שתף קטע נבחר

למה כדאי ללעוס מסטיק מנטה כשנכנסים לקניות בסופר

דיאטנית קלינית מגלה איך אפשר לעמוד בפני הפיתויים בסופר. נותנת טריק פשוט לדיכוי הרעב שמתעורר, ממליצה לקנות אריזות קטנות ומבקשת להסתכל גם במדפים הגבוהים. "מה שאנחנו קונים זה גם מה שנאכל. תתחילו בירקות ובפירות", היא אומרת

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

הרגלי האכילה והמצב הבריאותי שלנו נקבעים בסופר. מה שקונים אוכלים והאכילה משפיעה ישירות על הבריאות שלנו על מצב הסוכר, השומן, המשקל, הלב, לחץ הדם ועוד.

 

לאחרונה נכנסו סימונים חדשים על מוצרי מזון שונים שמטרתם לעזור לנו להשוות נכון ובקלות בין חברות שונות בהתאם לרכיבים התזונתיים והתאמתם לבריאותנו. סימון המזון  עתיד להיות בולט על האריזה ולהפנות את תשומת הלב לרכיבים מסויימים אשר יסומנו באדום ויש להמעיט בצריכתם. כמו סוכר, שומן רווי או נתרן (מלח). כך נוכל לבחור במהירות את מה שטוב לבריאות שלנו. אולם במקביל למדיניות ולחוק אנחנו צריכים להשאר ערניים וחדים בקניה בסופר בכדי לא להתבלבל, לפניכם מספר עצות לקניה חכמה ובריאה.

 

עוד בנושא: התפריט הגמיש: התזונה שתחזק אתכם בגיל 60 ומעלה

 

חשוב להגיע מוכנים. הסופר בנוי שנקנה יותר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשוב להגיע מוכנים. הסופר בנוי שנקנה יותר(צילום: shutterstock)

 

מנטה: הטריק שיעזור לכם לא להתפתות

כשאנחנו בסופר יש הרבה פיתויים. ברור שכדאי לכתוב מראש רשימת קניות ולהצמד אליה אבל כדי לא להתפתות כדאי גם לקחת מסטיק מנטה או סוכרית מנטה (תלוי במצב השיניים). המסטיק/סוכריה יעזרו לנו לנטרל את החשק שמתעורר לגבי המוצרים שאנחנו פוגשים.

 

כשאנחנו בסופר במיוחד אם אנחנו רעבים (ומי לא רעב כשהוא מריח ורואה את כל המגוון הענק שהוא פוגש שם), אנחנו מתחילים לדמיין טעמים והגוף מתחיל להפריש חומרים שמעוררים לנו עוד יותר את החשק לאכול. ואז אנחנו מתפתים לקחת את המזונות הפחות טובים, אלו שאפשר מיד לאכול, כבר על הדרך וחבל, אנחנו לא צריכים את המוצרים הללו. הם גם לא ברשימה.

 

מסטיק/סוכרית מנטה ינטרל את העניין ויעזור לנו לשלוט בקניה איכותית, מתוכננת ובריאה. כמובן שכשאנחנו יוצאים לקניה עם הנכדים כדאי לתת גם להם מסטיק לדרך. זה יכול להפוך את חוית הקניה לפחות מפתה ומיותרת.

 

עוד בנושא: 6 כללים לתזונה נכונה של נשים

 

ראשית: ירקות ופירות

איפה מתחילים? בפירות ובירקות. בתחילת הקניה עדיין יש לנו מרץ, הרגליים עוד לא כואבות ואנחנו עוד לא עייפים ממגוון הרעשים, הצבעים והפיתויים שמגיעים מכל עבר. חצי מהקניה צריכה להיות של פירות וירקות. כי כך צריכה להראות גם הצלחת שלנו אחר כך. ומה שקונים – אוכלים.

 

הסופרים לא כל כך מתחשבים וכשאנחנו צריכים בסך הכל קרטון חלב אנחנו נאלצים לחצות את כל הסופר עד שאנחנו מגיעים למקררים. וזה לא סתם, יש לזה מטרה. החשיפה אל המון מוצרים בדרך למקרר מעלה את הסיכוי שניקח כמה וכמה מוצרים על הדרך.

 

הסופר מרוויח אבל אנחנו מפסידים. מפני שלרוב המוצרים שבחרנו על הדרך, בלי תכנון, הם לא מוצרים שאנחנו באמת צריכים. מודעות לכך שהדרך מפתה תעזור לנו לעמוד בפרץ ולהמנע מקנייה מיותרת.

 

עוד במדור 60 פלוס: בת 98: "הנתינה שומרת אותי בריאה וחזקה"

 

הפעילו שיקול דעת וקנו מה שנכון לכם (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
הפעילו שיקול דעת וקנו מה שנכון לכם(צילום: Shutterstock)

 

4 המלצות לקנייה נכונה

1. הכניסו שיקול דעת: מוצרים רבים נראים מבטיחים. הם ירוקים, יש עליהם דמויות שנראות מצוין וכתוב עליהם אמרות בריאותיות כמו למשל 'בתוספת סיבים תזונתיים'. אבל עלינו להכניס שיקול דעת ולחשוב אנטואיטיבית, האם המוצר השוקולדי, או המוצר הקפוא באמת נכון בשבילי? האם אצליח לאכול ממנו רק קצת ולא יותר? אם התשובה שלילית – לא כדאי לקחת.

 

2. הסתכלו באותיות הקטנות: אפילו שזה קשה כי האותיות באמת קטנות ולא קל לקרא אותם, כדאי לנסות ולהסתכל בטבלת הסימון התזונתי. אפשר לצלם לנייד ואז להגדיל את התמונה כדי לקרוא בנוחות.

 

בטבלה נסתכל על כמות הנתרן, השומן, הסוכר והקלוריות. כל אחד מהם כשהוא מגיע בכמות גדולה, הוא מזיק לבריאות. תמיד כדאי להסתכל בטבלה וברשימת הרכיבים שכתובה בסדר משקלי יורד. כך נדע ממה עשוי המוצר והאם הוא טוב עבורנו.

 

אם לא היתה לנו היכולת לבדוק בסופר, אפשר לבדוק אחר כך בבית ולהחליט אם המוצר טוב לנו לפעם הבאה.

 

3. 'ללא' זה לפעמים 'לא!' כי אם כתוב על המוצר 'ללא' זה לא אומר שזה כדאי. מוצרים רבים מכילים את האמרה 'ללא...' לדוגמא – ללא חומר משמר, ללא צבע מאכל. אבל זו אמרה שמסיחה את הדעת ממה שחשוב באמת. מוצרים אלו לעיתים קרובות מכילים המון נתרן ולכן אפילו שהם 'ללא...' לא כדאי לנו לבחור בהם.

 

4. גודל המנה: כשאנחנו קונים מוצר מזון, מאוד חשוב להבין כמה נצרוך ממנו בארוחה. לדוגמא, על המיצים והשתיה המתוקה מפורטים הרכיבים התזונתיים ל-100 מ"ל. 100 מ"ל זה חצי כוס ואנחנו הרבה פעמים שותים הרבה יותר. וכך, כשגודל המנה עולה, עולה גם הכמות של הרכיבים השונים שאנחנו מכניסים לגוף. בקלות שתית שוקו או פחית מיץ יכולים להכיל קרוב ל-150 קלוריות שלא תכננו אותם. וגם כשאנחנו מפנקים את הנכדים והילדים, לא באמת רצינו שיקבלו את התוספת הקלורית הזו בלי חשבון.

 

רואים רחוק 

בגובה העיניים על המדפים מונחים המזונות שהסופרמרקט רוצה שנקנה. בואו ניקח צעד אחורה ונסתכל גם במדפים למעלה ולמטה.  

 

יש שם מוצרים מקבילים שאולי טובים לנו יותר. הסתכלות רחבה על כל ההיצע תעזור לנו לקבל החלטה משלנו לגבי המוצרים השונים בכל קטגוריה.

 

מבצע, הנחה או אריזה גדולה? 

לא בטוח שזה משתלם. כשקונים גדול קודם כל קשה יותר לסחוב וחווית הקניה הופכת לקשה.

 

בנוסף קונים יותר, מכינים יותר ואוכלים או זורקים יותר. לכן עדיף לחשוב פעמיים. זה אולי טוב לרגע לכיס, אבל אחר כך נשלם על זה ביוקר. בייסורי מצפון ו/או בפגיעה בריאותית כי אכלנו יותר מידי. זה כמובן משפיע גם על המשפחה שאנחנו מארחים ו'כאילו' מפנקים.

 

במידה והחלטנו בכל זאת לקנות אריזה גדולה במבצע אז כשנגיע הביתה מיד נחלק את האריזה לאריזות קטנות ונאחסן. כך נשלוט יותר על הכמות שנגיש ושנבשל מהמוצר שבמבצע.

 

להתחיל מהתחלה: לקנות מזון גולמי ולהכין בבית

דווקא היום, כשיש כל כך הרבה מוצרים מוכנים קשה לנו לדעת עד כמה הם מעובדים והאם הם באמת טובים חשוב לחזור לתזונה והכנה ביתית לקטניות, דגנים מלאים, ירקות, פירות ומוצרי חלב, דגים ובשר טריים אותם אנחנו מבשלים ומכינים לבד.

 

זה זמן מצוין לחזור לנוסטלגיה, לבישולים של בית אמא ואותם להכין לנו, לילדים ולנכדים. כאן אנחנו שולטים. מודדים את השמן, הסוכר והמלח, מכינים במנות סבירות ודואגים למרכיבים טבעיים ובריאים.

 

 

הכותבת הינה דיאטנית קלינית, יועצת לחלי ממן


 

צפו בראיון עם עמית גנור, דיאטנית קלינית, מנכ"לית עמותת הדיאטנים שמסבירה על הסימון החדש על מוצרי המזון: 

 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: Shutterstock
מה שקונים זה מה שאוכלים
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים