתאם לסמכויות המצויות בידו כפי שעשה במקרה האחרון".

 

למרות פניותינו, הן בטלפון והן במייל, בחברת הפינוי סירבו להגיב. נציג בחברה אמר "אין תגובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים