שתף קטע נבחר

פועל נהרג באתר. החברה: "הוא היה רק אורח"

עובד זר מסין מת באתר בנייה בב"ש, ומשפחתו דרשה לקבל קצבת תלויים. ביטוח לאומי ניסה להעביר את האחריות למעסיקה, שותפות "האחים אום"

בית הדין לעבודה בבאר שבע קבע לאחרונה שביטוח לאומי ישלם קצבה למשפחתו של פועל זר בן 33 מסין, שנהרג באתר בנייה בעיר. הביטוח הלאומי ביקש לקבוע שאת הפיצוי תשלם החברה שהפעילה את האתר, שותפות "האחים אום", אך זאת טענה שהמנוח לא היה מועסק שלה אלא רק אורח במקום. המחלוקת בין ביטוח לאומי לבין החברה תידון בעתיד.

 

האירוע התרחש בנובמבר 2010. לאחר מותו של הפועל הגישה משפחתו תביעה למוסד לביטוח לאומי לקבלת קצבת תלויים, אך נדחתה בטענה שלא התקיימו יחסי עובד-מעביד בין המנוח למעסיקיו. בספטמבר 2014 הגישו בני המשפחה תביעה לבית הדין ובה טענו שהאב נהרג כשלגופו בגדי עבודה ולצדו קסדה מרוסקת וכלי עבודה. הם הוסיפו שהוא פעל לפי הוראות מנהלי העבודה באתר תמורת 300 שקל ביום והתגורר באחד הקרוואנים שהוצבו בו.

 

ביטוח לאומי ביקש לצרף כצדדים שלישיים כמה חברות בנייה החשודות בהעסקת הפועל, ובהן שותפות "האחים אום". לטענתו, לא דּווח לו על המנוח כעובד וממילא לא שולמו עבורו דמי ביטוח לאומי. לכן ביקש שכל חיוב שיוטל עליו במסגרת התביעה יחול על המעסיק, לכשתתברר זהותו.

 

מחקירת משרד העבודה עלה ששותפות "האחים אום" היא זו שפעלה באתר והעסיקה את המנוח. אולם החברה הכחישה זאת וטענה שהוא היה רק אורח באתר, ועלה לפיגום כדי להשיב לאחד העובדים את המפתחות לקרוואן שבו שהה. היא הציגה עדות במשטרה של אחד העובדים שאמר שהמנוח לא היה עובד באתר.

 

לחלופין טענה החברה שהפועל היה עובד של קבלן כוח אדם סיני ולא קבלן מבצע, ולכן אין הכרח לפי החוק לדווח עליו לביטוח לאומי כעובד. בנוסף נטען כי בכל מקרה המנוח נהרג שבוע בלבד לאחר תחילת עבודתו, לפני שחלה החובה לדווח עליו למוסד.

 

טשטשה והעלימה

אבל השופט צבי פרנקל קיבל את התביעה וקבע שהמנוח היה מועסק של האחים אום. לדבריו ממצאי החקירה העלו תמונה עגומה לגבי מה שהתרחש באתר הבנייה, וכי לצד היעדר ניהול תקין של העובדים הייתה גם רשלנות בפיקוח על העבודה ובשמירה על הבטיחות.

 

כמו כן, השופט התרשם שהאחים אום ניסו לטשטש ולהעלים עובדות בקשר למותו של הפועל ולהרחיק עצמם מהאירוע, כאשר התעלמו מהניסיונות להשיגם מיד לאחר שקרה.

 

השופט פרנקל דחה את כל טענות השותפות והבהיר כי במקרה שבו המעסיק לא משלם דמי ביטוח לאומי, המוסד יכול לתבוע ממנו את התשלומים בגין התאונה. עם זאת, ציין, אם השותפות הייתה משלמת דמי ביטוח לאומי במועד, גם לאחר האירוע, המוסד לא היה רשאי לדרוש ממנה את הכסף.

 

בסופו של דבר דחה השופט את ההודעה נגד האחים אום אך רק בשל פרטים מזהים שגויים, אולם הבהיר שהמוסד יכול להיפרע ממנה בהליך נפרד. ביטוח לאומי חויב לשלם הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד לחברות הבנייה שצורפו להליך בסך 18 אלף שקל, למעט שותפות האחים אום.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • שמות ב"כ הצדדים מצויניים בפסק הדין
  • עו"ד צחית עופר מייצגת בתביעות על תאונות עבודה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים