שתף קטע נבחר

בעלי מפעלים: המדינה מעדיפה תוצרת זרה

תעשיינים טענו בפני ועדת הכלכלה כי מוסדות המדינה מפלים אותם, למרות החוק שמחייב להעדיף תוצרת מקומית: "בהודו שואלים אותנו למה ישראל לא קונה מאיתנו". ח"כ איתן כבל הדגיש כי מופעל לחץ על מקבלי ההחלטות: "ההכרעה תלויה בגודל המלון בחו"ל של הבודק"

מוסדות המדינה מפרים ברגל גסה את החוקים והתקנות להעדפת תוצרת הארץ במכרזים הממשלתיים, כך נטען היום (ד') בוועדת הכלכלה.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

תעשיינים שנפגעו מהעדפת התוצרת הזרה, המיוצרת על ידי מפעלים בחו"ל, טענו שהמשק הישראלי מפסיד מהקיפוח מיליארדי שקלים בשנה וכי האפליה נעשית למרות איכות התוצרת והעובדה שהחוק מחייב להעדיף את התוצרת המקומית, אפילו אם המחיר גבוה ב-15%-20% ממחיר המתחרים מחו"ל.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) אמר כי המתחרים הזרים עוקפים את חוק חובת המכרזים בדרכים שונות כמו העברת הביצוע לקבלן ראשי, שהחוק אינו מחייב אותו או לחץ לא הוגן על מקבלי ההחלטות. "אם הברירה היא בין מפעל מקומי למפעלים באירופה ואמריקה, והם צריכים להשוות, הם לא יחמיצו הזדמנות לנסוע עם המשפחה לפאריס", אמר כבל. "כך יוצא שההכרעה במכרז תלויה לא פעם באיכות המלון, וזו ליבת הבעיה".

 

מובילת הדיון, ח"כ אילת ורבין-נחמיאס (המחנה הציוני), הוסיפה: "המדינה לא אוהבת את התעשייה הישראלית, גם אם איכות מוצרי כחול לבן עולה על זו של המתחרים", אמרה  "לא יעלה על הדעת שמגבלות החוק הישראלי לא יחולו גם על קבלני המשנה וכל התלויים בהם. המדינה מערימה קשיים של המתחרים הישראליים במכרזים אפילו שהוקמו בעידוד הממשלה ובאזורי קו העימות. הלוואי שממשלת ישראל היתה נלחמת כמו ארה"ב על התוצרת שלה".

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

מנכ"ל מפעל מכפר סבא לייצור מערכות בקרה למוצרי מתכת, עופר סלע, אמר: "המוצר שלנו הוא מהמובילים בעולם, אבל כשאנחנו באים למכור להודו הם שואלים אותנו מדוע חברת אלביט לא קונה מכם. לך תסביר להם איך דוחים אותנו בטענות של שיקולים מסחריים". הוא ציין דרכים לעקיפת החוק כמו טענה כי יועצים חיצוניים המליצו על העדפת מוצרים מתחרים מחו"ל.

 

ראש מטה כחול לבן בהתאחדות התעשיינים, אלי כהן, אמר: "רגולציה היא לא מלת גנאי להעדפה בפועל של תוצרת ישראל. החוק הקיים משנות ה-90 מיושן ומלא חורים ולא חושבים לעדכן אותו בהתאמה למציאות המשתנה.

 

"תגובה רצינית של המדינה להאשמות שהוטחו בה לא ניתנה למשתתפי הדיון, שר הכלכלה והתעשייה לא הופיע וגם לא מנכ"ל המשרד עמית לנג". בפני הועדה הופיעה המשנה למנכ"ל, נעמה קאופמן, שאמרה כי הנושא עומד היום בראש סדר העדיפויות של השר.

 

היו"ר כבל סיכם: "המצב גרוע מאד. הפתגם 'מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך' לא קיים במילון של משרדי הממשלה. אין מצב שלא תהיה העדפה לתוצרת כחול לבן. נדרשת חקיקה דחופה שתמנע את כל דרכי עקיפת החוק וההתחכמויות למיניהן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים