שתף קטע נבחר

מ-ICQ ועד מובילאיי: הטכנולוגיות הישראליות שהצליחו בעולם

בעקבות עסקת הענק של מובילאיי הישראלית עם אינטל, שעומדת על פי הדיווחים על 15 מיליארד דולרים, חזרנו להצלחות הטכנולוגיות הגדולות שהגיעו מישראל בשני עשורים של הייטק וחדשנות, ובדקנו מה קרה איתן מאז. ברוכים הבאים לסיליקון ואדי

20 שנות הייטק ישראלי: רגע לפני שבקבוקי השמפניה נפתחים במשרדי מובילאיי הישראלית, לרגל חגיגות רכישתה בסכום אסטרונומי של כ-15 מיליארד דולרים על ידי ענקית הטכנולוגיה "אינטל", עצרנו להיזכר בעסקאות בולטות וגם שוברות שיאים של טכנולוגיות ישראליות בשני העשורים האחרונים.

 

 
מובילאיי מירושלים רשמה לפני כחודש ציון דרך נוסף לקראת ביסוסה בענף הרכב האוטונומי, כאשר הודיעה כי חתמה על הסכם לשיתוף פעולה עם פולקסווגן להטמעת מערכת REM - המשמשות לניטור מיקום ומסלולי נתיבים על מנת להפיק מפות לנהיגה אוטונומית - במכוניות יצרנית הרכב הגרמנית. בנוסף, הודיעה החברה גם על שילוב מערכות התרעה מתוצרתה בכלי רכב לנסיעה שיתופית בניו יורק.
 

 

1998: מיראביליס נמכרת ל-AOL בסכום של 407 מיליון דולרים

לא ברור מי משתמש היום בתוכנת המסרים המידיים ICQ, אבל היא בהחלט עוד קיימת. הפיתוח הישראלי הזה הוא אבן דרך חשובה בהיסטוריה של ה-IM, והוא יצא לשוק לראשונה בשנת 1996.

 (ארכיון ידיעות אחרונות)
(ארכיון ידיעות אחרונות)

 

קצת פחות משנתיים לאחר מכן, בזמן שמיליוני משתמשים מסביב לעולם מתעוררים בבוקר והולכים לישון בלילה עם הצליל האלמותי המזוהה עם התוכנה - "אה-או!", ענקית התקשורת האמריקנית AOL כבר החליטה לקפוץ על העגלה, ורכשה את "מיראביליס" בסכום שנחשב אז לדמיוני: 407 מיליון דולרים - הסכום הגבוה ביותר עד אז בעסקאות הייטק בישראל.

 

2000: כרומטיס נמכרת לחברת לוסנט ב-4.8 מיליארד דולר 

ביוני 2000 הודיעה חברת לוסנט האמריקנית, שהייתה אז יצרנית ציוד התקשורת הגדולה בעולם, כי היא רוכשת את החברה הישראלית כרומטיס תמורת 4.8 מיליארד דולר במניות. בתקופה זו זה היה האקזיט הגדול ביותר של חברה ישראלית.

חלוצה עולמית. כרומטיס (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
חלוצה עולמית. כרומטיס(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")
 

אורני פטרושקה ורפי גידרון הקימו את החברה בשנת 1998. החברה נחשבה לחלוצה עולמית בפיתוח מערכות אופטיות לרשתות תקשורת עירוניות. החברה העסיקה בזמן שנמכרה 130 עובדים, מרביתם במרכז הפיתוח בפתח תקווה והשאר במטה הניהולי שבארצות הברית. באוגוסט 2001, כרומיס נסגרה.

 

2006: מרקורי נמכרה ל-HP ב-4.5 מיליארד דולר

ענקית המחשוב האמריקנית HP רכשה ביולי 2006 את חברת התוכנה הישראלית מרקורי לפי שווי של 4.5 מיליארדי דולרים.

 

את מרקורי הקים אריה פיינגולד במחסן של בית פרטי בישראל ב‭.1989-‬ בשנתיים הראשונות עסקה החברה בבדיקות חומרה. לאחר מכן היא עברה לבדיקת תוכנה, תחום שהביא לה מכירות גדולות ושגשוג. לאחר המכירה החברה פורקה ומוצריה שולבו בתוך מוצרי HP.

 

2012: NDS נמכרה לסיסקו בסכום של 5 מיליארד דולר

ביולי 2012 נחתמה עסקה נוספת, שבה נמכרה חברת NDS מירושלים, שעסקה בפיתוח פתרונות תוכנה לחברות טלוויזיה רב-ערוציות, לענקית הטכנולוגיה סיסקו תמורת 5 מיליארד דולר.

 

NDS הוקמה במכון ויצמן ובזמן שנמכרה היא אמנם פעלה בעיקר בבריטניה, אך החזיקה בירושלים מרכז פיתוח שהעסיק לפני כמה שנים כ-1,500 עובדים. "אנו מחוייבים לנוכחות שלנו כאן ולאנשים הנפלאים בישראל‭,"‬ הדגיש אז יספר אנדרסן, סגן נשיא בכיר בסיסקו. החברה פועלת בתוך סיסקו.

 

2013: וייז נמכרה לגוגל בסכום של כ-1.1 מיליארד דולר

לאחר משא ומתן ארוך וממושך הודיעה גוגל ביוני 2013 על רכישת חברת הניווט הישראלית וייז  במה שהוגדר אז כרכישת האפליקציה היקרה בהיסטוריה.

 

מייסדי waze: מימין שמוליק קרת אמיר שנער אהוד שבתאי נועם ברדין המנכ"ל (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
מייסדי waze: מימין שמוליק קרת אמיר שנער אהוד שבתאי נועם ברדין המנכ"ל(צילום: צביקה טישלר)

 

ב-2009 החברה השיקה את עצמה בישראל כחברת ווייז, הציגה את שלל התכונות והדיווחים שאנחנו מכירים, וכבר עבדה בצורה מרשימה עם בסיס של 16 אלף נהגים. בשלושת החודשים הראשונים של הפעילות, מופו 2,500 רחובות ב-93 ערים בישראל, ובסך הכל כ-5,357 קילומרים של כבישים. החברה יישמה שיטות דירוג לנהגים שגם משרטטים כבישים בשביל לעודד אותם לעשות כך ואף חילקה פרסים פה ושם לתורמים משמעותיים במפה.

 

רק החודש אמר מנכ"ל וייז נועם ברדין כי 80 מיליון בני-אדם משתמשים בקביעות באפליקציה שפותחה בישראל - מתוכם 2.7 מיליון בארץ. כיום מעסיקה וייז 320 עובדים, 200 מהם במשרדים בישראל.

 

2016: פלייטיקה נמכרת לתאגיד סיני ב-4.4 מיליארד דולר

תאגיד החברות הסיני Giant הודיע בסוף יולי 2016 על חתימת הסכם לרכישת פלייטיקה מיידי Caesars Interactive Entertainment תמורת 4.4 מיליארד דולר במזומן. פלייטיקה, שמשרדיה ממוקמים בהרצליה, נחשבת לאחת מיצרניות אפליקציות משחקי הקזינו הגדולות בעולם.

 

פלייטיקה מובילה בעולם בתחום הסושיאל גיימינג (Social Gaming) ומפתחת Casual Games למובייל ולרשתות חברתיות במודל "free to play". פלייטיקה, המעסיקה למעלה מ- 1,300 עובדים, הוקמה בשנת 2010 על ידי היזמים הישראלים רוברט אנטוקול ואורי שחק. בשנת 2011 נמכרה ל- Caesars Interactive Entertainment האמריקנית ומאז ממשיכה לצמוח במימדים חסרי תקדים. לפלייטיקה משרדים בתשע מדינות ברחבי העולם ומטה החברה נמצא בישראל.

 

ראויות לציון:

XIV נמכרה ל-IBM  בכ-300 מיליון דולר ב-2006.

אנוביט מהרצליה נמכרה לאפל תמורת 400 מיליון דולר ב-2011

פריימסנס נמכרה לאפל בנובמבר 2013 ב-345 מיליון דולר

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים