שתף קטע נבחר

ח"כ שמולי מקדם פונדקאות לחד-מיניים: "אנחנו לא הורים פחות טובים"

ההצעה מבקשת לשים סוף לאפליה נגד יחידנים וזוגות חד-מיניים שלא רשאים לבצע את ההליך בישראל, במיוחד לאחר התסבוכת האחרונה של שלושת האבות הישראלים במכסיקו. "נצליח בסוף לחלצם, אבל האפליה פסולה"

 

ח"כ שמולי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ שמולי(צילום: גיל יוחנן)

הצעת חוק חדשה שמקדם ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) מבקשת להסדיר ולסבסד את הליך הפונדקאות עבור ישראלים הבוחרים לעבור אותו בחו"ל. ברקע, סיוע שמעניק שמולי לאבות התקועים במכסיקו עם תינוקות שהביאו בהליך פונדקאות.

  

הצעת החוק מבקשת להסדיר את הפונדקאות בישראל ומחוצה לה. בישראל הדרישה הבסיסית היא לפתוח באופן שוויוני את מסלול הפונדקאות גם ליחידנים ולזוגות חד מיניים. בנוסף, מבקשת ההצעה כי המדינה תסדיר את הליך הפונדקאות עבור ישראלים המבקשים לבצעה בחו"ל ותעניק סבסוד בגובה 200 אלף שקל בדומה לתמיכה הכלכלית לטובת הטיפולים הניתנת בארץ.

 

"נצליח בסוף לחלצם", אמר שמולי על מקרי האבות התקועים במכסיקו. "אבל עולה פה שאלה גדולה יותר: למה אנחנו נדרשים לנסוע עד לקצה העולם כדי להיות הורים? אנחנו לא נהיה הורים פחות טובים - האפליה הזו פסולה וחייבת להשתנות".  

 

ההצעה מבקשת לשים סוף לאפליה המתמשכת נגד יחידניים וזוגות חד מיניים שאינם רשאים היום לבצע את ההליך בישראל. שמולי החליט להניח את הצעת החוק לאחר התסבוכת האחרונה של שלושת האבות הישראלים במכסיקו שנתקעו במדינת טבסקו, לאחר שזו החליטה על שינוי מעמדה המשפטי של הפונדקאות והפכה אותה למעשה ללא חוקית עבור זרים (לאחר שאלה כבר החלו לטענתם את ההליך).

 

בעבר ניסו גם ח"כים אחרים לתקן את החקיקה. שרת הבריאות לשעבר, ח"כ יעל גרמן, אף הצליחה להעבירה בקריאה ראשונה הצעה בנושא, אך הכנסת פוזרה והיוזמה נתקעה. כעת מבקש שמולי לקדם אותה מחדש, חרף הקשיים הצפויים בעקבות שינוי מבנה הקואליציה וההתנגדות הנחרצת של הסיעות החרדיות.

 

ההצעה עלולה להיתקל בקשיים גם משום שהיא מצריכה התגייסות של האוצר לטובת קידומה.

 

על הפרק: הענקת רישיונות לסוכנויות תיווך

להצעת החוק שני חלקים עיקריים, הנוגעים לפונדקאות בארץ ופונדקאות בחו"ל. לגבי פונדקאות בישראל מחליף שמולי את ההגדרה הקיימת בחוק כיום ל"הורים מיועדים" ובמקום "איש ואישה שהם בני זוג" קובע: "אישה או איש, תושבי ישראל, המתקשרים עם אם נושאת לשם הולדת ילד", מה שפותח את האפשרות לפונדקאות גם עבור יחידנים וזוגות חד מיניים.

 

בהמשך פרק זה מסדירה הצעת החוק עניינים שונים הנוגעים לתנאי ההסכם, לבחירת האם הנושאת ובחינת ההורים המיועדים ומטילה כמובן את אותן החובות והזכויות על כולם.

 

בפרק השני מסדירה הצעת החוק אפשרות לפונדקאות מחוץ לישראל. כיום מתקשים ישראלים היוצאים לתהליך בחו"ל להתמודד עם הררי המידע ואת המצב החוקי הרלוונטי בכל מדינה, לקבל מידע מהימן על סוכנויות הפונדקאות והמרפאות.

 

על פי ההצעה, המדינה תעניק רישיונות לסוכנויות תיווך ישראליות שיעמדו בסטנדרטים נאותים ויוכלו לקשר בין ההורים המיועדים ובין סוכנויות הפונדקאות והמרפאות בחו"ל שהוכרו על ידי ועדה משותפת של משרדי הבריאות והמשפטים, וכן נציגי ציבור מטעם ארגון הלהט"ב ושדולת הנשים.

 

באופן הזה יונגש המידע ותוסדר ההתקשרות המשפטית וכך יובטח כי ההליך יתבצע במקומות נאותים.

 

בנוסף, לראשונה קובעת הצעת החוק תמיכה כלכלית של המדינה בהורים מיועדים שיבחרו לבצע את הליך הפונדקאות בחו"ל במסלול זה. גובה התמיכה יעמוד על כ-200 אלף שקל, במקום הסיוע הכלכלי שמקבלים כיום הורים מיועדים (באמצעות סבסוד עלויות טיפולי ההפריה למשל) בביצוע ההליך בארץ.

 

ההצעה גם מעניקה סמכות לשרים להגביל את שכר הטרחה שתקבל סוכנות התיווך מההורים המיועדים מישראל ואוסרת עליה לקבל תשלומים עקיפים ולא מוצהרים (מעבר לאלה הידועים) מהגופים שמולם היא מתקשרת בחו"ל - סוכנויות הפונדקאות והמרפאות (כדי שלא לגלגל את סבסוד המדינה מההורים אליהם). 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי דקל ויוגב אטיאס
ח"כ שמולי
צילום: חגי דקל ויוגב אטיאס
מומלצים