שתף קטע נבחר

הפגנה בגליל נגד חוק המואזין: "גזעני, לא נכבד אותו"

בכפר כאבול בגליל השתתפו כ-1,500 איש בהפגנה נגד החוק שעבר בכנסת. "זה קו אדום שיכול להוביל למלחמה. נקריב את חיינו למען המואזין". התנועה האיסלאמית הודיעה שתרכוש רמקולים שיותקנו על גגות בתים כדי להשמיע את תפילת המואזין

 

 

 

כ-1,500 איש השתתפו היום (שבת) בהפגנה בכפר כאבול בגליל במחאה על "חוק המואזין". המפגינים הניפו כרזות שעליהן נכתב "החוק לא יעבור", ו"נמשיך במאבק עד שיבטלו אותו". ההפגנה אורגנה על ידי הוועדה העממית בכפר בשיתוף ועדת המעקב של המגזר הערבי, בראשות חבר הכנסת לשעבר מוחמד ברכה. במקביל, תושבים רבים במגזר הצטיידו ברמקולים והתקינו אותם על גגות בתיהם, במטרה להשמיע את תפילות המואזין.

 

תושבי קלנסווה בהם חברי תנועת "אל-חראק אל-שבאבי" הפגינו מול תחנת משטרת "קדמה" בטייבה, במחאה על "חוק המואזין" והריסת הבתים במגזר הערבי. חלק מהמשתתפים הפעילו רמקולים וקראו קריאות כמו המואזין. אחת המפגינות, נעמה גזאווי: "זה הזמן שכולנו נתאחד ונוביל מאבק שישפיע על ביטול כל החוקים הגזעניים. השתיקה שלנו תאפשר לממשלת ישראל להמשיך בצעדים נגד החברה הערבית".

ההפגנה בכפר כאבול נגד חוק המואזין ()
ההפגנה בכפר כאבול נגד חוק המואזין



עבד אל-רחים עודה, תושב קלנסווה: "המאבק שלנו הוא הכי צודק. החוקים הגזעניים רק יגרמו לאווירה מתוחה. מספיק מה שעובר עלינו מבחינת הריסת הבתים והיחס המשפיל".

 

בעקבות "חוק המואזין" שעבר בקריאה טרומית בכנסת, רבים במגזר הערבי קראו להתקין רמקולים על גגות הבתים כדי להשמיע את תפילת המואזין. התנועה האיסלאמית בטייבה הודיעה כי "היא אמורה לרכוש רמקולים ולחלק אותם בחינם כדי להתקין אותם על גגות הבתים".

 

הפגנה בטייבה נגד חוק המואזין  ()
הפגנה בטייבה נגד חוק המואזין

 

הרמקולים של עיריית בקה אל-גרבייה. ישמשו לקריאת המואזין  ()
הרמקולים של עיריית בקה אל-גרבייה. ישמשו לקריאת המואזין

אשרף אבו עלי מקלנסווה כבר רכש רמקול והתקין אותו על גג ביתו. "קול המואזין לא יושתק", אמר אבו עלי. "קניתי רמקול מיוחד ובכל תפילה אני מפעיל הקלטה של המואזין במטרה שכולם ישמעו. החוק גזעני ולא נכבד אותו. הממשלה הזו הורסת לנו בתים, משפילה אותנו ועכשיו היא פוגעת בדת. על הממשלה הזו לדעת שהפגיעה במואזין ובדת היא קו אדום שיכול להוביל למלחמה. נקריב את חיינו למען המואזין".

 

תושב אזור המשולש התקין גם הוא רמקולים על גג ביתו. "אם הגזענים חושבים שאנחנו נשב בשקט, הם טועים בגדול", הוא אמר. "כולנו דורכים על חוק המואזין ולא נתייחס אליו. מי שהמואזין מפריע לו - שיעזוב את הארץ, והראשון הוא ראש הממשלה. אני התקנתי רמקול על גג הבית ואמשיך להשמיע את קול המואזין בלי להסס, לא משנה מה יהיה המחיר שאני אשלם".

 

עיריית בקה אל-גרבייה החליטה ביום חמישי האחרון להגיב באופן קולני ל"חוק המואזין" שאושר בכנסת. ראש העיר עו"ד מורסי אבו מוך הורה להשתמש ברמקולים של בניין העירייה לטובת השמעת קריאת המואזין.

 

קנס של 10 אלף שקל

הצעת החוק המרוככת שאושרה בשבוע החולף בכנסת, קובעת כי לא יהיו קריאות מבתי תפילה בשעות הלילה, ובשעות היום לא תופעל מערכת כריזה אם תחרוג מהרעש המותר. הצעת החוק המחמירה יותר של חברי הכנסת רוברט אילטוב ועודד פורר מ'ישראל ביתנו', קובעת כי הכריזה תאסר לגמרי אם יראו בה כרעש חזק ובלתי סביר.

 

בהצעת החוק נכתב כי "מאות אלפי אזרחים בישראל, באזורי הגליל, הנגב, ירושלים ומקומות אחרים במרכז הארץ, סובלים באופן שגרתי ויומיומי מרעש שנגרם ממערכות כריזה בבתי תפילה, המטרידות את מנוחתם מספר פעמים ביום, לרבות בשעות הבוקר המוקדמות והלילה. החוק המוצע מביא תפיסת עולם ולפיה חופש הדת לא צריך להוות גורם בפגיעה בשנתם של אזרחים".

 

 

אחמד טיבי במהלך הדיון בכנסת. קרע את הצעת החוק ודרך עליה (צילום: ערוץ הכנסת) (צילום: ערוץ הכנסת)
אחמד טיבי במהלך הדיון בכנסת. קרע את הצעת החוק ודרך עליה(צילום: ערוץ הכנסת)

עוד מציע החוק כי בבתי תפילה יוגבל השימוש במערכות כריזה בשעות הלילה. מוצע גם כי ביתר שעות היום לא תופעל מערכת כריזה בבית תפילה אם היא חורגת מהוראות סעיף 2 לחוק הנוגעות לרעש בלתי סביר וכן מהוראות שנקבעו לפי סעיפים 5, 6 ו-7 לחוק. העובר על הוראות כאמור, דינו קנס בסך 10 אלפים שקל.

 

במהלך הדיון בכסת פרצה מהומה, וח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) תקף את הצעת החוק: "מעולם לא היה קול המואזין מפגע או רעש סביבתי. מדובר בטקס דתי איסלאמי חשוב ומעולם כאן בבית הזה לא התערבנו בשום טקס דתי הנוגע לכם ליהדות. המעשה שלכם הוא מפגע גזעני. אתם מתערבים בציפור הנפש של המוסלמים ופוגעים בדת האיסלאם" בסוף דבריו קרע טיבי את הצעת החוק ודרך על הנייר.

 

ח"כ ג'מאל זחאלקה (הרשימה המשותפת) אמר בדיון: "זו הכרזת מלחמה על האיסלאם. זהו חוק גזעני שמטרתו היחידה היא לפגוע בציבור שלנו. לא במקרה המציעים הם מהימין הקיצוני וזה לכשעצמו מעיד שאין מדובר בעניין של אוקטבות ורעש. מה שמפריע למציעי החוק זה לא הרעש, אלא קול המואזין שמזכיר להם את הזהות האמיתית של הארץ הזאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים