שתף קטע נבחר

האביב בפתח: כל מה שרציתם לדעת על אלרגיות – ואיך להימנע

החורף אוטוטו נגמר, הטמפרטורות יעלו ועמם גם תופעות האלרגיה הרבות. אז איך מזהים שמדובר באלרגיה ולא בבעיה אחרת, אילו בדיקות רפואיות קיימות לאבחון ואיך מטפלים?

סיום תקופת החורף באופן מסורתי יתרחש ב-21 במרס, אבל האביב כבר מורגש באוויר: הטמפרטורות עולות, פריחת הצמחים תלך ותתפשט ועמה גם תגובות האלרגיה האופייניות לתקופת האביב ובהן נזלת, אדמומיות בעיניים והתקפי אסתמה.

 

אז אילו אלרגיות שכיחות בארץ, האם פרחים אכן גורמים לאלרגיה, כיצד מאבחנים את הבעיה ואיך מקבלים את החיסון שמונע אלרגיות?

 

קראו עוד:

אלרגיה מסכנת חיים: 7 מיתוסים על אלרגיות

כשהמזון עלול להרוג: מה עושים בהתקף אלרגיה?

 

מה זו בעצם אלרגיה?

מדובר בתגובה של מערכת החיסון למרכיבים זרים לגוף. אלה יכולים להיות צמחים, אבק, מזונות ובעצם כמעט כל חומר בעולם שגורם ליצירת נוגדנים שתוקפים את הגוף וגורמים לשרשרת של תגובות.

 

ברוב המקרים האחראים הם מספר מצומצם של צמחים ומזונות: חלב, ביצים, בוטנים, אגוזים, פירות ים, סויה, שומשום טחינה ודגים. תגובות אלרגיות נוספות כוללות אלרגיה לתרופות, לארס דבורים וצרעות ולמגוון חומרים נוספים.

 

מה קורה בגוף בזמן התקף אלרגיה?

הגוף יוצר נוגדנים הקרויים IgE הנמצאים צמודים לקרום תאים הקרויים תאי מאסט (תאי פיטום). בחשיפה חוזרת של המזון לו אלרגי האדם יקשרו האלרגנים במזון אל הנוגדנים שמצויים על פני תאי מאסט ויגרמו לשחרור של חומרים כימיים ובהם היסטמין ומתווכים נוספים.

 

מה התסמינים של אלרגיה?

האלרגיות יכולות להתבטא במגוון רחב מאוד של תסמינים. השכיחים הם אף דולף או גודש באף כלומר הרגשה שהאף "סתום", אדמומיות בעיניים, הפרשה שקופה מהעיניים, פריחה – לרוב נקראת "אורטיקריה" – מעין "איים מורמים" אדומים ומגרדים מעל העור.

 

במקרים קשים יותר מופיעים קוצר נשימה, נפיחות בלשון ובלוע ולעתים אף חנק. אלרגיה קשה יכולה להביא גם למצב שנקרא הלם, שבו כלי הדם מתרחבים וגורמים לנפילת לחץ דם איבוד הכרה ובמקרים קשים ללא טיפול – גם למוות.

 

אבל אלרגיה עלולה להתבטא גם במגוון תסמינים אחרים הכוללים כאבי בטן ממושכים, כאבי ראש לא מוסברים, כאבים בחזה דמויי התקף לב, עייפות וחולשה.

 

מהן האלרגיות השכיחות בישראל?

האלרגיות השכיחות בעונת האביב אינן דווקא לפרחים, כיוון שאת רובם מפזרים בדרך כלל לא חרקים אלא צמחים המפזרים את אבקה על ידי הרוח. הצמחים בארץ שידועים כגורמי אלרגיה השכיחים ביותר הם דשא, ברוש, ערער, פקאן, זית, וכתולית יהודה. אלרגיה שכיחה נוספת היא לקרדית אבק הבית, שאופיינית לכל עונות השנה אך גם לעונת האביב.

 

 

 ( ) ( )

 

אילו אלרגיות שכיחות למזון בישראל?

המזונות האלרגיים השכיחים הם לרוב המזונות השכיחים באותה מדינה. בישראל שכיחה אלרגיה לשומשום בשל הטחינה הפופולרית כאן, אלרגיה לביצה ולאורז. בארצות אחרות ישנן אלרגיות נוספות אחרות. כך למשל, במדינות סקנדינביה יש יותר אלרגיה לדגים – פשוט כי אוכלים שם יותר דגים. מעניין לדעת ששכיחות האלרגיות לבוטנים בישראל היא נמוכה בזכות חטיפי הבמבה אליהן נחשפים תינוקות כבר מגיל צעיר.

 

האם בית יותר נקי מגן בפני אלרגיות?

להיפך: ידוע שבבתים ששומרים יותר מידי על סטריליות – יש יותר אלרגיות. חיטוי תמידי של הידיים, שטיפת רצפה ללא הרף, חיטוי מוצץ שנפל על הרצפה – אולי משמידים חיידקים, אבל במקביל מגבירים את הסיכון לאלרגיות. ידוע גם שילדים שגדלו בסביבת בעלי חיים – סבלו פחות מאלרגיות.

 

כיצד מאבחנים אלרגיות?

שתי שיטות עיקריות המשמשות לאבחון אלרגיה כשהמרכזית היא שיטת תבחיני עור. בשיטה זו דוקרים את העור בדקירה קטנה בכ-20 מקומות ולשם מטפטפים תמציות של חומרים אלרגניים.

 

לאחר כחצי שעה בודקים אם נוצרה תגובה על העור. בשיטה דומה ניתן להניח על העור מדבקה שעליה החומר האלרגני, אותה משאירים כ-48 שעות על העור ובודקים האם נוצרה תגובה אלרגית.

 

אלרגיה ניתן לבדוק גם בבדיקת דם שנקראת RAST אשר בוחנת הימצאות של נוגדי אלרגיה בדם למרכיבים שונים כמו אבקני צמחים, ביצים, חלב, דגים, אבק ועוד. במקרים מסויימים בהם קיים חשד לאלרגיה למרכיב שאינו שכיח בבדיקות מעבדה, ניתן ליצור ממנו תבחין מיוחד שאותו בודקים על המטופל.

 

מה הטיפול באלרגיות?

חלק מהאלרגיות חולפות לבד. במקרים שמופיעים סימפטומים ספציפיים – אפשר להקל על הגודש באמצעות תרופות מכווצות כלי דם בתרסיס. עם זאת, מומלץ לא להשתמש בהם מעל שלושה ימים כיוון שהם עלולים לגרום ל"התמכרות" של רירית האף ולהחמרה של הסימפטומים.

 

כדורים אנטיהיסטמינים – מונעים את שחרור החומר היסטאמין שגורם לאלרגיה. התרופות מהדור החדש כמו טלפסט לא גורמות לישנוניות והן נחשבות ליעילות מאוד.

 

תרסיסים סטרואידיים לאף (דוגמת אבאמיס): תכשירים אלה מפחיתים את התהליכים הדלקתיים בגוף ואת הבצקת באף.

 

משאפים: במקרים של קוצר נשימה מטפלים במשאפים שונים דוגמת ונטולין או פליקסוטייד, ובהתאם להנחיות הרופא המטפל.

 

חיסונים: במקרים של רגישות לעקיצות דבורים וצרעות, אבקות צמחים או קרדית אבק הבית, ניתן לטפל באמצעות חיסון הניתן תחילה בתדירות גבוה אחת לשבוע, אחר כך אחת לחודש ובמינונים משתנים במשך שנה עד 3 שנים. החשיפות החוזרות הללו במינונים המשתנים מפחיתה את רמת הנוגדנים בגוף ואת תסמיני האלרגיה.

 

מזרק אפיפן: כל חולה אלרגיה מאובחן צריך לשאת איתו מזרק "אפיפן". מדובר במזרק דמוי עט, המכיל אדרנלין. חומר זה עובד על המערכות שנפגעות מהתגובה האלרגית הקשה. הוא מרחיב את כלי הנשימה שהתכווצו ובמקביל מכווץ את כלי הדם ומעלה את לחץ הדם שנפל.

 

כך משתמשים במזרק אפיפן:

 

 

מה עושים כשמבחינים באדם הסובל מתגובה אלרגית?

הסכנה החמורה ביותר בעת תגובה אלרגית קשה היא תגובה אנפילקטית, הכוללת חסימה של דרכי נשימה עליונות בשל בצקת של הלוע הלשון והשפתיים, ונפילת לחץ דם. תגובה כזו עלולה להתפתח במהירות תוך דקות ולערב את מערכות הגוף השונות. אם אתם חושדים שהנפגע לקה בתגובה אלרגית פעלו כך:

 

הזעיקו צוות ניידת טיפול נמרץ בטלפון 101: ככל שהעזרה הרפואית תינתן מוקדם יותר - כך יגדלו סיכויי הנפגע לשרוד.

 

הבטיחו את דרכי האוויר: שחררו בגדים לוחצים, השכיבו את הנפגע כשרגליו מורמות. בקשו מבעלי המקום להביא את תיק העזרה הראשונה והניחו ליד הנפגע. הטו את ראש הנפגע מעט אחורנית בעדינות. בתינוקות יש להניח שמיכה מגולגלת תחת העורף בעדינות כך שהראש יוטה מעט אחורה.

 

לבעלי הכשרה בעזרה ראשונה: אם הנפגע אינו בהכרה יש להחדיר נתיב אוויר (Airway) שיאפשר כניסת אוויר לכיוון הריאות במקרה של חסימת דרכי האוויר העליונות. במקרה הצורך יש להתחיל בפעולת החייאה עד להגעת הצוות הרפואי.

 

חפשו בתיקו של הנפגע מזרק "אפיפן" (הנראה כמו עט) והזריקו לעורו: מדובר במזרק המכיל אדרנלין, אשר מחיש את סיום התגובה האלרגית, מרחיב דרכי נשימה ומעלה את לחץ הדם. צורת ההזרקה: יש להצמיד את המזרק לחלק החיצוני של הירך כשחלקו הכתום קרוב לרגל (במזרקים ישנים יותר - החלק צבוע בשחור), לנעוץ את המזרק במשך 10 שניות, להוציא אותו ולעסות את מקום ההזרקה במשך 10 שניות נוספות.

 

נשיאת צמיד או שרשרת: מומלץ לכל חולה אלרגיה לשאת עליו צמיד או שרשרת המעידים על כך. חשוב לרשום טלפון ליצירת קשר על הצמיד ולשאת בתיק לכל מקום את מזרק ה"אפיפן". על ההורים ליידע כל מטפל בבית, בגן ובבית הספר על האלרגיה ולצייד את הילד לפי הצורך במזרק.

 

הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet

 

 

 



פורסם לראשונה 03/03/2017 07:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אלרגיה. תגובה של מערכת החיסון נגד הפולשים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים