שתף קטע נבחר

אותרו 85 אלף ניצולי שואה שזכאים למענק שנתי

בעקבות מדיניות שר האוצר כחלון בנוגע להרחבת האוכלוסיות שזכאיות למענקים והטבות, אותרו 85 אלף ניצולים שיקבלו מענק שנתי בסך כ-3,960 שקלים ופטור מתשלום תרופות שבסל הבריאות. כמו כן, דרכי קבלת המענקים הופשטו, וכעת התשלומים מועברים אוטומטית ואינם דורשים העברת טפסים ובקשות

הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד האוצר איתרה 85 אלף ניצולי שואה שזכאים למענק שנתי. תהליך האיתור התאפשר בעקבות מדיניות שר האוצר, משה כחלון, להרחבת האוכלוסיות שזכאיות למענקים והטבות כניצולי שואה מהמעגל השני.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

כזכור, בשנת 2015 הוביל כחלון מהלך שיכיר באוכלוסיות נוספות כזכאיות לתגמולים חודשיים ולפטור מלא מתשלום על תרופות. בין האוכלוסיות המדוברות ישנן יוצאי רומניה, עובדי כפייה וילדים שהתלוו לעובדי כפייה, יוצאי מרוקו ואלג'יריה שסבלו מהגבלות בתחומי חיים שונים במסגרת שלטון וישי ויוצאי עיראק, שחוו את אירועי הפרהוד.

 

כפועל יוצא מהתהליך, איתרה הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד האוצר 85 אלף ניצולי שואה יוצאי רומניה, תוניסיה וברית המועצות, הזכאים למענק שנתי בסך 3,960 שקל ולפטור מלא מתשלום על תרופות. אלה נחשבים ניצולי שואה מהמעגל השני, כלומר ניצולים שלא שהו במחנה השמדה, מחנה ריכוז, גטו או שהיו נתונים לסכנת השמדה מיידית וממשית בכל רגע נתון (מעגל ראשון), אלא מי שברח מביתו בגלל רדיפת הנאצים או הסתתרו.

 

כאמור, הרשות לזכויות ניצולי השואה גיבשה רשימה של 85 אלף הזכאים והעבירה להם מענק שנתי באופן מיידי לחשבונות הבנק שרשומים במוסד לביטוח לאומי. בניגוד לתהליך הזכאות שהיה נהוג עד כה, בו נדרשו הזכאים להגיש מסמכים בשני שלבים, בתהליך החדש הכספים שולמו באופן אוטומטי לחשבונות הבנק של המופיעים ברשימה שאותרה, ללא דרישה להעברת מסמכים וטפסים. בנוסף, בתהליך החדש, בדיקת הזכאות מתבצעת לאחר התשלום לניצול.

 

כל השינויים המדוברים נעשו במסגרת העיקרון המנחה של הרשות לזכויות ניצולי השואה, לצמצם את הביורוקרטיה ללא מבחני הכנסה, מבחנים סוציאליים ומבחנים רפואיים, ולהפוך את הליך תשלום המענקים לניצול לכזה שייעשה באופן אוטומטי.

 

כמו כן, הרשות העבירה את שמותיהם של 85 אלף הניצולים לכל קופות החולים לצורך פטור מלא מתשלום על תרופות מרשם שבסל שירותי הבריאות. התקציב לתשלום מענקים שנתיים ופטורים מתשלום על תרופות ל-85 אלף הזכאים עומד על 500 מיליון שקל. תקציב זה לא כולל את עלות הטיפול הנפשי הניתן לאותם זכאים.

 

נציין כי מדובר ב-85 אלף ניצולים שעד היום לא הוכרו באופן ישיר על ידי המדינה כניצולי שואה, והסיוע שהוגש להם היה דרך ארגונים חוץ ממשלתיים - סיוע שהיה מותנה בביורוקרטיה רבה, העברת בקשות ובהמצאת קבלות וחשבוניות על ההוצאות שלשמן שולמו כספי המענק שהתקבלו. מעבר לכך, לפני יישום ההליך החדש, ניצולים מהרשימה שאותרה יכלו לקבל מענקים רק אחת לשנתיים.

 

לצד 85 אלף הזכאים החדשים שאותרו, החליטה הרשות לזכויות ניצולי השואה להעביר תשלומים מוגדלים ל-6,000 ניצולי שואה נזקקים ללא בקשות ומבחני הכנסות. התקציב הכולל לניצולי השואה של משרד האוצר עומד על 5 מיליארד שקל לשנה. אוכלוסיית הזכאים להטבות עומדת כיום על 215 אלף איש.

 

לדברי יו"ר הרשות לזכויות ניצולי השואה, עופרה רוס, "חתכנו את הביורוקרטיה. תמיד נעדיף סיוע ישיר ורחב לכמה שיותר ניצולים על פני מנגנון ביורוקרטי מיותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים