שתף קטע נבחר

הקלות ומשאבות: התחממות ביחסי מצרים וחמאס

אחרי שהמצרים הכריזו על חמאס "ארגון טרור", כעת הם נעזרים בארגון כדי להתמודד עם שלוחת דאעש בסיני. אתמול הם העבירו לרצועת עזה שתי משאבות בטון, שאותן ישראל אוסרת להכניס מחשש שישמשו לבניית מנהרות

 


מעבר רפיח, בין מצרים לרצועת עזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מעבר רפיח, בין מצרים לרצועת עזה(צילום: AFP)

ההתחממות ביחסי חמאס-מצרים מובילה להקלות שתושבי רצועת עזה לא חוו כבר שנים ארוכות, ומעוררת דאגה הן בירושלים והן ברמאללה. בין השאר, לראשונה זה עשור הסכימה מצרים להכניס לרצועת עזה משאבות בטון. לטענת גורם רשמי בעזה, שתי המשאבות הועברו אתמול דרך מעבר רפיח והן מיועדות לחברות פרטיות ולא לשימוש חמאס. ישראל כזכור אוסרת על הכנסת משאבות כאלו מאז החל הסגר על רצועת עזה, מחשש שחמאס יעשה בהן שימוש לביטון בונקרים או לתעשיית המנהרות.

 

שיאה של ההפשרה ביחסים המתוחים מאוד שהיו בין חמאס למצרים הייתה בביקור ראשון בקהיר בתקופת משטר א-סיסי, שערך סגן מנהיג הארגון, איסמעיל הנייה, בחודש ינואר ובו נפגש עם בכירים במודיעין המצרי. את הנייה ליוו בביקור בכירים בחמאס, כולל גורמים מהזרוע הצבאית.

 


אנשי דאעש בסיני. גרמו אבידות כבדות לצבא המצרי ()
אנשי דאעש בסיני. גרמו אבידות כבדות לצבא המצרי

הרקע להפשרה ביחסים הוא הבנה מצרית שיש צורך לחבק את חמאס ולהקל עליו כדי להצליח במערכה הממושכת מול דאעש בסיני. בשנים האחרונות חמאס העניק גב וסיוע לוגיסטי וצבאי לשלוחת דאעש בצפון סיני, ומצרים נאלצו לשלם ב"גזרים" לחמאס כדי לתת לארגון מוטיבציה לנתק את הקשרים עם דאעש.

 

מאז שהחלה ההתחממות ביחסי חמאס-מצרים בשבועות האחרונים, מעבר רפיח נפתח תכופות למעבר של אנשים אך גם לסחורות, כולל חומרי בנייה ומלט באישור השלטונות המצריים. במערכת הביטחונית בישראל מודאגים מאוד מההתחממות ביחסי חמאס-מצרים, מחשש שמצרים תרפה את המערכה הצבאית נגד מנהרות ההברחה ברפיח.

 

אבו מאזן, חאלד משעל ואיסמעיל הנייה. "אבו מאזן הזניח את הרצועה"  ()
אבו מאזן, חאלד משעל ואיסמעיל הנייה. "אבו מאזן הזניח את הרצועה"

ההתחממות ביחסי חמאס-מצרים באה גם במקביל למתיחות הגוברת בין רמאללה וקהיר, הן על רקע זה והן על רקע תמיכתה של מצרים ביריבו הגדול של אבו מאזן, מוחמד דחלאן, שהודח משורות הפתח ומנסה לאתגר את ההנהגה ברמאללה כמנהיג אלטרנטיבי. שיא חדש במתיחות נרשם בשבוע שעבר כאשר מצרים מנעה מבכיר פתח, ג'יבריל רג'וב, להיכנס לשטחה. רג'וב נחת בשדה התעופה בקהיר אך נאלץ לשוב בבושת פנים באותה טיסה לעמאן.

 

באמצעות מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי, ישראל מפרסמת מידע בשפה הערבית באתר של היחידה, על הקשר ההדוק בין חמאס לבין ארגון דאעש מחוז סיני. המידע מפורסם בדרך כלל בצורה של ''שיימינג'' נגד פעילי חמאס שמסייעים לדאעש ברצועת עזה ובסיני. המטרה של הפרסום היא לעורר את דעת הקהל במצרים נגד חמאס, כדי לנסות ולסכל את ההפשרה ביחסים או לפחות לצנן אותה.

 

"מצרים מחזקת את האינטרסים שלה"

קיץ 2015 היה לא קל למשטר א-סיסי ולצבא מצרים בצפון חצי האי סיני. מתחילת יולי ועד לחודש אוקטובר ספג הצבא המצרי את אחת מהמתקפות האינטנסיביות של שלוחת דאעש בסיני. עשרות חיילים מצריים נהרגו ואף היו דיווחים על השתלטות של השלוחה על ערים בצפון חצי האי סיני. לנוכח אותה מתקפה כבר היו פרשנים שהעריכו כי לנוכח שיתוף הפעולה בין דאעש לחמאס, התערבות צבאית מצרית ברצועת עזה קרובה מתמיד. כמעט שנתיים לאחר מכן, נראה שמצרים דווקא מנסה ליצור שיתוף פעולה עם חמאס.

 

דחלאן. התמיכה המצרית בו גורמת למתיחות עם הרשות הפלסטינית (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
דחלאן. התמיכה המצרית בו גורמת למתיחות עם הרשות הפלסטינית(צילום: שאול גולן)

רג'וב. לא הורשה להיכנס למצרים (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
רג'וב. לא הורשה להיכנס למצרים(צילום: עמית שאבי)
 

תנועת חמאס כבר הוכרזה במצרים כארגון טרור ואף נקשרה בכמה פיגועים ובהם ההתנקשות בתובע הכללי המצרי, הישאם ברכאת. עם זאת המצרים ככל הנראה מבינים כי כרגע אין להם אלטרטניבה טובה יותר מאשר חמאס. בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", היוצא לאור בלונדון וידוע בסיקורו המוטה נגד המשטר של עבד אל פתאח א-סיסי, היו שטענו כי הפגישה בחודש ינואר עם איסמעיל הנייה התקיימה לנוכח ההערכות של המודיעין המצרי כי הנייה יחליף את חאלד משעל כמנהיג התנועה.

 

גורמים ששוחחו בימים האחרונים עם פורטל החדשות המצרי "אל-מסראווי", סיפרו כי בתקופה האחרונה התקיימו פגישות נוספות עם בכירים בחמאס ובהם מוסא אבו מרזוק, שנמצא בקהיר, ומשמש מעין הנציג של חמאס שם. לפי אותם גורמים, בחמאס נענו באופן יחסי לשתי הדרישות שהועלו בפגישות עם הצד המצרי - אבטחת הגבול ועצירת התנועה במנהרות - אך לגבי הדרישה השלישית שהיא מסירת מבוקשים, בחמאס לא נענו לבקשה. בין השאר נטען כי מצרים דרשה מחמאס למסור לידיה את סלימאן סווארקה, שנחשב לבכיר בשלוחת דאעש בסיני, אך בחמאס מתכחשים להימצאותו ברצועת עזה.

 

אותם גורמים ששוחחו עם אתר החדשות ניסו להסביר את שינוי הגישה של מצרים לאחרונה, שבא לידי ביטוי גם בפתיחה תכופה יותר של מעבר רפיח: "אבו מאזן הזניח את הרצועה לגמרי ומצרים ממשיכה בדרך כדי לחזק את האינטרסים שלה באמצעות פתיחות כלפי חמאס, ולו באופן זמני. מצרים תתמודד עם עזה לא מתוך המתנה לכך שהרשות הפלסטינית תיקח את המושכות, אלא מתוך ראייה שהיא תחזק את האינטרסים שלה ותפחית את המתיחות".

 

גם אם אותם גורמים לא משקפים במאת האחוזים את המדיניות של משטר א-סיסי, אין ספק שבשטח קורים דברים בהקשר של יחסי מצרים-הרצועה. הפתיחה היותר תכופה של מעבר רפיח בחודשים האחרונים והכנסת משאבות המלט, למורת רוחה של ישראל, הוא אחד הסממנים לכך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מעבר רפיח. פעילות מוגברת
צילום: AFP
מומלצים